Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 08.04.2017 08:28:07

Prekmurje na nogah zaradi nogometa: Da se nikdar več ne vidimo v tretji ligi!

Aleš Cipot/Fotolens
El clasico na prekmurski način ali kako bo ta del Slovenije danes doživelo čisto pravo nogometno vstajenje.

Danes in jutri se nadaljuje prvenstvo v prvoligaški druščini, 28. krog ponuja nekaj zanimivih dvobojev, na delu bodo tudi drugoligaši, toda tekma z največ gledalci ta konec tedna se bo (skoraj) gotovo zgodila na tretjeligaškem prizorišču. Drevi bo Lendava gostila prekmursko klasiko, udarili se bosta Nafta in Mura, kulisa bo vsekakor čudovita. Glede na trenutni nogometni utrip na ravnici največji optimisti pričakujejo okrog tri tisoč gledalcev, lendavski stadion jih več ne sprejme.

Ko beseda steče o prekmurskem nogometu, je težko biti pameten. In težko je ostati ravnodušen. Na eni strani je navdušenje, na drugi ogorčenje. Prvo čustvo je povezano z zasvojenostjo ljudi na ravnici z najpomembnejšo postransko stvarjo na svetu, preprosto jo obožujejo, drugo z zablodami, ki so si jih v preteklih letih privoščili vodilni možje Mure, Nafte in Beltincev.

SLOVENIJA JE ZAVIDALA PREKMURJU
Bili so zlati časi, tekme so bile prazniki za dušo in oči, vsa Slovenija se je navduševala nad obiskom na stadionih na skrajnem severovzhodu države. In ji zavidala. Sosedski obračuni so bili paša za oči, ustvarjeni so bili vsi pogoji za korake naprej. Za preboj na vrh in beg iz zadovoljstva biti "najboljši na vasi" ter uživanja v zmagah lokalnega prestiža, ki je v Prekmurju sicer tako zelo zakoreninjen. Bržčas je tudi to eden od razlogov, zakaj dežela ob Muri v slovenskem nogometu nikoli ni bila tako pomemben dejavnik, kot bi lahko bila. Ali morala biti. V niti enem trenutku namreč ni bilo širšega konsenza o kakšnem skupnem projektu, ki bi prekmurski nogomet postavil na mesto, ki bi si ga zaslužil, prevladovali so parcialni interesi.

ALIBI ZA NESPOSOBNE
Namesto tega se je zgodil mrk. Popoln mrk in padec na dno. Nižje ni moglo. Tako v Murski Soboti, tako v Lendavi, tako v Beltincih. Prekmurja ni bilo več na slovenskem prvoligaškem zemljevidu. Prihodnji teden bo takšen, ali če hočete "napačen", zemljevid star že pet let. Iz preprostega razloga, ker je bilo v preteklem obdobju storjenih ogromno in še več napak, ki so nogomet spravile na beraško palico. Drži, da denarja ni bilo na pretek, a to je zgolj priročen izgovor za nesposobne. Alibi. Z nekaj dobre volje in jasno določenimi ambicioznimi načrti, s pravšnjo vizijo, bi bilo prav gotovo mogoče "napraskati" dovolj finančnih sredstev, toda bilo je premalo modrosti, premalo pameti. Veliko premalo.

nafta ac
Aleš Cipot/Fotolens

NEKAJ SE JE VENDARLE ZAČELO PREMIKATI
O tem, kaj vse je bilo narobe, bi lahko na dolgo in široko razpredali, dejstvo pa je, da so bile posledice katastrofalne. Najbrž so bili le redki, ki so drznili vsaj pomisliti, da bi bile lahko razsežnosti tako pogubne. Dolgo je kazalo, da se ne bo nič premaknilo z mrtve točke, da je Prekmurje obsojeno na nižje lige, v zadnjem času se je vendarle nekaj začelo premikati na bolje. Predvsem v Murski Soboti in Lendavi. Resda se tudi v Beltincih trudijo po najboljših močeh in so klub spet postavili na zdrave temelje, ampak z vsem spoštovanjem do nekoč najbolj nogometnega kraja na Slovenskem sta paradna konja vendarle Mura in Nafta.

V Fazaneriji in pod vinogradi sta se začeli novi zgodbi, ki pri marsikomu vzbujata optimizem, da bi bila lahko prihodnost naposled spet lepša. Prvoligaška, česar si nadvse želijo tudi številni ljubitelji nogometa povsod po deželi na sončni strani Alp, ki so lačni tekem oziroma spektaklov v Prekmurju. Takšnih, kakršen bo drevi v Lendavi, toda ta seveda še vedno ima veliko napako. Nafta in Mura se bosta udarili v tretjem kakovostnem razredu tekmovanja, brez kakršnihkoli zadržkov pa lahko zapišemo, da Slovenija potrebuje prekmurskega prvoligaša. Vendar ne po dekretu, kot predlagajo nekateri ... Ravnica si ga mora zaslužiti. V preteklih letih si ga po številnih zablodah ni, zdaj nestrpno pričakujemo nadaljnji razvoj dogodkov ...

CELOTEN ČLANEK SI PREBERITE V DANAŠNJI ŠTEVILKI EKIPE SN, V KATERI SMO PREKMURSKEMU DERBIJU NAMENILI PRECEJ PROSTORA. EKIPA SN JE NA VOLJO TUDI NA SPLETNI STRANI TRAFIKA24.SI!

Članki iz rubrike