IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

rb
rb
0 11.05.2022 10:41:08

Zoran Zeljković v pričakovanju finala: Saj sem sanjal, verjel sem, ampak … Da, žal pa sem se naučil tudi tega, nočem si lagati!

Martin Metelko
Pred Koprčani je prvi vrhunec sezone, pri tem pa upajo, da največji trenutek še pride – na koncu sezone! – in da se bodo takrat veselili dvojne krone. Toda pot do želenega oziroma sanjskega scenarija bo še zelo zahtevna in tega se na Bonifiki zelo dobro zavedajo. Evforije zato ni zaznati. Nocoj bodo v knežjem mestu poskušali opraviti prvo tretjino naloge (nato jih čakata še prvenstvena spopada) in si zagotoviti četrto pokalno lovoriko v zgodovini kluba.

Na Bonifiki so poletne priprave začeli pod vtisom dramatične končnice pretekle sezone, ko so bili v dodatnih kvalifikacijah na pragu izpada v nižji kakovostni razred tekmovanja. Resda so se vmes v kadrovski zasedbi zgodili skoraj tektonski premiki, a če bi si takrat novemu trenerju kdorkoli drznil omeniti, da bodo 11. maja igrali v finalu Pokala Pivovarna Union kot vodilna ekipa v prvenstvu, ki jo 180 minut loči do naslova prvaka ... "Rekel bi mu, da ni realen," se je smehljaje odzval Zoran Zeljković. "Iskreno priznam, da sem sanjal, da sem verjel, ampak po drugi strani sem prav tako dobro vedel, da se ti mora za take stvari marsikaj 'poklopiti' in da čez noč ne gre. Toda za zdaj nam kaže zares dobro. Hkrati je dejstvo, da je to bolj izjema kot pravilo. Ko je v ekipi toliko novih igralcev, pač potrebuješ čas, da prideš na želeno kakovostno raven. Če se naslednjič to ne bo zgodilo, ne bom presenečen," je nadaljeval 42-letni strokovnjak.


Od tega ne bežim, nočem si lagati

Čeprav so kanarčki pred vrati raja, pa se še vedno lahko pripeti, da bodo pred njimi tudi ostali. Oziroma da se jim izmuzneta obe lovoriki – in bržčas se je tudi tovrstnemu razmišljanju težko izogniti. Pojavlja se vsaj v podzavesti. "To nenehno ponavljam, tega se zavedam. Tudi sam sem že izkusil kaj takega. S Krko sem bil denimo le deset ali celo še nekaj manj minut oddaljen od prve lige. Na žalost sem se naučil tudi izgubljati, zadnji primer iz lige prvakov nam prav tako razkriva, kako se lahko vse skupaj hitro spremeni, postavi na glavo. Klubu, kot je Manchester City, se je v nekaj minutah zrušilo vse … Od tega ne bežim in nočem si lagati, da se nam to ne more zgoditi. Fante prav tako opozarjam na to, seveda pa bomo naredili vse, da bi se razpletlo po naših željah. Cilji so se spremenili. Osnovnega smo uresničili, zagotovili smo si nastop na mednarodnem prizorišču v prihodnji sezoni, vendar bi bil seveda zelo razočaran, če ne bi dvignili vsaj ene lovorike," je povedal Zoran Zeljković.

Ponosen sem nanje

Če bi na začetku lanskega junija Koper poslal v drugo ligo, aktualne zgodbe na Bonifiki kakopak ne bi bilo. Kakšen scenarij bi se odvil v tem primeru, ne bomo izvedeli nikoli. "Bolj kot zaradi sebe sem bil po tisti tekmi razočaran zaradi nekaterih fantov, ker niso izkoristili priložnosti, kakršna se jim morda ne bo več ponudila. Zase sem verjel, da bom slej ko prej dobil priložnost v prvi ligi; njih mi je bilo bolj žal kot sebe," je Ljubljančan na koprski klopi zavrtel film 11 mesecev nazaj.
Zdaj je seveda v pokalnem filmu, tako kot igralci, ki so iz tedna v teden kos novim izzivom. Vse skupaj prinaša tudi dodaten pritisk, toda trener zagotavlja, da je stanje duha v slačilnici takšno, kot mora biti. "V ekipi je veliko novih igralcev in mnogi med njimi niso navajeni na tovrstne pritiske ter ritem zahtevnih preizkušenj, zato sem nanje ponosen. Ko moraš zmagovati, ni lahko, toda s tem in vsem, kar spada zraven, se moraš znati soočiti. Če hočemo postati veliki, se moramo tega naučiti."

Znali smo se odzvati

Ekipa je vmes postopoma rasla in kljubovala napovedim o padcu na nižja mesta na lestvici. "Takšne stvari te dodatno motivirajo, silijo te k še bolj zagnanemu delu. Mislim, da smo se v celotni sezoni znali odzivati na vse mogoče situacije, in verjamem, da se bomo tudi do konca," je zatrdil Zoran Zeljković. Ozrl se je tudi na razprave, ki jih je mogoče slišati v nogometnih krogih, in sicer o tem, da osvojitev naslova prvaka seveda pomeni precej več kot pokalna lovorika in da bi zato rumeno-modri slednjo utegnili 'žrtvovati'. "Zdaj, ko smo tako blizu, bi bili neumni, če bi eno trofejo favorizirali. Naj vnovič poudarim, da gremo iz tekme v tekmo. Zdaj imamo priložnost osvojiti pokalno lovoriko in vsekakor bomo naredili vse, kar je v naših močeh, da bi nam uspelo. V eni tekmi se lahko zgodi marsikaj. Vse prej kot lahko bo, popravnega izpita ni, biti moramo stoodstotni. Ostajamo skromni, vendar verjamemo v svoje sposobnosti in v uspeh."

koper mm
Martin Metelko
Ne morejo presenetiti

V prejšnjih mesecih je bilo zanimivo spremljati tudi koprsko preobrazbo na igrišču od atraktivnosti do tekmovalnosti, ki je privedla do tega, da so rumeno-modri pripravljeni trpeti na svoji polovici igrišča. "Dobra ekipa mora znati vse. Če se lahko brani Real, se bomo tudi mi, ko bo treba. Seveda si želimo igrati lep, všečen nogomet, toda tekmovalnost mora ostati na prvem mestu,« je poudaril nekdanji igralec Brava na koprski klopi. Tudi zato filozofijo Šiškarjev dobro pozna in jo spoštuje, prav tako kot delo prijatelja na ljubljanski klopi. »Bravo me s slogom igranja ne more presenetiti," je prepričan Zoran Zeljković, a to seveda še ni zagotovilo za uspeh ...

Članki iz rubrike