Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 22.06.2017 10:58:09

Priprave tujih klubov v Sloveniji: United zavrnil Maribor. Razlog? Skoraj neverjeten!

Pohorje
Slovenija je tudi letos destinacija za številne nogometne klube za pripravljalne baze. Največji vrvež je trenutno v Kranjski Gori in Mariboru. Nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek je s hrvaškimi prvaki in pokalnimi zmagovalci Rijeko na pripravah na Gorenjskem. Hajduk pa ima svojo tradicionalno poletno bazo pod Pohorjem.

Nogometaši Rijeke so v sredo na nogometnem igrišču v Kranjski Gori odigrali pripravljalno tekmo z makedonskim Rabotničkim, ki je na pripravah v Termah Čatež. Rijeka je slavila z 2:0. Pripravljalna tekma je trenerju Keku predstavljala prvi test forme reške ekipe pred pestro jesenjo, v kateri se bo zasedba z Rujevice skušala uvrstiti v skupinski del lige prvakov.

Reka je pod taktirko slovenskega nogometnega dirigenta Keka letošnjo sezono končala z zgodovinskim uspehom prvič so postali hrvaški nogometni prvaki, premiernemu naslovu pa so nato dodali še pokalno lovoriko za dvojno krono. Nogometaši z Reke so še četrtič v Kranjski Gori na poletnih pripravah.

Zimsko središče na Zgornjem Gorenjskem, ki vse bolj postaja tudi poletna destinacija, v teh dneh vročinskih rekordov nudi obiskovalcem prijetno ohladitev in ne preseneča, da so hoteli pod alpskimi vršaci poletne pripravljalne baze za številne nogometne klube.

Timotej Krajnc, direktor agencije B4sportcamps, specializirane za športni turizem, je prepričan, da bi lahko bilo klubov še več. "Povpraševanje ravno v tem času tudi za desetkrat presega ponudbo, vendar pa sem prisiljen odpovedovati rezervacije. Hotelskih zmogljivosti je dovolj, primanjkuje pa nogometnih igrišč. V športnem turizmu je velik potencial, s kakovostjo ponudbe se lahko kosamo z Avstrijci, zato skušam tudi v pogovorih z lokalno skupnostjo prepričati odgovorne za gradnjo nogometnih igrišč. Trenutno razpolagamo v Kranjski Gori z dvema in pol igriščema, potrebovali pa bi vsaj še tri igrišča," je dejal Krajnc.

Ob Reki so Kranjsko Goro za svojo poletno rezidenco izbrali tudi nogometaši turških podprvakov Istanbul Basaksehirja, za katere igra tudi zvezdnik Toga Emmanuel Adebayor. Kot zanimivost velja omeniti, da je ravno ekipa iz Istanbula lani v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo izločila Kekovo Rijeko.

Do konca poletje v Kranjski Gori pričakujejo tudi klube iz Izraela, Madžarske, reprezentanci Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov ter mladinske slovenske selekcije. Prihod na Gorenjsko so napovedali tudi aktualni evropski rokometni klubski prvaki skopskega Vardarja.

Hotele pod Pohorjem so za svojo poletno pripravljalno bazo izbrali nogometaši hrvaških Osijeka, Hajduka, zagrebške Lokomotive, kosovskega prvaka iz Trepče in romunskega Dinama iz Bukarešte.



Veliko promocijo mariborskemu turizmu so lani naredili eni izmed evropskih nogometnih velikanov škotski prvaki Celtic iz Glasgowa, ki so priprave na zelo uspešno sezono, ki so jo končali s trojno krono, opravili prav pod Pohorjem. Varovanci Brendana Rodgersa se bodo letos pripravljali v Avstriji.

Zato pa so Maribor izbrali v angleškem klubu Luton Town, udeležencu četrte angleške nogometne lige League Two. Že tretje leto zaporedoma se bodo na Štajersko vrnili hokejisti ruskega Torpeda, letos se jim bodo na Štajerskem znova pridružili tekmeci iz lige KHL Slovan Bratislava.

"Tik pred dogovorom je bil tudi prihod B-ekipe angleških velikanov Manchester Uniteda, ki je sam poklical, a so prihod pogojevali s plačilom stroškov hotela, organizacije in nogometnih igrišč. Pripravljen sem bil vložiti 4000 evrov, vse skupaj bi stalo 15.000 evrov, v Mariboru bi bili sedem dni. Ekipa se bo zdaj pripravljala v Švici," je dejal Miran Ferk, direktor podjetja Playgreen, ki organizira priprave športnih klubov v Mariboru, v Termah Čatež in na Rogli.

Dejstvo, da bi plačali za prihod Unitedove B ekipe, Ferka ne preseneča: "Nogomet je velik posel. Vsi največji, veliki klubi zaračunavajo za igranje pripravljalnih tekem svojih ekip. Za eno tekmo s prvima ekipama Manchester Uniteda, Barcelone lahko zaračunajo tudi od tri do pet milijonov dolarjev. Največ tekem tako odigrajo na Kitajskem ali v ZDA, kjer si to lahko privoščijo," je še dejal Ferk.

Do konca poletja se bodo v Sloveniji zvrstili še ruski Anži, hrvaška Pula, srbski Čukarički, ciprska Aris in Olympiakos, turški Karabükspor, klubi iz Madžarske, Savdske Arabije. Makedonska Skhendija ključni del priprav opravlja v Moravskih Toplicah, Slovenijo so za pripravljalne tekme izbrali tudi nogometaši ukrajinskega moštva Zorja, hrvaškega Inter Zaprešiča, v Rogaški Slatini so nogometaši albanskega Skenderbeua.

V Zrečah oziroma na Rogli se pripravljalo nogometaši romunskega moštva Voluntari, Zreče so izbrali tudi v romunski Astri, hrvaškemu Slavenu Belupu, izraelskemu Hapoelu. Po oceni Ferka se bo v Sloveniji to poletje pripravljalo vsaj 60 klubov. "Povprečje bivanja je 14 dni, povprečno pa z vsako ekipo pride 45 oseb, samo moje podjetje bo poskrbelo za 12.000 nočitev," je dejal Ferk.

Po podatkih mariborskega zavoda za turizem športniki v mestu ob Dravi letno ustvarijo 120.000 prenočitev oziroma 40 odstotkov vseh. Tako ustvarijo šest milijonov evrov prihodkov. Zimski športi so še vedno v prednosti. S 66.000 prenočitvami letno zimski športniki poskrbijo za 3,3 milijona evrov prihodkov, poletni športi s 54.000 prenočitvami 2,7 milijona evrov. Levji delež poleti zagotovijo nogometni klubi.

Značke: nogomet, turizem

Članki iz rubrike