cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

nu
nu
0 11.01.2024 10:34:41

Grozljivo potovanje, podrobnosti osupnejo! Še pol ure in bi bili vsi mrtvi ...

Profimedia
V soboto se v Slonokoščeni obali začenja afriški pokal narodov.

Medtem ko organizatorji urejajo še zadnje podrobnosti, se reprezentance selijo v obmorsko zahodnoafriško državo ob Gvinejskem zalivu. A tako razburljivega ali že kar srhljivega potovanja, kot izbrana vrsta Gambije, ni imela nobena druga ekipa.

Ekspedicija Gambije se je na pot podala z malim letalom, v katerem je bilo nevzdržljivo vroče, primanjkovalo je zraka. Del nogometašev se je takoj ob vkrcanju utopilo v spanec.

"Čim smo vstopili v letalo, nas je presenetila vročina v njem. Takoj smo se začeli potiti. Člani posadke so nas mirili, češ da se bo klima vključil, kot bo letalo poletelo. Vročina in pomanjkanje kisika je pri mnogih povzročila hud glavobol in celo vrtoglavico. Nekateri so takoj zaspali. Ko smo poleteli, se je stanje še poslabšalo. Pilot ni imel druge možnosti, zato se je po zgolj devetih minutah vrnil na letališče v Banjulu," je po grozljivi izkušnji razlagal Saidy Janko, nogometaš švicarskega kluba Young Boys. V Zürichu rojeni nekdanji mladi reprezentant Švice, ki se je ob prehodu med člane odločil za domovino svojega očeta, se je jeseni v ligi prvakov, na tekmi z RB Leipzigom, soočil tudi z Benjaminom Šeškom.

gambija
Profimedia


Pozneje so ugotovili, da v letalu ni bilo dovolj kisika. Če pilot ne bi obrnil letala in se vrnil, bi bil lahko razplet usoden. "Vsi bi lahko umrli. Večina je takoj zaspala, tudi jaz. Sanjal sem o tem, kako se mi življenje končuje. Po devetih minutah se je pilot odločil vrniti v Banjul, saj ni bio dovoda kisika. Nekateri so se prebudili po pristanku. Kmalu bi se zastrupili z ogljikovim monoksidom. Še pol ure leta in vsi bi bili mrtvi," je zgrožen razlagal Belgijec Tom Saintfiet, gambijski selektor.

"S takšnimi letali ne želim več leteti. Verjetno je bil najmanjši, ki so ga našli. Kot da bi imeli pri iskanju edini kriterij, da bi letalo imelo krila, da lahko poleti. Obstajajo meje ... Za svoj delo sem pripravljen umreti na nogometnem igrišču, ne pa izven njega," je selektor kritično nagovoril odgovorne ljudi iz gambijske zveze.

Gambija, ki je na prejšnjem afriškem prvenstvu (pred dvema letoma v Kamerunu) z uvrstitvijo v četrtfinale dosegla zgodovinski uspeh, se bo v skupini C pomerila z branilcem naslova Senegalom (prva tekma v ponedeljek), Kamerunom in Gvinejo.

Članki iz rubrike