zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

nu
nu
0 11.08.2023 11:33:27

Derbi je pač derbi. Za vse! Za ogrevanje pred vikendom spopad Olimpije in Maribora, tudi v prenosu!

Drago Wernig - TAKA
Ker je bila Slovenija v primežu uničujočih poplav, je nogometno dogajanje prejšnji konec tedna razumljivo zastalo, danes pa se bo nadaljevalo s tekmami tretjega prvenstvenega kroga selekcij U-19 oziroma lige EON NextGen. Največ pozornosti je kakopak namenjene obračunu Olimpije in Maribora v Šiški, ki ga bo mogoče spremljati tudi v neposrednem televizijskem prenosu na Sportklubu.

V drugem krogu lige EON NextGen je bila odigrana le ena tekma. Upi Nafte in Mure so moči merili že v četrtek in razpletlo se je po okusu črno-belih, naslednji dan pa se je sončna stran Alp ubadala z naravno katastrofo izjemnih razsežnosti. Apokaliptični prizori uničujočih poplav nikoli ne bodo pozabljeni, nogomet je bil kakopak nemudoma potisnjen na stranski tir, odziv NZS je bil temu primeren. Vse tekme prejšnjega konca tedna so bile prestavljene, že danes pa so na sporedu vse preizkušnje tretjega kroga v mladinski (U-19) konkurenci.

V središču pozornosti je nedvomno spopad največjih rivalov, na stadionu v Spodnji Šiški se bodo udarili upi Olimpije in Maribora. Derbi se bo začel ob 17. uri in ga bo mogoče spremljati tudi v neposrednem televizijskem prenosu na Sportklubu, gostitelji pa kakopak verjamejo, da bo odigran pred prijetno kuliso; vstop je prost.

Pozitivne spremembe
Bržčas ni treba posebej poudarjati, da je letošnja izvedba mladinskega prvenstva doživela korenite spremembe; liga se je osamosvojila, postala je samostojno tekmovanje. »Menim, da je to velika pridobitev. V mladinski kategoriji igra že lepo število igralcev, ki so priključeni članskim ekipam, in ker so bili prej skupaj s kadeti, so morali na svoj nastop kar dolgo čakati. To se je precej razvleklo, kar ni bilo ravno prijetno. Samostojna liga je gotovo velik plus. Navsezadnje tudi fantom vseskozi govorim, da je to že druga ekipa članske zasedbe,« pravi trener Olimpije Boštjan Miklič.

Njegov tekmec na vijoličasti klopi mu prikimava. »Mislim, da je to nadvse dobrodošlo. Po spremembah, ki so se zgodile, je vse skupaj na višji ravni in prepričan sem, da bo liga zelo močna. Tudi zaradi starejših igralcev, ki imajo pravico nastopa. To je dodatna moč, ki bo vplivala na dinamiko in boljšo kakovost, hkrati pomeni lažji prehod najbolj nadarjenih igralcev iz mladinske v člansko konkurenco. To jim lahko v zahtevnem obdobju njihovega razvoja prinese ogromno,« je poudaril Dejan Dončić.

Spomnimo, da imajo pravico nastopa tudi štirje igralci U-20; trije v polju in vratar. »To je sploh dobra poteza. Če bi bilo po moje, bi 'lestvico' dvignil vse do U-21. Dobro bi bilo, če bi bili lahko zraven še starejši, tako kot je marsikje v tujini. To bi mnogim v še večji meri olajšalo prehod iz mladinske v člansko vrsto, ki je nedvomno zahteven. Če imaš tri ali štiri talente in so vseskozi s prvo ekipo, vendar niso v ritmu tekem, nismo naredili kaj dosti. Saj bi fantje še naprej lahko ostali 'zgoraj', vendar bi v drugem tekmovanju pridobivali igralne minute,« se je odzval Boštjan Miklič in se v nadaljevanju dotaknil še medijske izpostavljenosti lige. »To je prav tako pozitivno. Seveda je velik plus, da se tekme prenašajo. Tako za nogomet nasploh kot za mlade fante, ki se na ta način navajajo na medijske nastope, na intervjuje. So v 'izložbi', prej pa niso bili v tolikšni meri.«



Trener vijoličastih razmišlja podobno. »Odlično, da je tako, vse to je že predpriprava za člansko konkurenco. In v bistvu je to že drugo moštvo članske zasedbe. Dobro je, da je vse skupaj medijsko precej bolj izpostavljeno. Igralci se tako čutijo pomembnejše, navajajo se tudi na tovrstne pritiske, s katerimi se do zdaj niso spoprijemali, prepoznavnost bo večja. Prav tako je pomembna želja, da bi se čim več tekem igralo na naravni površini.«

Prestižna tekma
Maribor je sezono začel s porazom v Radomljah, Olimpija z remijem v Kidričevem, kjer so imeli gostitelji že dva gola naskoka. »Glede na to, da smo bili v takšnem v zaostanku, smo z rezultatom zadovoljni, toda po prikazani igri bi moralo biti že v prvem polčasu 3:0 za nas. Toda nismo bili učinkoviti, številne čudovite priložnosti so ostale neizkoriščene. Čeprav smo imeli v zadnje pol ure igralca manj, smo izničili prednost domačinov. Verjamem, da bi zabili še tretjič, če bi igrali samo še pet minut. Poleg tega ni zanemarljivo, da smo bili v prvem krogu skupaj z Bravom edini, ki v ekipi nismo imeli niti enega starejšega igralca. Niti enega letnika 2004, ker so bili del članske zasedbe,« je povedal prvi mož strokovnega vodstva mladih zmajev, ki nestrpno pričakujejo spopad z vrstniki iz Ljudskega vrta. Ta tekma je pač nekaj posebnega. »Med Olimpijo in Mariborom je vedno poseben naboj. Glede na to, da bo tekma tudi na televiziji, bo to za igralce nova dragocena izkušnja. Ker se je sezona šele začela, seveda nima usodnega pomena, je pa vsekakor prestižna. Na zadnji medsebojni preizkušnji smo v gosteh zmagali s kar 4:1. Ne spomnimo se, kdaj je bilo nazadnje tako, zato bodo tekmeci gotovo še dodatno nabrušeni, vendar bomo tudi mi. Mislim, da bo dobra tekma vredna ogleda, in res upam, da se bo zbralo čim več gledalcev. Tudi zato, da bi se igralci začeli navajati na pritisk s tribun,« razmišlja Boštjan Miklič, Dejan Dončić dodaja: »Derbi je derbi! V vseh starostnih kategorijah. Od selekcije U-8 do članske ekipe, to je normalno. Vsi vemo, kaj to rivalstvo pomeni Mariboru, kaj pomeni Ljubljani. Gre za poseben naboj, ob katerem igralci pridobivajo tudi čut za pripadnost.«

Razmerje moči v ligi je za zdaj precejšna neznanka. »O tem je res težko govoriti. In prezgodaj. Tudi zaradi kvot mlajših igralcev, ki jih morajo izpolnjevati članske ekipe. V določenem trenutku bo marsikaj odvisno od tega, koliko jih bo v prvem moštvu. O tem se bomo pogovarjali po desetih odigranih tekmah,« je pristavil trener vijoličaste prihodnosti.

Pari 3. kroga
Danes ob 17. uri: Olimpija – Maribor (prenos na Sportklub 1), Aluminij – Koper; ob 17.30: Bravo – Celje, Mura – Domžale, Krka – Nafta, Brinje Grosuplje – Rudar, Gorica – Ilirija; ob 18.30: Radomlje – Tabor
(/v krogu)

Članki iz rubrike