sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Ekipa SN
Ekipa SN
0 25.04.2023 13:35:52

To bi bilo ... Iz tabora Maribora brez zadržkov o pokalni preizkušnji s sosedi, te besede povedo vse!

Grega Wernig
Potem ko so že pet krogov pred koncem državnega prvenstva ostali brez matematičnih možnosti za ubranitev naslova slovenskega državnega prvaka, so vijoličasti vse svoje moči usmerili v pokalno tekmovanje. Kjer bodo v vlogi absolutnega favorita v polfinalu proti Bistrici (danes, 16.30), ki je še vedno celo v boju za obstanek med slovenskimi drugoligaši. Vse razen mariborske zmage bi bilo velika senzacija, a v pokalu smo bili priča že večjim.

Reforma slovenskega pokalnega tekmovanja v želji po večji zanimivosti in raznovrstnosti je dala odlične rezultate. Če smo v preteklosti največkrat spremljali štiri prvoligaše v polfinalu pokalnega tekmovanja – z redkimi izjemami –, je že v prvi sezoni po reformi pokalni polfinale precej bolj pisan. V njem sta največja slovenska kluba, novopečena prvakinja Olimpija in njen prvi zasledovalec Maribor, pa tudi dva drugoligaša. Aluminij, ki se bori za vrnitev med slovensko elito, in Bistrica, ki si v tem trenutku še ni zagotovila obstanka med drugoligaši.

Jasno je seveda, da celotna Slovenija pričakuje večni derbi v finalu pokala, toda največja slovenska kluba bosta vendarle morala opraviti še svojo nalogo v polfinalu. Kot prvi je na vrsti Maribor.

Zanimivo, če bodo premagali Bistrico, se bodo vijoličasti do finala prebili, ne da bi morali na poti do tja premagati enega samega (!) prvoligaša. Maribor je svojo pot začel proti Marles hišam, nadaljeval proti Krki, Rudarju, Primorju, zdaj pa ga torej čaka še četrti zaporedni drugoligaš. »Vedno pravim, da je pokal najbolj svečano tekmovanje, ker imajo vsi priložnost za lovoriko, od nižjeligašev do prvoligašev. Nikjer ne piše, da drugoligaš ne more do finala, toda upam, da se to v našem primeru ne bo zgodilo,« se je na novinarski konferenci pred današnjim gostovanjem v bližnji Slovenski Bistrici nasmehnil Damir Krznar.

Če v tekmo kreneš s pol moči, ti ni pomoči
Slednji ima nekaj težav s sestavo začetne enajsterice. »Še vedno so vprašljivi Iličić, Milec in Kronaveter. Med zadnjim treningom bomo videli, ali se nam bo lahko priključil kdo izmed njih. Po sobotni tekmi bo malo časa za pripravo na naslednjo, toda nekateri avtomatizmi v igri, ki so univerzalni, bodo naša osnovna zahteva. Ne bomo odstopali od našega načrta,« je zatrdil hrvaški strokovnjak, ki je za tekmo z Domžalami svojim fantom postavil ultimat, da preprosto morajo zmagati.


Podobno seveda velja za današnji obračun z Bistrico. »Ultimat je sam po sebi. Velik neuspeh, da ne rečem sramota, bi bilo ne priti v finale prek takšne ekipe. Ampak zagotovo ne bo lahko, morali se bomo potruditi. Naša intenzivnost in ritem bosta morala biti enaka kot proti Domžalam. Samo s takšnim pristopom lahko računamo na zmago. Ne glede na to, ali je nasproti drugoligaš, tretjeligaš – če v tekmo kreneš s pol moči, ti ni pomoči,« opozarja Krznar.

