Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 14.06.2017 12:02:42

Rusija gosti generalko za SP 2018

Rusija bo med 17. junijem in 2. julijem gostila nogometni pokal konfederacij, nekakšno generalko pred svetovnim prvenstvom, ki ga bodo Rusi gostili prihodnje leto. Na pokalu konfederacij bo igralo osem ekip, na stavnicah pa najbolje kotirajo svetovni prvaki Nemci, sledijo jim Portugalci in Čilenci.

Rusija bo tako v naslednjih tednih v središču pozornosti nogometne javnosti. Kar zadeva ruski šport, je v zadnjem obdobju doživel kar hude pretrese z obtožbami o sistemskem dopingu, kar je vodilo celo k prepovedi nastopov ruskih športnikov na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016 in na letošnjem atletskem svetovnem prvenstvu. Zdaj, tri leta po zimskih olimpijskih igrah v Sočiju, pa se Rusi pripravljajo na SP 2018, kar bo nov prestižni športni projekt za Rusijo oziroma njenega predsednika Vladimirja Putina.

Pokal konfederacij bodo igrali v štirih mestih in bo predstavljal prve vtise, kaj lahko udeleženci, navijači in ljubitelji nogometa pričakujejo na prvenstvu prihodnje leto, saj ta turnir pomeni nekakšno generalko tako za organizatorje kot za ekipe, ki bodo na tem tekmovanju igrale.

Rusija bo na turnirju sodelovala kot gostiteljica, Nemčija kot svetovna prvakinja, preostalih šest udeležencev pa sestavljajo prvaki šestih konfederacij Mednarodne nogometne zveze (Fifa). To so evropska prvakinja Portugalska z zvezdnikom Cristianom Ronaldom, južnoameriški prvak Čile, prvak Severne in Srednje Amerike ter Karibov Mehika, afriški prvak Kamerun, azijski Avstralija in oceanijski Nova Zelandija.

Rusija bo turnir odprla v soboto v Sankt Peterburgu s tekmo proti Novi Zelandiji, ob njiju sta v skupini A še Portugalska in Mehika. V skupini B bodo igrali Nemčija, Avstralija, Čile in Kamerun. Tekme bodo v Sankt Peterburgu (68.000 sedišč), Moskvi (43.000), Kazanu (45.000) in Sočiju (48.000), finale pa bo 2. julija v Sankt Peterburgu.


Letos zasedba reprezentanc ni tako "glamurozna", kot je bila pred štirimi leti, ko so ob gostiteljih Brazilcih igrali še Španija, Italija in Urugvaj. In vse več je namigovanj, da turnir, ki se je začel leta 1992 kot pokal kralja Fahda, ne bo imel prav dolge prihodnosti, predvsem zaradi širitve števila udeleženk na SP in vse večjih zahtev ter obveznosti, ki zadevajo najboljše svetovne nogometaše.

Poletni termin v nobenem primeru ne bo ostal za prihodnji pokal konfederacij leta 2021, saj bo SP 2022 v Katarju v novembru in decembru. Tudi predsednik Fife Gianni Infantino je ob žrebu skupin v Kazanu dejal, da Fifa preučuje prihodnost tega turnirja.

Ta ima na splošno veliko število kritikov, med drugim je predsednik nemške nogometne zveze Reinhard Grindel dejal, da je to tekmovanje zastarelo. Nemški selektor Joachim Löw tako dejansko ni poklical kar nekaj nosilcev nemške izbrance vrste, povabil je tudi šest novincev, češ da je pokal konfederacij lepa priložnost, da igralci, ki doslej niso veliko igrali, stopijo stopničko višje. "Pokal konfederacij je vznemirljiv za nas, saj lahko naberemo nekaj izkušenj in vtisov," pravi Löw.

Rusija pa si želi predvsem pokazati, da je kot država pripravljena na SP 2018, predsednik ruske nogometne zveze Vitalij Mutko pa je poudaril, da je pokal konfederacij najpomembnejše športno tekmovanje leta 2017.

A vesti iz Rusije pravijo vse prej kot to. Poročajo namreč o slabi prodaji vstopnic (čeprav prireditelji pravijo, da so jih prodali 70 odstotkov) in varnostnih skrbeh. Težave so bile tudi s stadionom v Sankt Peterburgu, ki so ga po zamudah pri gradnji nedavno odprli.

Značke: nogomet, pokal

Članki iz rubrike