Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

nu
nu
33 04.12.2017 18:10:01

PRIČAKOVANO! Novi selektor slovenske reprezentance je dosedanji pomočnik Tomaž Kavčič

Grega Wernig
Slovenska nogometna reprezentanca je dobila novega selektorja. Srečka Katanca je na tem mestu nasledil njegov pomočnik v prejšnjem mandatu Tomaž Kavčič. Štiriinšestdesetletni strokovnjak, nekdaj tudi sam igralec zvezne vrste, bo tako Slovenijo vodil najmanj do evropskega prvenstva 2020.

Kavčič, ki velja za precej umirjenega človeka, je kljub določenim pomislekom, češ da za seboj nima ravno "bogate" trenerske poti, veljal za favorita za novega selektorja Slovenije, odkar ga je Nogometna zveza Slovenije priključila strokovnemu štabu Srečka Katanca v njegovem zadnjem mandatu. Ob zadnjem delovanju v članski vrsti ima Kavčič izkušnje z delom v reprezentanci tudi že s svetovnega prvenstva 2010, ko je bil eden izmed tehničnih pomočnikov takratnega selektorja Matjaža Keka.

Kot selektorja pa so ga slovenski ljubitelji nogometa spoznali predvsem med vodenjem izbrane vrste do 21 let, ki jo je vodil med letoma 2008 in 2014. Takrat je dodobra spoznale kar večino članov zdajšnje slovenske članske selekcije, med drugim je ponudil prva nastopa zdajšnjemu prvemu vratarju Janu Oblaku in Kevinu Kamplu, čigar nadaljnja usoda igranja za izbrano vrsto je zaenkrat še malce nejasna. Kavčič je prav tako dobro zapisan pri nogometaših, ki zdaj sestavljajo nekakšno okostje izbrane vrste, med drugim ga je za svoj preboj na nogometno sceno izpostavil Jasmin Kurtić, s katerim sta sodelovala tudi pri Beli krajini in Gorici.

Trenersko pot je sicer začel leta 1995, ko je postal pomočnik trenerja Milana Miklaviča pri Gorici, kjer je ostal do leta 1997. Zatem se je kot glavni trener preizkusil med drugim pri Factorju Črnučah, Svobodi, znova Gorici in Beli krajini, Grosuplju in Livarju. Februarja 2008 je prevzel mlado slovensko reprezentanco, v kateri je v letih vodenja "vzgojil" nove reprezentante, med njimi Kampla, Luko Krajnca, Roberta Berića, Andraža Šporarja, Benjamina Verbiča in druge, ter z njimi spletel dober odnos, ki ga je mogoče zaslediti še danes v članski vrsti.


Julija 2014 se je prvič v karieri odločil za trenerski posel v tujini, začel je delo pri kitajskem drugoligašu Qingdau Jonoonu, pozneje pa je bil še pri Hunnan Billows. Leta 2016 pa je postal pomočnik selektorja Katanca v članski vrsti in že takrat so poznavalci namigovali, da bo prav on nasledil Katanca na selektorskem stolčku. To se je uresničilo 4. decembra 2017, ko so ga člani izvršnega odbora NZS potrdili za novega prvega moža slovenske vrste.

Med kandidati za selektorja so bili po poročanju medijev tudi številni drugi strokovnjaki, kot so Kek, Robert Prosinečki, Edoardo Reja in Darko Milanič. Toda nekateri reprezentanti so tudi javno podprli Kavčiča, ki je - zanimivo - še vedno najstarejši strelec svojega prvega zadetka v slovenski prvoligaški konkurenci, 1. aprila 1992 je v dresu Gorice dosegel gol pri starosti 38 let in štiri mesece.

"Vsekakor smo želeli nekoga, ki zelo dobro pozna reprezentanco, ki pozna razmere v slovenskem nogometu, ki si želi narediti rezultat in da je ustrezen po karakterju in človeški plati. To je bilo ključno pri izbiri," pa je izbor že pred časom pojasnil predsednik NZS Radenko Mijatović.

Kavčiča prva reprezentančna akcija čaka marca 2018, ko bo Slovenija igrala prijateljski tekmi. Ena bo z Avstrijo v Celovcu, za drugo pa se dogovarjajo s Črno goro.

Dosedanji selektorji slovenske moške nogometne reprezentance
Bojan Prašnikar (1991-1993)
Zdenko Verdenik (1994-1997)
Bojan Prašnikar (1997-1998)
Srečko Katanec (1998-2002)
Bojan Prašnikar (2002-2004)
Branko Oblak (2004-2006)
Matjaž Kek (2007-2011)
Slaviša Stojanović (2011-2012)
Srečko Katanec (2013-2017)
Tomaž Kavčič (2017- )

Članki iz rubrike