Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ru
ru
0 01.05.2017 08:15:40

Skrajni čas je, da končno padejo tudi Nemci

Grega Wernig
Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo danes zbrala v Ljubljani in opravila krajše priprave za kvalifikacijski tekmi z Nemčijo za uvrstitev na evropsko prvenstvo na Hrvaškem 2018. Prva tekma bo v sredo, 3. maja, v Ljubljani, druga pa v soboto, 6. maja, v Halleju.

Selektor slovenske izbrane vrste Veselin Vujović na bližnjih tekmah ne bo mogel računati na pomoč Vida Kavtičnika in Darka Cingesarja, ki sta poškodovana. Potem ko se je odpovedal uslugam Uroša Zormana in Deana Bombača bodo nastalo vrzel skušali zapolniti Primož Prošt, Staš Skube, Žiga Mlakar in Simon Razgor, na Vujovićevem seznamu pa so bolj ali manj vsi igralci, ki so osvojili bronasto odličje na letošnjem svetovnem prvenstvu v Franciji. Še dodatno motiviran bo Marko Bezjak; ne le zato, ker bo tisti navidezni kapetanski trak prvič počival na njegovi roki, ampak tudi zaradi dejstva, da si kruh v zadnjih letih služi prav v Nemčiji. 

Naravnost neverjetno zveni podatek, da slovenski rokometaši na uradnih tekmah, če seveda odštejemo prijateljska srečanja, nemških kolegov sploh še niso premagali. Saj ne, da niso poskušali; reprezentanci sta se na svetovnih in evropskih prvenstvih, olimpijskih igrah ter v kvalifikacijah za EP srečali kar trinajstkrat, ob enem samem remiju pa so preostalih ducat tekem dobili Nemci, s čimer so edina rokometna (vele)sila, ki pred slovensko izbrano vrsto (še) ni položila orožja. Rokomet je preprosta igra, v kateri se 14 igralcev podi za žogo, na koncu pa zmagajo Nemci, če malce parafraziramo tisto znamenito izjavo Garyja Linekerja.

Nemčija je po prvenstvu v Franciji obrnila nov list. Islandski strokovnjak Dagur Sigurðsson, ki jih je popeljal do naslova evropskih prvakov in do bronaste olimpijske medalje v Riu, je danes že v deželi vzhajajočega sonca, v njegove nemajhne čevlje pa je stopil Christian Prokop. Za komaj 38-letnega stratega bo to ognjeni krst, za dvodejanko s Slovenci pa je vpoklical 18 igralcev. Kot je pri njih v navadi, jih velika večina prihaja iz domače bundeslige, le krili Uwe Gensheimer (PSG) in Tobias Reichmann (Kielce) si kruh služita v tujini. Na seznamu je vse najboljše, kar premore nemški rokomet, z izjemo poškodovanega Juliusa Kühna. Prokop si pač želi na lep način odpreti svoje poglavje na nemški klopi, na teh dveh tekmah bo pod posebnim drobnogledom tamkajšnje javnosti, pa bi mu dve zmagi za uvod prišli še kako prav. A nekaj bo vsekakor treba vprašati tudi Slovence...

Slovenija je na uvodni kvalifikacijski tekmi v Velenju premagala Švico, na drugi pa v Lizboni remizirala s Portugalsko. Po dveh odigranih tekmah je v vodstvu Nemčija s štirimi točkami, Slovenija jih je zbrala tri, Portugalska eno, Švica pa je brez točk.

Slovenska izbrana vrsta bo zadnji kvalifikacijski tekmi igrala čez dobra dva meseca, najprej bo 14. junija gostovala v Švici, dva dni kasneje pa jo čaka še domača tekma s Portugalsko. Na EP se bosta uvrstili dve najboljši reprezentanci iz skupine 5.

SEZNAM SLOVENIJE 
Vratarji:
Urban Lesjak (Celje), Urh Kastelic (Pick Szeged), Matevž Skok (Zagreb), Primož Prošt (Göppingen) 
Krilni igralci: Blaž Janc, Tilen Kodrin (oba Celje), Gašper Marguč (Veszprem), Simon Razgor (Meškov) 
Zunanji igralci: Marko Bezjak (Magdeburg), Jure Dolenec (Montpellier), Jan Grebenc, Nik Henigman (Ribnica), Miha Zarabec, Borut Mačkovšek, Žiga Mlakar (vsi Celje), David Miklavčič (Zagreb), Staš Skube (Pick Szeged) 
Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged), Vid Poteko (Celje) 


SEZNAM NEMČIJE
Vratarja: Silvio Heinevetter (Füchse Berlin), Andreas Wolff (Kiel)
Krila: Uwe Gensheimer (PSG), Tobias Reichmann (Kielce), Patrick Groetzki (RN Löwen), Rune Dahmke (Kiel)
Zunanji igralci: Finn Lemke (Magdeburg), Patrick Wiencek (Kiel), Fabian Wiede (Füchse), Steffen Weinhold (THW Kiel), Steffen Fäth (Füchse Berlin), Philipp Weber (Wetzlar), Simon Ernst (Gummersbach), Paul Drux (Füchse), Niclas Pieczkowski (Leipzig)
Krožni napadalci: Hendrik Pekeler (RN Löwen), Patrick Wiencek (Kiel), Jannik Kohlbacher (Wetzlar)

Članki iz rubrike