Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Ekipa SN
Ekipa SN
0 21.05.2023 15:29:02

Po veliki zmagi nad Srbijo na vrsti velesila: Igral za člansko ekipo Barce, zdaj proti mladim Slovencem!

Začelo se je sanjsko! Slovenija je v evropsko prvenstvo kadetskih (U-17) reprezentanc, na katerem sodeluje četrtič, vstopila z zelo odmevno zmago nad Srbijo, ki je hkrati sploh prva na zaključnih turnirjih v tej starostni kategoriji. V četrtek se je torej pisala zgodovina. Morda se bo tudi v prihodnjih dneh. Naši upi se zdaj spogledujejo z napredovanjem v četrtfinale. Prav gotovo pa bodo 'živi' do zadnje tekme v skupinskem delu, kar je bila pred odhodom k vzhodnim sosedom osnovna želja. Danes se bodo v Budimpešti ob 16.30 udarili s španskimi vrstniki, dvoboj bo prenašala tudi slovenska športna televizija Sportklub 1.

»Imamo možnosti za napredovanje iz skupinskega dela,« je pred potjo na Madžarsko med drugim optimistično razmišljal Mišo Brečko. Marsikdo je ob takšni napovedi povzdignil obrvi, saj je dejstvo, da je ples kroglic slovenskim upom namenil zelo kakovostne nasprotnike. Prevladovalo je mnenje, da bo v konkurenci Srbije, Španije in Italije že kakšna točka bržčas težko dosegljiva, a kapetan Lovro Golič in soigralci so na premiernem nastopu na evropskem prvenstvu podkrepili selektorjeve besede. Bili si fantastični! Zlasti v prvi uri dvoboja s srbskimi vrstniki, ko so vodili že s 4:0, nakar je tekmecem vendarle uspelo ublažiti poraz. Prav gotovo si vsi fantje zaslužijo pohvale. Od prvega do zadnjega, toda v glavni vlogi je bil vendarle Luka Topalović. Senijad Ibričić mu ob slovesu od domžalskega dresa ni zastonj prepustil svojega mesta. Fant se odlično razvija, hkrati je ob njegovi tehnični perfektnosti in lucidnosti opaziti, da ima izkušnje iz članskega nogometa. Simon Rožman že zelo resno računa nanj. Obetavni Korošec je bil režiser prvega gola, dosegel je drugega, podal za tretjega, sodeloval je pri četrtem.

»Dolgo smo se pripravljali na to tekmovanje in menim, da je naš trud poplačan, gola sem seveda vesel. Moj cilj je bil osvojiti žogo ter priti do zaključka, kar mi je uspelo. Kljub visokemu vodstvu smo se zavedali, da tekma še ni končana, naša želja je bila zaključiti jo z nedotaknjeno mrežo. A Srbija ima kakovostno zasedbo, kar je prav tako prišlo do izraza. Malce smo se poveselili, od petka so misli usmerjene v naslednjo preizkušnjo. Proti Španiji si bomo prizadevali dati še več od sebe, kot smo v uvodnem obračunu,« je povedal Luka Topalović.

Lahko smo ponosni nanje
Po prespani noči se videnje Miša Brečka na dogajanja na igralni površini madžarske zveze ni bistveno spremenilo. »Veliko je bilo res dobrih stvari. Veliko dela, žrtvovanja in dobrih akcij, a seveda je bilo tudi kar nekaj zadev, ki bi bile lahko boljše. A v celoti so se fantje predstavili v takšni podobi, da smo lahko ponosni nanje,« je pred treningom v prestolnici vzhodnih sosedov povedal selektor.

Nekdanji reprezentant se kajpada zaveda, da po takšni zmagi vedno obstaja tveganje, da bi evforija mladeniča preveč ponesla. Da bi predolgo »lebdeli med oblaki«, toda zadržano veselje po odmevnem uspehu je gotovo dober obet. »Bomo videli, kakšen bo odziv, a delujejo zelo zrelo. Nimam občutka, da bi pretirano poleteli. Glede na svoja leta so zelo daleč tudi kot ekipa. Ste opazili, da so po prvem golu v objem stekli tudi vsi igralci s klopi? Med njimi so takšni, ki bi si prav tako zaslužili začeti tekmo, a to razkriva kolektivni duh, kar je lepo videti,« je pristavil selektor. V petek je s svojimi sodelavci največ pozornosti namenjal regeneraciji. Temu, da bi si njegovi izbranci čim prej spet povrnili prepotrebno energijo. »Zelo pomembno se je dobro spočiti, obenem smo misli seveda usmerili v prihajajočo preizkušnjo. Nekaj besed smo ji že namenili, sinoči smo temeljito analizirali svojo igro. Poslej bomo kakšno rekli tudi o Španiji.«


