mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

nu
nu
3 14.08.2020 08:49:22

Nogometaši OLIMPIJE vendarle predčasno iz KARANTENE? Vodilni možje kluba so ...

Jurij Kodrun
Milan Mandarić, predsednik ŠD NK Olimpija Ljubljana, se je vrnil iz Amerike in ni našel nikogar. Namesto prvega moštva ga je pričakalo prazno igrišče.

Seveda je morala celotna prva ekipa, s strokovnim štabom na čelu, zaradi treh pozitivnih primerov okužbe s koronavirusom v izolacijo. V biti niti ni pomembno, kdo je okužen, je pa vse skupaj za Olimpijo zelo nerodno. Predvsem zaradi tekme prvega kroga kvalifikacij za ligo Europa, ko bodo v četrtek, 27. avgusta, v Stožicah gostili islandski Vikingur.

Za igralce in strokovno vodstvo Olimpije je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izdal odločbo z dvotedensko karanteno. To pomeni, da bi morali biti vsi v samoizolaciji do sobote, 22. avgusta, skupni trening pod »poveljstvom« Dina Skenderja pa bi tako lahko opravili tri oziroma štiri dni pred tekmo. Vmes bi se morali po protokolu Uefe še enkrat testirati (v ponedeljek, 24., ali v torek, 25. avgusta), potem pa bi lahko odšli na tekmo. To bi bil za Olimpijo seveda ogromen udarec pred izjemno pomembnim dvobojem v kvalifikacijah za ligo Europa, ki pa klubu prinaša kar nekaj evrov. Za slovenske klube, ki imajo omejen proračun, so taki prihodki seveda vitalnega pomena.

Prošnja na NIJZ

Tudi zaradi pomembnosti tekme so se pri Olimpiji odločili, da pošljejo prošnjo na NIJZ, organ, ki lahko vsaj malce omili strog protokol. Nacionalni inštitut so zaprosili, ali se lahko v ponedeljek vsi še enkrat testirajo in tistim, ki so negativni, omogočijo skupinsko treniranje, seveda pod določenimi pogoji, ki bi jih določil NIJZ (podobno je inštitut ukrepal v primeru okužbe v Domžalah). Pri Olimpiji, ki je prošnjo poslala že pred dnevi, zdaj čakajo na odgovor oziroma odločitev najvišjega zdravstvenega organa v Sloveniji. Lahko se seveda zgodi, da bo, če bodo na NIJZ prošnji ugodili, na drugem testiranju spet kdo pozitiven na koronavirus. V tem primeru bi moral posameznik ali več posameznikov ostati v izolaciji, vsi drugi pa bi morda lahko trenirali – prvih nekaj dni mogoče v manjših skupinah, potem pa vsi skupaj, seveda pod strogimi pogoji (oblačenje dresov doma, prhanje doma ...). Teoretično bi se torej lahko igralci Olimpije na trening vrnili že veliko prej kot 22. avgusta, morda že v nedeljo (če bodo testirani v soboto oziroma bodo jutri pri Olimpiji dobili pozitivno rešeno prošnjo z NIJZ). Pri zeleno-belih iz Stožic pa upajo, da bodo vsaj v ponedeljek lahko vsi skupaj stopili na igrišče in opravili trening.

Zanimivo pa bi bilo vedeti, kaj bi se zgodilo, če bi morali igralci Olimpije v karanteno v primeru, da bo kdo pozitiven na »Uefinem« testiranju tri dni pred evropsko tekmo? Bi morali spet vsi v izolacijo, ker so bili »skupaj« na treningih? Odgovorni v slovenskem nogometu upajo, da bo NIJZ prisluhnil argumentom in se vsaj približal zahtevam Uefe, kako ravnati v takih primerih (okužene se izloči, ostali igrajo). V nasprotnem primeru, torej če bo NIJZ vztrajal pri svojem, je bolje, da slovenske lige sploh ne začnemo in tudi evropske tekme predamo kar vnaprej. Z virusom se moramo naučiti živeti, ne pa da z njim nehamo živeti.

Članki iz rubrike