favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 17.02.2020 19:30:45

Slovenska Prva liga v pričakovanju VEČNEGA DERBIJA in negotove pomladi! TOLE pravijo trenerji in kapetani!

Grega Wernig
Konec tedna se bo začel spomladanski del Prve lige Telekom Slovenije. Nogometni prvoligaši bodo tekme 21. kroga začeli v soboto, ko bo med drugim ob 20.15 na sporedu obračun med večnima tekmecema Mariborom in Olimpijo, ta dan pa bosta še obračuna Triglav - Rudar ter Celje - Aluminij.

Zadnji dve tekmi 21. kroga bosta v nedeljo, ko se bodo pomerili Bravo in CB 24 Tabor Sežana ter Domžale in Mura.

Po jesenskih 20 krogih je v najboljšem položaju Olimpija z 42 točkami, sledita ji Aluminij in Maribor s po 38. V zgornji polovici sta še Celje s 34 in Mura s 33 točkami. Spodnji del s 25 točkami začenjajo Domžalčani, sledijo Triglav z 20, Tabor z 19 in Bravo s 17 točkami, na dnu pa je še brez zmage in z vsega osmimi točkami velenjski Rudar.

Ljubljančani bodo pod vodstvom Safeta Hadžića nogometno pomlad začeli po vnovič turbulentnem zimskem dogajanju, v katerem se je šef ljubljanskega kolektiva Milan Mandarić dogovarjal z slovo od kluba z nemškimi vlagatelji, ki pa so se izkazali za neresne kupce, tako da Mandarić ostaja na čelu zeleno-belih. Kljub temu, da si slednji želi nižati stroške, bo ekipa v spomladanski del vstopila s podobnim kadrom kot jeseni, saj so ostali praktično vsi nosilci igre.

Med njimi tudi vratar Nejc Vidmar, najboljši strelec ekipe Ante Vukušić, pa tudi Luka Menalo, Endri Čekiči, Stefan Savić in drugi. Ob tem se je v napad iz Velenja vrnil Haris Kadrić, obrambo pa je okrepil Daniel Kamy, ki bo skupaj z Matijo Burinom najverjetneje sestavljal osrednji branilski par tudi na prihajajočem derbiju, saj standardna Miral Samardžić in Macky Bagnack ne bosta imela pravice nastopa.

Kljub temu je želja zmaga na derbiju in tudi nov naslov, nič drugače pa ne razmišljajo niti v Mariboru, ki so pozimi poskrbeli za malce začudenja, ko so po odhodu Dina Hotića (odšla sta tudi Sandi Ogrinec in Martin Kramarič - k Bravu) v svoje vrste pripeljali Reneja Miheliča. A kot je pojasnil trener Maribora Darko Milanič, ta še ni na ravni, da bi lahko takoj pomagal ekipi.

Na derbiju pa se obeta še nekaj izostankov, med drugimi Jasmina Mešanovića, Denisa Klinarja, vprašljiv je Jasmin Handanović, po zvinu gležnja pa je nekaj vprašanj tudi glede igranja Nemanje Mitrovića. Vseeno pa ima Milanič, kot je poudaril tudi športni direktor Zlatko Zahovič, dovolj rešitev za uspešno pomlad, ne nazadnje bo še vedno lahko računal na Roka Kronavetra, Luko Zahovića, neuničljivega Marcosa Tavaresa, Rudija Požega Vancaša in druge.

S taktično dobrimi predstavami so na drugem mestu lestvice jesen končali igralci Aluminija, ki bodo po napotkih Slobodana Gruborja tudi spomladi nevarni v zgornjem delu lestvice. Resda so Kidričani izgubili enega ključnih igralcev na sredini igrišča Dejana Petroviča, ki se je preselil v Avstrijo k Rapidu, po drugi strani pa so namesto njega pripeljali Srba Miloša Šako, v napad pa se je vrnil njihov stari znanec Luka Štor.

