sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

gv
gv
0 17.11.2015 22:42:44

Bolje, a žal prepozno

Nikola Miljković
Slovenska nogometna reprezentanca je na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij remizirala z Ukrajino (1:1) in ostala brez evropskega prvenstva.

Slovenski nogometaši so v Ljudskem vrtu pokazali povsem drugačno predstavo kot v Ukrajini. Anemičnost je zamenjala borbenost, neodločnost je zamenjal pogum, a vse to je zadostovalo le za častno slovo od sanj po novem nastopu na velikem tekmovanju. Tako želeni zadetek so Slovenci hitro dosegli, v nadaljevanju pa niso več našli poti do ukrajinske mreže.

Tako je Slovenija v petem nastopu v dodatnih kvalifikacijah ostala pri treh uvrstitvah na EP oziroma SP, Ukrajini pa je v šestem tovrstnem poskusu, predvsem po zaslugi dobre predstave v Lvovu, prvič uspelo napredovati.

Selektor Srečko Katanec je po tekmi v Lvovu napovedal spremembe v postavi in to tudi uresničil. Namesto Jasmina Kurtića, ki je po mnenju poznavalcev izgubil preveč žog v nevarnih območjih, je na "njegovo" mesto postavil Kevina Kampla, ki je večkrat poudaril, da rad igra iz ozadja in kreira igro, namesto Josipa Iličića in v luči spremenjene postavitve na 4-4-2 pa je v igro poslal še Nejca Pečnika in Romana Bezjaka, slednjega v napad ob Milivoja Novakovića.

Začelo se je precej vročekrvno, kot da bi domači nogometaši takoj začeli vršiti psihološki pritisk na tekmeca in sodnike. Kot so obljubljali, so takoj kazali željo po igri in ugodnem razpletu, v 11. minuti pa se jim je to obrestovalo.

slovenija ukrajina nm 2
Nikola Miljković

Po prostem strelu Valterja Birse so Ukrajinci žogo še odbili, a je ta spet končala pri nogometašu Chieva. Takrat je bil ta s podajo z desne strani natančnejši, Milivoje Novaković je z glavo žogo podaljšal do Boštjana Cesarja, ki jo je iz bližine potisnil v mrežo za 1:0.

Tekma se je tako začela po slovenskih željah, a so Ukrajinci pokazali, da se ne bodo kar tako vdali, med drugim je v 28. minuti Jevgen Seleznjov zaposlil Samirja Handanovića. V zadnjih 15 minutah prvega dela večjih priložnosti ni bilo, Pečnik je malce pred koncem polčasa sicer poskusil z leve strani kazenskega prostora, a točno v Andreja Pjatova.

V uvodu drugega polčasa je v 50. minuti do strela malce zunaj kazenskega prostora prišel Jevgen Konopljanka, a je Handanović dobro posredoval. Sicer pa se je nadaljevala pozicijska igra, borbena, a brez priložnosti.

slovenija ukrajina ap 2
Arsen Perić

Katanec je v 67. in 68. minuti igro osvežil z Josipom Iličićem in Zlatanom Ljubijankićem, kmalu zatem pa je Vjačeslav Ševčuk prišel do strela z roba kazenskega prostora, a je bil Handanović na mestu, tako kot po poskusu Andreja Jarmolenka malce zatem.

V teh trenutkih so gosti pritisnili proti vratom Slovencev, ki pa so odgovorili še konkretneje, po kotu Birse z leve strani je na drugi vratnici do strela z glavo prišel Cesar, a se je izkazal Pjatov.

Kljub pozitivnemu vzdušju pa so nekateri slovenski navijači poskrbeli za incidente in na igrišče metali bakle, kljub vsemu pa je v 84. minuti do strela prišel Ljubijankić, a mu je strel v kazenskem prostoru blokirala ukrajinska obramba.

Domači so v zadnjih minutah pritiskali in iskali drugi, rešilni zadetek, nekajkrat poskrbeli za vzdihe navijačev na povsem polnih tribunah Ljudskega vrta, a na koncu se ni izšlo po slovenskih željah.

Ukrajinci so obranili zaostanek zadetka, ki jim je prinesel napredovanje na EP. Tega je globoko v sodniškem podaljšku po zdrsu Kampla na sredini igrišča potrdil Jarmolenko, ko je v družbi še dveh soigralcev prišel sam pred Handanovića.


Slovenija - Ukrajina 1:1 (1:0)

Maribor - Ljudski vrt. Glavni sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija).
Strelca: 1:0 Cesar (11), 1:1 Jarmolenko (98).
Slovenija: Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Jokić, Krhin, Pečnik (od 67. Iličić), Kampl, Birsa (od 80. Lazarević), Bezjak (od 68. Ljubijankić), Novaković.
Ukrajina: Pjatov, Hačeridi, Ševčuk, Fedecki, Rakicki, Stepanenko, Konopljanka (od 96. Timoščuk), Sidorčuk (od 61. Harmaš), Ribalka, Jarmolenko, Seleznjov.
Rumeni kartoni: Cesar (1), Pečnik (38), Jokić (25), Pečnik (38); Konopljanka (4), Ribalka (32)
Rdeči karton: Brečko (93)
Značke: slovenija, ukrajina

Članki iz rubrike