Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 18.03.2017 14:59:55

Ilka kot budilka

Reuters
Pred začetkom te sezone alpskega smučanja je bore malo ljubiteljev tega športa pri nas verjelo, da se lahko zgodi to, kar se je. Verjetno ne bi pretiraval, če bi dejal, da bi lahko te neverjetne optimiste preštel na prste ene roke.

Pa se je kljub temu zgodilo. Ilka Štuhec je oziroma bo odpeljala eno najboljših sezon med našimi smučarji in smučarkami v svetovnem pokalu, odkar se Janezi in Micke podijo po belih strminah. Sedem zmag v svetovnem pokalu do danes, pa naslov svetovne prvakinje, pa kopica uvrstitev med najboljše tri. Vse to za smučarko, ki do lanskega decembra sploh ni vedela, kako je stopiti na zmagovalne stopničke. Nenavadna zgodba, a čudovita preobrazba v slogu slovite pravljice, ko se črni raček spremeni v belega laboda, bo in je dala misliti mnogim.

Vsi so se spraševali, zakaj in kako, a preprostega odgovora na to vprašanje ni bilo. To, kar je Ilka naredila v tej sezoni, je pač skupek mnogih dejavnikov, ki so končno postavili zvezde v tisto pravo kombinacijo, da je Mariborčanka močno zasvetila na smučarskem nebu. Ljubitelji slovenskega smučanja so se bali, da bodo po odhodu Tine Maze dolgo, dolgo časa tavali v temi in iskali luč v temnem predoru. Pa ni bilo tako. Takoj je iz sence stopila najprej Ana Drev, v tej sezoni pa še Ilka in Ana Bucik. Torej slovensko smučanje le ni bila samo Tina Maze.



Potem je Štuhčeva vzela prvi mali globus, tistega kombinacijskega,potem je vzela drugega, veliko dragocenejšega smukaškega. Edinega, ki je še manjkal v vitrinah slovenskih deklet. Tina Maze ima tri – velikega ter mala za superveleslalom in veleslalom, Špela Pretnar ima slalomskega, Ilka pa je dopolnila zbirko. Po tem, kar je Mariborčanka pokazala v tej sezoni, se seveda moramo vprašati, kaj bi bilo, če bi ji na zvezi že pred leti omogočili takšne priprave in podporo, kot jih je bila deležna pred to sezono. Smo prepozno prepoznali izjemne kvalitete nasmejanega dekleta izpod Pohorja? Smo sploh verjeli, da lahko črni raček postane labod?

Prej bi rekel, da smo Ilko prepustili sami sebi in njeni mami. Prej bi rekel, da je eksplodirala iz same štajerske trme, ko je hotela sebi in drugim dokazati, da ni le poraženka, ki je samo obetala. No, se bomo iz Ilkine zgodbe kaj naučili? Bo zveza pomagala mladim, da bodo imeli vsaj približno dostojne treninge in ne bo treba staršem vsega dajati iz lastnega žepa? Nekaj je takih, ki se jim svetijo oči ter v daljavi vidijo zmage in kolajne. In še nekaj; upam, da na zvezi ne bodo ponovili napake, ki so jo storili pri Tini Maze, ko so jo zavrgli v najboljših letih, potem pa so morali požirati slino, ko so poslušali upravičene očitke. Zato morajo konju, ki vleče naš voz, ponuditi najboljši oves.

Članki iz rubrike