901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

sta
sta
0 01.12.2022 18:27:08

Po darilu Milana Borjana je bilo Maročanom lažje

Reuters
Nogometaši iz Maroka so v zadnjem krogu skupine F premagali Kanado z 2:1 (2:1) in se po neodločenem izidu Hrvatov in Belgijcev uvrstili v osmino finala svetovnega prvenstva v Katarju.

Maročani so se v svojem šestem nastopu na svetovnih prvenstvih drugič uvrstili v osmino finala po turnirju v Mehiki 1986. Na mundialih v Mehiki 1970, ZDA 1994, Franciji 1998 in Rusiji 2018 se niso prebili v izločilne boje. Na letošnjem turnirju so v svoji skupini osvojili prvo mesto, potem ko so zbrali sedem točk. Druga je bila Hrvaška s petimi, tretja Belgija s štirimi, četrta pa Kanada brez točk. Na prvi tekmi so se s Hrvati razšli brez golov, na drugi pa so premagali Belgijce z 2:0. Kanada je izgubila vse tekme, proti Belgiji z 0:1, proti Hrvaški pa z 1:4.

Maročani so sanjsko odprli tekmo na stadionu Al Tumama v katarski prestolnici. Že v četrti minuti so izkoristili grobo napako kanadskega vratarja Milana Borjana, darilo pa je z natančno odmerjenim strelom s 30 metrov izkoristil eden od zvezdnikov afriške zasedbe Hakim Ziyech in svoje soigralce povedel v vodstvo z 1:0. Kanadčani, ki so po Mehiki 1986 sploh drugič nastopali na svetovnem prvenstvu, so v 15. minuti izpeljali bliskovit nasprotni napad, ko je Cyle Larin z desne strani poslal oster predložek, malenkostno prekratek pa je bil Tajon Buchanan.

Le osem minut kasneje so Maročani podvojili prednost, po dolgi podaji Achrafa Hakimija je bil v kanadskem kazenskem prostoru v nasprotnem napadu neustavljiv Youssef En-Nesyri ter z močnim strelom z dvanajstih metrov povišal na 2:0.

V nadaljevanju je igra potekala med obema kazenskima prostoroma. V 40. minuti so Kanadčani znižali zaostanek, potem ko je Sam Adekugbe poslal oster predložek z leve strani, žoga pa je zadela Nayefa Aguerda in presenetila vratarja Yassina Bounouja. Po prvem avtogolu na letošnjem turnirju je En-Nesyri v tretji minuti sodnikovega podaljška dosegel tretji gol za Maroko, a je bil razveljavljen po posredovanju Vara.

Drugi polčas je minil v taktičnem boju. Še najbolj vroče je bilo v 70. minuti, ko je Atiba Hutchinson streljal z glavo, žoga se je od vratnice odbila na golovo črto, a je ni prečkala v celem obsegu.



Kanada – Maroko 1:2 (1:2)

Stadion Al Tumama, gledalcev 43.102, sodniki: Claus, Figueiredo, Correa (vsi Brazilija).
Strelci: 0:1 Ziyech (4.), 0:2 En Nesyri (23.), 1:2 Aguerd (40./avtogol).
Kanada: Borjan, Johnston, Miller, Vitoria, Adekugbe (od 61. Kone), Kaye (od 60. Hutchinson), Osorio (od 65. Laryea), Hoilett (od 76. Wotherspoon), Davies, Larin (od 61. David), Buchanan.
Maroko: Bounou, Hakimi (od 85. Jabrane), Aguerd, Saiss, Mazraoui, Amrabat, Ounahi (od 77. El Yamiq), Sabiri (od 65. Amallah), En-Nesyri, Boufal (od 65. Aboukhlal), Ziyech (od 76. Hamdallah).
Rumeni kartoni: Hoilett, Osorio, Adekugbe, Vitoria.
Rdeči karton: /.

Značke: maroko, kanada, sp-katar

Članki iz rubrike