IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

delovna-akcija, maja-ogorevc, irenca, pravljična-hiška Njena.si

Maja in Irenca, popolni kandidatki za Delovno ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
1 20.10.2021 12:50:00

ŠOK! Ufff, kakšna GROŽNJA, kar 12 članic Uefe napovedalo izstop, če bo predlog sprejet!

Reuters
Krovna mednarodna nogometna zveza Fifa bi lahko ostala brez nekaterih vidnih evropskih članic, če bo uresničila načrt o svetovnem prvenstvu na vsaki dve leti. To bi bila skrajna oblika protesta proti morebitni uvedbi novega sistema tekmovanj, ki že zdaj močno razdvaja nogometno javnost.

Dpa, ki se sklicuje na svoje vire, poroča, da bi se lahko tudi več kot ducat evropskih zvez odločilo za takšen skrajen korak, če bi svetovna prvenstva namesto na vsaka štiri leta začeli izvajati vsaki dve leti.

Velike zadržke do takšnih načrtov krovne zveze Fife imajo predvsem v Evropi (krovna zveza Uefa) in Južni Ameriki (Conmebol), ki dajeta večino najboljših igralcev na svetu, udeležencev SP.

Pa tudi krovna olimpijska organizacija (Mok) nad takšnimi načrti ni navdušena, saj v Moku menijo, da bi nogometno SP vsaki dve leti ogrozilo status drugih velikih športnih tekmovanj in jih zasenčilo.


Uefa in njen predsednik Aleksander Čeferin sta že zagrozila z bojkotom tekmovanj, k temu se nagiba tudi danska nogometna zveza, poroča dpa.

"To je najslabša rešitev in skrajni ukrep. A če ne bo šlo drugače, ga bomo uporabili kot protest proti načrtom Fife," so v skupni izjavi pred morebitnim izstopom iz Fife zapisali Danska, Švedska, Norveška, Finska, Islandija in Ferski otoki. Od 55 članic Uefe naj bi to idejo podprlo že 12 zvez evropskega nogometa.

Po pravilih Fife lahko zveze izstopijo ob koncu koledarskega leta po predhodni najavi, po izstopu pa ne morejo več sodelovati na tekmovanjih pod njenim okriljem, kot je mundial. Na udeležbo na evropskih prvenstvih članstvo v Fifi ne vpliva, saj ta sodijo pod pristojnost Uefe.

Kot še poroča dpa, naj bi se predsednik Fife Gianni Infantino o tej občutljivi temi v torek pogovarjal s predstavniki evropskih zvez.

Značke: nogomet, uefa, fifa

Članki iz rubrike