Nekdanji trener Dinama je prepričan, da bo ta teden odločilen pri oceni mariborske sezone. Najprej jih čaka obračun z Bistrico, nato še prvenstveni dvoboj s Celjem, v katerem si lahko že skoraj zagotovijo drugo mesto na prvenstveni lestvici. Tudi zato Krznar pravi, da ne bo delal prevelikih sprememb v začetni enajsterici: »Z nikomer ne bomo varčevali, morda bodo največ tri menjave v primerjavi z našim kadrom štirinajstih, petnajstih igralcev, ki jih uporabljamo največ. Tako proti Bistrici kot v soboto proti Celju. Evropa je blizu, ampak še ni tukaj. Tekmi, ki sledita, proti Bistrici in Celju, sta krona sezone. Z dvema uspehoma na teh dveh tekmah bi sezono lahko označili za dobro. Če bi zmagali še v finalu, bi jo lahko označili za odlično – ali vsaj zelo dobro.«

Stankovićeve izkušnje lahko pomagajo Bistrici
Šef mariborske stroke je prepričan, da pred njegovo ekipo ni lahka naloga, čeprav je Bistrica na papirju slabša od vseh mariborskih tekmecev v dozdajšnjem pokalnem tekmovanju, z izjemo Marles hiš. Vsaj če gre soditi po prvenstveni lestvici; Bistrica je namreč uvrščena slabše kot Krka, Rudar in Primorje na drugoligaški lestvici. »Ekipa Bistrice ima zavidanja vredno zvezno vrsto. Tekma bo zahtevna tudi zato, ker igrišče ne dopušča hitrega pretoka žoge, ekipa, ki napada, ima lahko težave. Verjamem, da so to samo malenkosti. Mi smo na papirju favoriti. Verjetno bomo to vlogo tudi upravičili. Nevarnost je, ker vsi vidijo nas in Olimpijo v finalu, pred nami in pred Ljubljančani pa je tekma proti ekipama, ki nimata kaj izgubiti in se bosta fanatično borili. Morali bomo biti potrpežljivi, da prebijemo njihov defenzivni blok in dobimo finale, ki si ga Slovenija zasluži,« je povedal 50-letnik.

Za Bistrico igra tudi iz Maribora posojeni vezist Rok Maher. Bo imel pravico nastopa proti vijoličastim? »Iskreno, jaz sem prišel, ko je bil on že posojen. Ujeli ste me nepripravljenega. Zares ne vem, kakšen je dogovor. Mi smo se pripravljali, kot da on igra. Moj analitik ga je podčrtal kot zelo pomembnega člena Bistrice,« se je nasmehnil Krznar, ki je izpostavil še dva nekdanja nogometaša Maribora, ki sta kot mladeniča odšla iz Ljudskega vrta v Italijo. Nino Kukovec je odšel v Fiorentino, Domen Zajšek pa v Romo. Zdaj sta oba pri Bistrici. »Glede na svoji karieri si igralca vsekakor zaslužita spoštovanje. Pogosto je otrokov največji motiv to, da se pokaže pred očetom. To je brez dvoma nevarnost. Velikokrat ste bili priča, kako posojeni igralci naredijo svojemu matičnemu klubu, kaj šele tisti igralci, ki so nekoč igrali za klub,« je razložil Krznar.

Za konec izpostavil še trenerja Bistrice Gorana Stankovića, ki je že osvojil naslov pokalnega prvaka, in sicer z Olimpijo: »To seveda lahko pomaga Bistrici. Pokal je tekmovanje na izpadanje, v tej sezoni se igra zgolj ena tekma. V 90 minutah tekme je mogoče vse. Treba je biti previden. Njihov trener ima izkušnje in znanje, da vam lahko maksimalno zagreni življenje. Upam, da tokrat ne bo tako. Zagotovo pa ne bo lahko. O tem smo se lahko prepričali že na prejšnjih dveh pokalnih tekmah, ki smo ju odigrali v osmini finala in v četrtfinalu. Nobena ni bila lahka, vsaj po moji oceni. V nekaterih trenutkih teh dveh obračunov smo malce trepetali.«

Značke: maribor, bistrica

Članki iz rubrike