Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 09.04.2017 14:20:39

ZDA, Mehika in Kanada kljub Trumpu v boj za nogometno SP 2026

Reuters
Združene države Amerike, Mehika in Kanada bodo vložile skupno kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu za leto 2026. Skupna kandidatura bo prvič vključevala kar tri različne države, turnir leta 2026 pa bo prvič potekal v razširjeni obliki 48 reprezentanc.

Čeprav novi ameriški predsednik Donald Trump ni naklonjen Mehiki in obljublja celo izgradnjo zidu na meji med državama, pa so iz zveze Severne- in Srednje Amerike (CONCACAF) sporočili, da bodo za organizacijo mundiala 2026 vložili skupno kandidaturo ZDA, Kanade in Mehike.

Naslednje SP bo prihodnje leto gostila Rusija, leta 2022 pa Katar. Na obeh turnirjih bo tekmovanje potekalo po do zdaj ustaljenem formatu z 32 reprezentancami, za leto 2026 pa je prvič predvideno sodelovanje 48 ekip. Prireditelja bo izbralo vseh 211 članic Mednarodne nogometne zveze in ne več svet izvršnega odbora Fife. Odločitev o prizorišču bo znana na kongresu leta 2020.



Nazadnje so ZDA prvenstvo v nogometu, ki postaja v zadnjih letih vse bolj priljubljen tudi tam, gostile leta 1994. Mehika je najboljše nogometaše pozdravila v letih 1970 in 1984 in bi tako postala prva država, ki bi mundial gostila že tretjič. Doslej največje nogometno tekmovanje na kanadskih tleh je bilo leta 2015 žensko SP.

Omenjena kandidatura ima velike možnosti za uspeh, saj so po pravilniku Fife za prvenstvo 2026 predvideni prireditelji bodisi iz Amerike, Afrike ali Oceanije. Organizatorji iz Evrope in Azije so tokrat brez možnosti, saj jim je Fifa zaupala že organizacijo predhodnih dveh prvenstev.

Značke: nogomet, kandidatura

Članki iz rubrike