Tudi Celjani imajo svoje račune in bodo z mladim kadrom pod taktirko Dušana Kosića skušali ostati ne mestih, ki vodijo v evropska tekmovanja. V obrambi so sicer ostali brez izkušenega Tadeja Vidmajerja, a hkrati upajo, da bodo vse vrzeli dobro zakrpali mladi prišleki Advan Kadušić, Valentin Zehov, Denis Marandici in Domantas Antanavičius. Jeseni pa se je strelsko izkazal Dario Vizinger, ki je s 13 goli drugi strelec prvenstva (za Vukušićem - 16).

Podobno razmišljajo tudi pri Muri, ki je ostala brez Žige Lacija. Ta je za najvišjo odškodnino v zgodovini kluba (približno 400.000 evrov) odšel v Grčijo k AEK. Za dosego svojih ciljev je trenerju Anteju Šimundži pripeljala Jana Gorenca, Andrijo Filipovića in Marka Zalokarja, ki je okrepil konkurenco na vratarskem mestu po poškodbi Matka Obradovića.

Jeseni so razočarali Domžalčani, ki so na šestem mestu, vtis pa bodo pod vodstvom Andreja Razdrha poskusili popraviti tudi z nekaterimi novinci, kot so Dohyun Kim, Til Mavretič, Predrag Sikimić (tretji strelec lige je prišel iz Sežane), povratnik Zeni Husmani in drugi. Po drugi strani pa ne bodo mogli več računati na Tončija Mujana, Matijo Roma, Josipa Ćorluko in Rauna Sappinena, dlje časa pa bo zaradi poškodbe kolena odsoten tudi Tilen Klemenčič.

Na sedmem, osmem in devetem mestu so precej skupaj Triglav, Tabor in Bravo. Vsem je skupen cilj ostati v ligi. Triglav je ostal brez Egzona Kryeziuja in predvsem brez motorja ekipe Davida Tijanića, a pripeljal Erika Gliho, Žana Luko Kocjančiča, Berata Becirija, Armina Ćerimagića ter tudi sinova slovitega očeta Marca Wilmotsa - Mertena in Rena.

Dodobra je ekipo spremenil sežanski Tabor, ki ga bo vodil sloviti Mauro Camoranesi. Ekipo so okrepili s kar nekaj tujci, zadetke pa naj bi namesto Sikimića dosegal litovski novinec Karolis Laukžemis. Nekaj sprememb je doživel tudi ljubljanski Bravo, ki je med drugimi ostal brez izkušenega Darka Zeca, Alena Krcića in Milana Đajića, a je obrambo okrepil z Vanjo Drkušićem, prišla sta tudi že omenjena Ogrinec in Kramarič.

Veliko dela pa za izognitev izpadu čaka Velenjčane, ki so se okrepili z Mateom Panadićem, Jovanom Vladimierjem Pavlovićem in Dinom Škvorcem. Ti si čim prej želijo do svoje sploh prve zmage v sezoni, saj je do predzadnjega mesta zajetnih devet točk zaostanka.

IZJAVE GLAVNIH AKTERJEV

* Safet Hadžič, trener Olimpije: "Ne bi rekel, da smo zdaj čisto pripravljeni. Delali smo dobro, v prvenstvu pa se bo pokazalo, kje smo. To se bo videlo že v Mariboru. Sicer pa bo do konca prvenstva za nas vsaka tekma derbi. Ne bo se odločalo na tekmi z Mariborom, temveč na drugih tekmah. Prvenstvo je namreč še dolgo. Vesel bi bil, če bi dobili večni derbi, ampak bo, kar bo."

* Slobodan Grubor, trener Aluminija: "Glede na to, da smo bili presenečenje jeseni, ni kakega dodatnega pritiska. To namreč ni bilo slučajno. Je pa to preteklost. Gledamo naprej, želimo se razvijati in se dvigniti še na višjo raven v vseh segmentih. Dobili smo kakovost več v napadu z Luko Štorom. Ta ne bo imel težav s prilagajanjem, saj je za nas že igral in z nami že pred sezono opravil priprave."

