IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 24.12.2020 09:51:27

SLOVENEC v EVERTONU: Ancelottijevo navodilo in obranjen 'penal' prvemu strelcu

Reuters
Žan-Luk Leban je član mlajših selekcij uglednega angleškega prvoligaša.

Evropsko prvenstvo mladih reprezentanc se nezadržno približuje. Največji nogometni spektakel, ki je bil kdaj organiziran pri nas, je praktično že pred vrati, oddaljen je zgolj še tri mesece. Zanimivo bo videti, koga bo slovenski selektor Milenko Aćimović popeljal na Euro. Strelec znamenitega gola s polovice igrišča proti Ukrajini je zatrdil in nato tudi dokazal, da leta zanj ne igrajo nobene vloge in da bo na evropsko prvenstvo popeljal najboljše. Kdo ve, morda bo prostor našel tudi za Žana-Luka Lebana, mladeniča, ki je pred dnevi dopolnil šele 18 let in ki se kali v mlajših selekcijah v tej sezoni odličnega angleškega premierligaša Evertona.

Športnim navdušencem je priimek Leban verjetno znan. Predvsem tistim, ki jih zanima košarka. V prvih letih samostojne države je namreč dres slovenske košarkarske reprezentance nosil Boštjan Leban, oče še enega perspektivnega slovenskega čuvaja mreže. Žan-Luk Leban je v tem trenutku edini Slovenec, ki je član angleškega premierligaša; dobro, poleg Jana Mlakarja, ki dres Maribora nosi kot posojeni nogometaš Brightona. Nogometna zgodba od 15. decembra naprej polnoletnega vratarja drugega najpopularnejšega kluba iz mesta Beatlov se je sicer začela na Poljskem, tam, kjer si v zadnjem času kruh služi veliko slovenskih nogometašev.

"Pri petih letih in pol sem se iz Slovenije preselil na Poljsko, v Varšavo, kjer je oče dobil službo. Pri osmih, devetih letih sem se v Varšavi pridružil klubu FCBEscola, ki je dejansko akademija slavne Barcelone. Tam sem treniral, in ko sem bil star 14 let, so se zame začeli zanimati drugi klubi. Na prvo preizkušnjo sem odšel v Barcelono, najverjetneje zaradi povezave mojega takratnega kluba s Katalonci. Tam sem bil za svoj 15. rojstni dan. Svet nogometa pa je tako majhen, da se je po preizkušnji v Barceloni razvedelo zame in nenadoma sem začel dobivati povabila številnih klubov. Tottenham, Manchester United, Liverpool, Leicester City in tudi Everton," je svojo nogometno zgodbo začel pripovedovati najstnik, ki je bil torej dolga leta član akademije katalonskega velikana, kjer je treniral po metodologiji, ki jo uporabljajo tudi v sloviti La Masii.

leban1

Everton za njegovega soigralca plačal skoraj 30 milijonov

Poleti 2019 je Žan-Luk naredil korak naprej v svoji karieri in prestopil k Evertonu. "Od malega sem sanjal, da bi igral v premier ligi. Ta je najbolj atraktivna, vse skupaj je na najvišji možni ravni. Na mizi sem imel tudi nekatere druge ponudbe, toda pri Evertonu sem se glede tega, kako so me sprejeli soigralci, kako so me videli trenerji in kakšno pot so mi začrtali ljudje v klubu, počutil najbolje. Na preizkušnji sem bil na visoki ravni in verjetno so si zaradi vsega skupaj res želeli, da pridem k njim. Med vsemi klubi so si me najbolj želeli prav oni, kar sem videl po njihovem vedenju. Rekli so mi, da bom že takoj ob prihodu bolj ali manj treniral z ekipo U-23, torej drugo ekipo Evertona, in da bom tekme igral v U-18," je povedal Leban in dodal, da so pri Evertonu obljubo tudi držali. Mladi Slovenec namreč trenira skupaj z rezervno ekipo Evertona, ki tekmuje v premier league 2 (prvi zvezdnik druge ekipe je 31-letni Yannick Bolasie, ki ga je Everton poleti 2016 kupil za skoraj 30 milijonov evrov, del moštva je denimo tudi reprezentant BiH Muhamed Bešić) in je hkrati prvi vratar selekcije U-18.

Pickford me je takoj vzel pod svoje okrilje

Še pred dopolnjenim 18. letom je mladenič treniral tudi s članskim moštvom Evertona, prepolnim zvezdnikov. Največji je verjetno na klopi, Carlo Ancelotti, toda tudi na igrišču jih ne manjka. Richarlison je brazilski reprezentant, James Rodriguez je nekaj časa veljal za enega najboljših nogometašev na svetu, Dominic Calvert-Lewin je eksplodiral v letošnji sezoni in se bori za laskavi naziv najboljšega strelca premier lige. "Zaradi korone so se stvari zdaj malce spremenile, saj je prva ekipa povsem izolirana, ves čas jo testirajo. Vse skupaj je tako zelo strogo; kadar prva ekipa trenira, selekciji U-23 in U-18 tako sploh ne smeta biti v klubu. A pred korono sem začel redno trenirati s prvo ekipo, enkrat ali dvakrat na teden. Mislim, da sem celo zadnji trening, preden so akademijo zaradi koronavirusa zaprli, opravil s prvo ekipo," nam je razkril Leban in delil anekdoto, povezano s Calvertom-Lewinom. "Po enem izmed treningov je Calvert-Lewin treniral strele z bele točke. Prvi vratar Pickford in drugi starejši vratarji so že odšli v garderobo, mene pa so kot najmlajšega določili, da ostanem na igrišču, kar se mi je tako ali tako zdelo super. (smeh) Calvert-Lewin mi je torej streljal enajstmetrovke. Prvič sem se vrgel v napačno smer. Drugič prav tako. Nato mi je Ancelotti rekel: 'Poglej, on trenira enajstmetrovke. Vedno bo streljal v isto smer. Počakaj do konca in se vrzi v isto smer. Strele z bele točke trenira zato, da bo izboljšal strel in mu ga vratarji ne bodo mogli obraniti, tudi če bodo zadeli smer.' Potem sem se ves čas metal v isto smer, toda obranil sem mu zgolj en strel," se je široko nasmejal mladi up Evertona. »Trenirati s prvo ekipo je zares super izkušnja, za 17-letnega fanta je to neverjetna priložnost. Seveda sem bil na začetku malce pod pritiskom, zdelo se mi je, da ne bom zmogel te ravni, toda ko sem začel trenirati, je pritisk popustil. In uvidel sem, da razlika ni tako zelo velika," je razkril Leban.

CELOTEN POGOVOR Z NADVSE OBETAVNIM VRATARJEM, V KATEREM JE RAZKRIL ŠE MARSIKAJ ZANIMIVEGA, SI LAHKO PREBERETE V ČETRTKOVI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI.

Članki iz rubrike