Že z nastopom za prvo ekipo Barcelone
Da bo danes na nasprotni strani velesila, ni treba posebej razpredati, tako kot Slovenija je turnir začela z zmago. Italijo je ugnala z 2:1, ves izkupiček si je zagotovila po preobratu. Azzurri so dobili prvi polčas, po veliki napaki v obrambi se je med strelce vpisal Federico Ragnoli Galli, v nadaljevanju pa je Marc Guiu najprej izničil zaostanek in v 75. minuti postavil končni izid. Dvoboj si je v živo ogledalo tudi naše strokovno vodstvo na čelu s selektorjem. »Španija je dobra ekipa. Zelo dobra, a takšna je tudi Srbija. Bomo videli, kaj in kako. Računam, da imamo svoje možnosti. Verjamem, da jih bomo znali izkoristiti. Ponovil bom, da moramo biti čedalje boljši. Na trenutke smo bili videti zelo dobro, zelo organizirano, a imamo še kar nekaj stvari, ki jih lahko popravimo,« poudarja 39-letni strokovnjak, ki je v dresu s slovenskim grbom zbral 77 nastopov.

V španski zasedbi kljub mladosti ne manjka niti zvezdniškega pridiha. Lamine Yamal je nedavno denimo že debitiral za člansko ekipo Barcelone. Star je bil 15 let in 290 dni, kar nedvomno razkriva, da ima katalonski velikan z njim velike načrte. Kakovosti pri tekmecih zares ne manjka. Gotovo je kar nekaj posameznikov, ki bodo v prihodnosti krojili evropski nogomet. »Saj bodo vsi. Tudi Srbi, ki so tukaj, ga bodo. Mogoče je kakšen od Špancev v tem trenutku že bolj zanimiv, kot so nekateri preostali, toda sam velikih razlik v tem ne vidim. Na turnirju je veliko odličnih igralcev, iz top klubov in akademij, a tudi najboljše je mogoče zaustaviti,« se je odzval Mišo Brečko.

So na dobri poti
In kakšne so možnosti za uspešne kariere njegovih fantov? »Takšne napovedi so nehvaležne, a mislim, da vsi, ki so tukaj, imajo možnosti. Veliko ali največ bo odvisno od njih samih. Koliko so se pripravljeni žrtvovat, v kolikšni meri je nogomet njihova prioriteta … Veliko je dejavnikov, ki lahko pomembno vplivajo na nadaljnji razvoj, so pa na dobri poti. Že to, da so na evropskem prvenstvu, in zasluženo premagati Srbijo ni majhna stvar. Na to so lahko ponosni, a morajo ostati skromni. Zlasti ob terenu je to lepa vrlina, na zelenici potrebuješ nekaj pozitivne arogance,« je dejal selektor slovenskih upov, ki se bodo s španskimi vrstniki pomerili na stadionu Hidegkuti v Budimpešti, na katerem domuje povratnik med madžarsko elito MTK in lahko sprejme 5322 gledalcev.

SLOVENSKA ZASEDBA
Žan Trivunčević (Bravo), Nik Čebulj (Olimpija), Mark Kerin (Dinamo Zagreb), Lev Bohinc (Olimpija), Lovro Golič (Roma), Relja Obrić (Atalanta), Nik Voglar (Maribor), Haris Kahvedžić (Celje), Rene Hrvatin (Koper), Jaša Jelen (Olimpija), Mark Tomšič (Brinje Grosuplje), Kristjan Bendra (Salzburg), David Pejičić (Udinese), Matjaž Veber (Ilirija), Lanej Bakšič (Maribor), Luka Topalović (Domžale), Gabriel Sojer (Ilirija), Luka Mlakar (Roma), Aldin Jakupović (Olimpija), Nino Kutoš (Stuttgart)

Značke: slovenija, nogomet, u-17

Članki iz rubrike