Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

nu
nu
3 22.04.2021 11:19:55

Zapravil že MILIJONE: Pečečnik NE BO ODSTOPIL od bežigrajskega projekta, naslednji teden bo ...

Agonije z Bežigrajskim stadionom ni videti konca.

Ministrstvo za okolje in prostor je konec marca družbi Bežigrajski športni park (BŠP) na veliko veselje stanovalcev Fondovih blokov zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za projekt na območju Plečnikovega stadiona. "Od projekta ne bomo odstopili, 14 let energije, želje in denarja smo vložili, da bi se stadion končno uredil. Hoteli smo narediti simbiozo starega in novega, da ohranimo kulturno dediščino, ki je edina možna za obnovo Plečnikovega stadiona. Tega je država daleč nazaj opustila in se, kot tudi do drugih kulturnih spomenikov, do njega obnaša mačehovsko in ga pušča propadati," je izpostavil prvi mož BŠP Joc Pečečnik.

Pečečnik je zaradi "neupravičenih posegov v postopek izdaje gradbenega dovoljenja" za začetek naslednjega tedna napovedal kazenske ovadbe, tožbo na upravno sodišče in odškodninske tožbe. Pri tem je posebej omenil ovadbo proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju in Jelki Pirkovič, v. d. generalne direktorice direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo. Obenem sta tako Pečečnik kot tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec zatrdila, da je v dosedanjih razgovorih predsednik vlade Janez Janša izražal podporo projektu BŠP.

Novi prostori za OKS

Pečečnikovo podjetje Elektronček ima 59-odstotni delež v BŠP, Mestna občina Ljubljana (Mol) 28-odstotni, tretji partner OKS pa 13-odstotnega; Mol in OKS zaradi deleža pri lastništvu zemljišč. Skupaj je bilo doslej v projekt BŠP vloženih že več kot 12,4 milijona evrov.

Predsednik OKS Gabrovec je povedal, da ostajajo partnerji BŠP tudi naprej, po Pečečnikovih besedah pa to velja tudi za Mol. Gabrovec je pojasnil, da si OKS obeta prostore za svoje delovanje, za panožne in druge športne organizacije ter za slovenski olimpijski športni center.

Janša naj bi pokazal navdušenje

"Naš namen niso sodne bitke, ampak da nadaljujemo z delom. Vse parlamentarne stranke sem povprašal, kaj menijo o tem projektu, tudi Janeza Janšo, še preden je postal predsednik vlade, in je pokazal veliko navdušenje. Prepričan sem, da ga še vedno podpira, saj je BŠP še vedno na prednostni listi pomembnih gradbenih projektov za obnovo v času pandemije koronavirusa," je pojasnil Pečečnik.

"Ko smo imeli 22. julija lani na Brdu sestanek s predsednikom vlade Janšo, je bil med devetimi točkami za okrevanje športa na tretjem mestu BŠP. Janša je dejal, da pričakuje, da se bo zadeva pozitivno uredila. OKS ostaja partner, prepričan v uspeh, saj se tekme dobivajo na koncu, tudi v zadnjih minutah ali sekundah," je dodal Gabrovec.

"Ministrstvo za okolje in prostor je zaradi nezakonitega ravnanja nekaterih vodilnih na ministrstvu za kulturo ustavilo postopek tik pred izdajo enotnega gradbenega dovoljenja. Ministrstvo za kulturo, odkar ga vodi Vasko Simoniti, je z grožnjami zaposlenim na zavodu za kulturno dediščin doseglo, da so že drugič nezakonito prekinili postopek izdaje dovoljenja in so pri tem povozili stroko, ki je morala iz strahu pred ohranitvijo služb izdati negativno mnenje," je enega vzrokov za kazensko ovadbo, ki jo bodo vložili v ponedeljek, navedel Pečečnik.

"Živimo v zelo čudni državi, kjer je ministrstvo za kulturo pokazalo, da zanj zakon in stroka ne veljata. Najvišji uradniki kažejo svojo moč vsem državljanom, da lahko delajo, kar hočejo. Njihov cilj pa ni kultura ali kulturni spomeniki, ampak škodovati posameznikom, v tem primeru meni osebno, družbi BŠP in vsem njenim partnerjem. Proti tej samovolji se bomo borili z vsemi sredstvi. Nisem še star in imam dovolj časa za ta projekt v dobro športa, države in naše kulturne dediščine," je še povedal Pečečnik.

Dodal je še, da ministra Simonitija osebno ne pozna ter da meni, da osebno v to ni vpleten. "Očitno ne obvladuje razmer na ministrstvu, ki sprejema nezakonite odločitve, kar lahko prekličejo in gremo naprej ... Izjemno cenimo Plečnika in njegovo dediščino, ni res, da bomo vse porušili in bo ostalo le pet odstotkov njegovega dela, ampak bo vse do zadnjega zidaka ostalo v parku. Mnogo stvari pa je po nekaj desetletjih propadanja v takem stanju, da jih bo treba obnoviti," je dodal Pečečnik.

Pečečnik upa, da bo prevladal razum

Projekt BŠP je Pečečnik pripravljen tudi odstopiti državi, če bi njemu in partnerjem povrnila doslej vložena sredstva, tudi z menjavo za drugo nepremičnino. Vendar ne pod pogojem, če bi država potem projekt predala drugemu vlagatelju. "Upam, da bo prevladal razum, ampak sedaj kaže, da se bomo naslednjih letih ukvarjali s kazenskimi ovadbami, tožbami in pravnimi zadevami namesto z obnovo in arhitekti. Dokazali pa bomo, da pri nas vlada pravna država in ne diktatura," je sklenil Pečečnik.

Pri delu mu zadnji slabi dve leti pomaga Jure Leben, nekdanji minister za okolje in prostor in predsednik Triatlonske zveze Slovenije.

Članki iz rubrike