Robert Golob Svet24.si

Robert Golob o priznanju Palestine: »Grozote so ...

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

rb
rb
0 29.11.2022 11:18:29

Dvoboj v Katarju, ki je v središču pozornosti svetovne javnosti. Grožnja z ugrabitvijo članov družin in mučenjem?!

Reuters
Obračun, ki buri duhove.

Da je nogomet več od igre, več kot le šport, bržčas ni treba posebej razpredati. V mnogih primerih to dokazuje tudi svetovno prvenstvo v Katarju, kjer so reprezentance že poslale nekaj močnih sporočil, ki niso povezane z najpomembnejšo postransko stvarjo.
V torkovem večeru bo v središču svetovne javnosti obračun ZDA – Iran. Nikakor le športne! Gleda na odnose med državama to nikakor ni presenečenje, temu primerna so dogajanja v pričakovanju tekme, eno od vznemirljivih vprašanj pa je, kako se bodo reprezentanti Irana odzvali on himni. Spomnimo, pred dvobojem je niso peli in na ta način izrazili protest zoper oblast v svoji državi. Takšna poteza je kakopak naletela na neodobravanje političnih elit v Iranu, ki nočejo niti pomisliti, da bi se kaj podobnega lahko ponovilo. In menda so pripravljeni storiti marsikaj, da se ne bi še enkrat znašli v takšnem položaju. Novinarka CNN-a Natasha Bertrand tako razkriva hude obtožbe na njihov račun; izbrani vrsti naj bi poslali opozorilo oziroma grožnjo, da bodo v primeru, če bodo igralci 'spet naredili kakšno neumnost', kot je denimo ignoriranje himne, ugrabili člane njihovih družin in jih mučili.
Pred preizkušnjo drugega kroga proti Walesu so igralca spet peli himno, toda s tribun je bila pospremljena z glasnimi žvižgi. V velikih protestih, ki že več dva meseca trajajo v Iranu, je bilo do zdaj ubitih več kot 400 ljudi, več kot 18 tisoč jih je bilo aretiranih.

Značke: sp-katar, iran, zda

Članki iz rubrike