Mobilna verzija
STA
STA

Afriška neznanka za uvod v Metzu

Grega Wernig

Slovenska moška rokometna reprezentanca bo v današnjih poznih popoldanskih urah iz Montpelliera z vlakom dopotovala v Metz, kjer jo že dan kasneje v tukajšnji Areni čaka uvodna tekma na letošnjem svetovnem prvenstvu v Franciji. Na nasprotni strani igrišča ji bo stala Angola, tekma pa se bo pričela ob 14. uri.

Izbranci selektorja Veselina Vujovića so že dober teden v Franciji. V tem času so v Toulousu in Montpellieru odigrali dve tekmi z gostitelji letošnjega največjega rokometnega dogodka na svetu in obe izgubili - na prvi tekmi s 27:29, na drugi s 26:33 -, hkrati pa pilili zadnje podrobnosti pred skupinskim delom v Metzu.

Vujović pred začetkom sklepnega turnirja v Franciji obžaluje, da Slovenija ni odigrala še vsaj ene pripravljalne tekme, trenutno pa ga najbolj skrbi poškodba Mihe Zarabca, ki bo bržkone nared šele za drugo tekmo proti Islandiji. Na dan uvodne tekme bo tudi razrešil svojo "zadnjo kadrovsko dilemo" in črtal enega vratarja, bržkone novinca Urha Kastelica, prednost pa bo namenil Matevžu Skoku in Urbanu Lesjaku. Slovenski rokometaši nestrpno pričakujejo začetek velikega turnirja, navkljub določeni kadrovski prevetritvi v svojih vrstah pa se nadejajo preboju v četrtfinale. A najprej so pred njimi na vrsti neizprosni boji v skupinskem delu, na krstni tekmi v Metzu pa jih čaka afriška neznanka iz Angole.

"Angola je za vse nas velika neznanka. Več vemo o njeni močni ženski reprezentanci, upam, da moška selekcija nima te kakovosti. V vsakem primeru je naš cilj, da svetovno prvenstvo odpremo z zmago," je dejal Vujović in dodal: "V Metzu nas v vsakem nadaljnjem krogu čakajo zahtevnejši tekmeci. Verjamem, da bomo iz tekme v tekmo odpravljali nekatere otroške bolezni znotraj ekipe. Mi se bomo proti Angoli potrudili po svojih najboljši močeh, z naše strani ne bo nobenega podcenjevanja. Prepričan sem, da tudi nas nihče ne bo podcenjeval na tem SP, vendarle smo resna reprezentanca, ki je na lanskih poletnih olimpijskih igrah osvojila šesto mesto."

V zadnjih dneh sta v slovenskem taboru med najbolj razpoloženimi zagotovo Jure Dolenec in Blaž Janc. Dolenec je namreč že sredi letošnje sezone sklenil sodelovanje s špansko Barcelono, Janc pa s poljskimi Kielcami. Izkušenejšega Dolenca veseli, da bo po koncu sezone odprl novo poglavje v svojem življenju in s selitvijo v Katalonijo uresničil svoje športne sanje, pred uvodom v svetovno prvenstvo pa je dejal: "V Metzu imamo ugoden razpored, saj se bomo najprej pomerili z Angolo, ki je vsaj na papirju najlažja tekmica, a jo nikakor ne smemo podcenjevati. Lepo bi bilo turnir začeti z zmago in nato našo igro postopoma nadgrajevati. Afriških tekmecev ne poznamo, bržkone pa od njih lahko pričakujemo globoko in agresivno obrambo. Tovrstne ekipe so ponavadi tudi zelo atletske in telesno dobro pripravljene. Po rokometnem znanju in izkušnjah smo pred njimi, tovrstne ekipe pa najlažje umiriš tako, da od prve minute prevzameš nadzor na igrišču in si priigraš nekaj golov zaloge ter tekmecu tako hitro uničiš misli o presenečenju."

Angola je doslej dvakrat nastopila na svetovnih prvenstvih. V Tuniziji 2005 je zasedla 20., dve leti kasneje v Nemčiji pa 21. mesto. Več uspehov je imela na afriških prvenstvih, predvsem v zadnjih petnajstih letih, ko se je vselej zvrstila od tretjega do šestega mesta. Na lanskem v Egiptu je zasedla bronasto kolajno za zlatim Egiptom in srebrno Tunizijo.