profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

sta
sta
1 11.11.2019 18:08:05

VESELJE IN PONOS! Kaj je veliki UP slovenskega nogometa povedal ob vrnitvi v reprezentanco?

Martin Metelko
Izbrance selektorja Matjaža Keka čakata še dve tekmi v kvalifikacijah za Euro 2020. Po oktobrskih porazih s Severno Makedonijo in Avstrijo je Slovenija ostala praktično brez možnosti za preboj na Euro, a si vseeno želi pozitivno končati ta cikel. V soboto bo nasproti stala Latvija, v torek, 19. novembra, pa še Poljska.

Za razliko od prejšnjih zborov je bil tokratni v Kopru, kjer so že zbrani bolj ali manj vsi povabljeni. Med temi ima nekaj težav Žan Majer, ki bo moral na pregled z magnetno resonanco, med tistimi brez težav pa je tudi Haris Vučkić, ki se po letu 2012 vrača v izbrano vrsto. Sedemindvajsetletnik je imel veliko težav s poškodbami, pravi preporod pa je doživel pri Twenteju.

V tekoči sezoni je zabil že sedem golov, s čimer je nase opozoril tudi selektorja. Vučkić je svoj edini reprezentančni nastop vpisal 29. februarja 2012 prav v Kopru, ko mu je priložnost na prijateljski tekmi s Škotsko ponudil Slaviša Stojanovića (ta bo v soboto vodil Latvijo).

"Zelo sem vesel, da sem tukaj. Ponosen sem. Poskusil bom oddelati treninge maksimalno, če bom dobil priložnost, pa jo poskušal maksimalno izkoristiti. Ko sem debitiral za reprezentanco, so bili občutki zelo lepi. To je sicer že daleč nazaj, ampak takšno je pač življenje," je dejal Vučkić.

V življenju nogometaša je najbolj pomembno zdravje, ki pa Vučkiću ni služilo tako, kot bi si želel. Njegov razvoj je ustavilo kar nekaj hudih in dolgotrajnejših poškodb. "Vsak nogometaš hoče biti na igrišču, trenirati, igrati tekme, ampak sem dal tudi to čez. To me je naredilo boljšega človeka. Tudi negativno se da obrniti v pozitivno," pravi Vučkić. "Z izkušnjami in leti mi gre vse bolje. Dobro sem začel sezono, upam, da bo tako tudi naprej," poudarja nogometaš, ki mu ustreza način igre v nizozemski ligi.


"Igra se dober nogomet, ustreza mi država, tudi trener zagovarja všečen nogomet, igro po tleh, tako da je tudi to eden od razlogov mojih zadetkov. Moram pa ostati na realnih tleh in nadaljevati v tem ritmu," pojasnjuje Vučkić.

Čeprav ga dolgo časa ni bilo v reprezentanci, pa je spremljal slovenske tekme. "Spremljal sem vsako tekmo, proti Poljski in Izraelu smo imeli po zmagah veliko možnost za EP, nato pa izgubili naslednji tekmi in tudi sanje o EP. A moramo pozitivno gledati, odigrati ti dve tekmi najbolje, kar se da. Upamo, na pozitiven izplen."

Ta pa bi zanj bil: "Točkovno bi seveda bilo najbolje, da dobimo obe tekmi, individualno pa, da dobro oddelam na treningih in če dobim priložnost, da jo maksimalno izkoristim." Dodal je še, da bi najraje igral v napadu, a da se bo poskusil izkazati na vsakem položaju, ki mu ga bo namenil selektor.

Tekma z Latvijo bo v soboto, 16. novembra, v Stožicah, s Poljsko pa v torek, 19. novembra, v Varšavi. Z Latvijo je Slovenija igrala štirikrat in trikrat zmagala, nazadnje v teh kvalifikacijah v Rigi s 5:0, s Poljsko pa sedemkrat, dvakrat je zmagala, tudi septembra v teh kvalifikacijah z 2:0.

Slovenija je v skupini G na tretjem mestu z 11 točkami, kolikor jih imata tudi Izrael in Severna Makedonija. Vodi Poljska, ki si je že zagotovila EP, z 19, na dobri poti proti končnemu drugemu mestu in drugi vozovnici za Euro 2020 pa je Avstrija s 16 točkami, ki jo do konca kvalifikacij čakata še obračuna z Makedonci in Latvijci.

Članki iz rubrike