Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 10.05.2015 16:45:27

Stalinov dekret za Olimpijo

Arsen Perić
O tem, kakšno sramoto so si privoščili košarkarji nekoč evropske Olimpije, ne bom pisal, ker nima nobenega smisla.


O potopu ljubljanskega vrhunskega športa, ki že 15 let tone v rekreacijo, sem pisal že večkrat, pa odgovornih to tako ali tako ne zanima. Veliko boljše je imeti v mestu rekreativce, saj plačujejo za uporabo športnih površin, kot pa vrhunske športnike, ki jim mora mesto dati urejene športne površine na voljo brezplačno. S stališča mestne blagajne to seveda niti ni tako neumno, če gledamo s stališča vrhunskega športa, pa realnost kaže, kam smo prišli.

Ampak moj današnji pogled na četrtkovo tekmo v Domžalah je namenjen nečemu drugemu. Namenjen je izjavi Dina Murića, ki jo je dal novinarju Vala 202 po tekmi (predvajana je bila dan pozneje v oddaji Naval na šport). Novinar je poudaril, da je iz garderobe prišel umirjen in podal razširjen pogled na tekmo. "V najboljših ligah na svetu se, tudi če bi bil prekršek, to ne sodi. To se enostavno ne sme soditi. Upam, da se zavedajo, da slovenske košarke brez Olimpije ni. Naj se zamislijo nad tem, kar so naredili danes, ker brez Olimpije, brez košarke v Ljubljani, slovenska košarka na žalost ne obstaja. V Srbiji moraš biti 30 točk boljši od Partizana ali Crvene zvezde, da sploh lahko kaj narediš. V nekaterih državah se mora vedeti, kdo je glavni!" je dejal Dino.

Če je bila to umirjena izjava, potem je z gospodom Dinom Murićem nekaj res hudo narobe. Dino poziva slovensko košarkarsko srenjo – vse: zvezo, sodnike, navijače, ostale klube, funkcionarje, verjetno tudi novinarje in še koga, da postavijo košarkarsko Olimpijo stopnico pred vse ostale klube v deželi na sončni strani Alp. Prav neverjetno je, da poziva, naj sodniki sodijo pristransko v korist Olimpije, pa naj stane, kar hoče.

Bral sem o časih totalitarnega režima v Sovjetski zvezi, ko je Josif Visarionovič Džugašvili Stalin s trdo in krvavo roko vladal največji državi na svetu. V tistih časih je bilo v Sovjetski zvezi tudi v športu tako, kot je zapovedal generalni sekretar komunistične partije. In če je bilo zapovedano, da mora biti CSKA, ki je bil vojaški klub, prvak, potem je tako tudi bilo. Ne glede na vse. Verjetno si Dino želi, da bi bilo tudi v Sloveniji tako, kot je bilo nekdaj v Sovjetski zvezi.

V najboljših ligah na svetu se, tudi če bi bil prekršek, to ne sodi. To se enostavno ne sme soditi. Upam, da se zavedajo, da slovenske košarke brez Olimpije ni. Naj se zamislijo nad tem, kar so naredili danes, ker brez Olimpije, brez košarke v Ljubljani, slovenska košarka na žalost ne obstaja. V Srbiji moraš biti 30 točk boljši od Partizana ali Crvene zvezde, da sploh lahko kaj narediš. V nekaterih državah se mora vedeti, kdo je glavni!
DINO MURIĆ

Pozivanje igralca, da bi morala biti nepoštenost vodilo ob vsaki tekmi Olimpije, bi bila smešna in absurdna, če ne bi bila skrajno žaljiva do košarkarske igre in do vseh ostalih udeležencev v ligi – posebej sodnikov in ostalih klubov. Taka izjava je primerna, da se z njo poigrajo ustrezni organi na košarkarski zvezi ali celo nekateri drugi.

Zanima me, kje so zdaj vsi ti športni in nešportni moralisti, ki so se oglasili ob pogledu Andreja Miljkovića, ko je menil, da bi bilo morda boljše, če bi se v slovenski reprezentanci v smučarskih skokih dogovorili o morebitnem scenariju za to, da bi Peter Prevc osvojil veliki kristalni globus.

Zanima me, ali se bodo tudi zdaj oglasili vsi zagovorniki fair playa oziroma poštenosti v športu in Dinu Muriću povedali, da pač ne živimo v Stalinovi ZSSR, ampak v 21. stoletju.

Zanima me, ali se bosta oglasila tudi Dani Bavec in Jure Mastnak, ki sta tako ognjevito zagovarjala moralo in etiko v športu.

Ampak, če malce seciramo izjavo Murića – kaj je mislil s tem, da morajo biti v Srbiji ostali klubi za 30 točk boljši od Partizana ali Zvezde? Ali to pomeni, da so vsa leta sodniki sodili – beri goljufali – v korist omenjenih beograjskih klubov? Če je res tako, kot pravi Dino, potem morajo vsa prvenstva razglasiti za neveljavna in oba kluba vreči iz vseh evropskih tekmovanj.

Zakaj se po Dinovem mnenju ne bi smel soditi prekršek v zadnjih sekundah tekme? Zanima me, ali bi bil enakega mnenja, če bi bilo obratno in bi košarkar Heliosa naredil prekršek nad igralcem Olimpije ob metu za tri točke v zadnjih sekundah. No, verjetno ne bi rekel nič, saj morajo sodniki tako ali tako soditi v korist zeleno-belih iz Ljubljane.

Sicer pa, kako se lahko igralci Olimpije jezijo na sodnike, saj bi morali premagati Helios, tudi če bi sodniki izdatno pomagali domžalskemu klubu. To je približno tako, kot bi se nogometaši Barcelone pritoževali, če bi izpadli iz evropskega pokala proti Zavrču, ker sodnik enkrat ni dvignil zastavice pri prepovedanem položaju. Halo! Kakšni sodniki? Natančno se ve, kakšno je bilo (in verjetno je še vedno) razmerje moči med Olimpijo in Heliosom.

In da ne bo pomote – hodil sem na tekme košarkarjev Olimpije, ko so imeli še priponko Brest (na začetku osemdesetih prejšnjega stoletja), in kot mulc sem v Tivoliju večkrat pustil svoj glas. In da ne bo pomote, tudi sam menim, da mora imeti Ljubljana velik košarkarski klub, dejstvo pa je, da je Olimpija dolga leta dušila vso ostalo košarko v Ljubljani, saj se je ves denar stekal najprej v Tivoli in potem v Stožice. In tudi glede tega je Dino brcnil v temo, ko je dejal, da brez Olimpije slovenska košarka ne obstaja.

In če se še malce vrnemo k Muriću – "V nekaterih državah se mora vedeti, kdo je glavni." V katerih državah? V Severni Koreji, Jemnu ali Lesotu?

Pod črto – Dino Murić bi moral biti za izjavo, ki jo je dal novinarju nacionalnega radia, kaznovan. Kaznovan s strani košarkarske zveze, ker je kot član KZS omalovaževal tako zvezo, klube kot sodnike. In morda bi se morali taki izjavi posvetiti tudi pristojni državni organi, saj je bilo to neposredno napeljevanje h kaznivemu dejanju goljufije oziroma prirejanja športnih tekem. 

Članki iz rubrike