* Darko Milanič, trener Maribora: "Ob koncu jesenskega dela smo bili rezultatsko slabši, kot bi morali biti proti tekmecem, ki so bili v podrejenem položaju. Na našo žalost smo tako v točkovnem minusu. Kar pa zadeva priprave na derbi, smo se nanj pripravljali zelo natančno. Bo pa treba do konca nabirati točke in se ne bo nič končalo po 21. krogu. Čaka nas namreč težkih 16 krogov. Iz izkušenj je jasno, da je spomladanski del drugačen. V njem smo vsi veliko bolj usmerjeni k nabiranju točk, tako tisti, ki se borimo za vrh, kot tisti, ki se borijo za obstanek. Napeto bo, smo pa dobro pripravljeni."

* Dušan Kosić, trener Celja: "Priprave so bile na dobri ravni. Naredili smo vse, kar smo načrtovali. Trenerski štab je opravil kakovostno delo, tudi rezultatsko smo bili uspešni, kar me kot trenerja veseli. Zdaj pa se soočamo z drugo ravnjo pričakovanj. Sami pa pričakujemo, da bomo resni, konkurenčni. Paziti moramo, da bo podoba tudi v prvenstvu taka, kot je ta, ki smo jo kazali v pripravah."

* Ante Šimundža, trener Mure: "Mimo dejstva, da so se nam zgodile poškodbe, ne moremo. Ampak verjamemo, da bomo iz tega prišli še močnejši. Zelo pomembno je, da so bili igralci, ki so dlje časa pri nas, na zelo visoki ravni, da so pokazali mlajšim in novincem, kaj in kako delati. In tega spoznanja se veselimo v spomladanskem delu."

* Andrej Razdrh, trener Domžal: "Mislim, da so nas že vsi odpisali iz boja za Evropo. Za nas je bil cilj sicer postavljen že pred sezono, celo višje od samih evropskih tekmovanj. Ni pa prijetno, ko te na to opozarjajo iz kroga v krog. Po drugi strani nam je pa žal, da se je jeseni prvenstvo končalo dva kroga prej, kot je bilo predvideno, saj smo takrat ujeli nek niz. Spomladi bo vsaka tekma pomembna, tudi prva z Muro. Nismo obupali, če se bomo hitro približali ekipam, ki so na mestih za evropska tekmovanja, potem je vse mogoče. Je pa res, da ekipe iz zgornjega dela ne delajo veliko napak. Ampak verjamem, da bomo uspešni."

* Vlado Šmit, trener Triglava: "Dobili smo nekaj okrepitev, priprave in vse skupaj pa so potekale po načrtih. Tako da upam, da bomo že prvo tekmo pričakali maksimalno pripravljeni."

* Mauro Camoranesi, trener Tabora Sežane: "Imeli smo odlične priprave, spomladi pa nas čakajo skoraj same 'finalne' tekme. Če bomo tako odigrali, kot znamo, bi morali izpolniti svoje cilje. Sem zadovoljen z ekipo in okrepitvami, imamo še skoraj teden za uigravanje ter moramo delati na intenzivnosti in preko tega narediti tisto, kar moramo."

* Dejan Grabić, trener Brava: "Uvodna tekma s Taborom bo takšna, da bodo točke štele dvojno. Tako kot na tekmah z vsakim, s katerim se borimo za obstanek. Posledično bo tako že začetek spomladanskega dela za nas zelo pomemben."

* Andrej Panadić, trener Rudarja: "Res je, da gremo v ta del sezone z devetimi točkami zaostanka za predzadnjim. A smo pač v takšnem položaju. Prišli pa smo, da to izboljšamo. Priprave so bile dobre, naporne, igralci so vse, kar so morali, naredili na visoki ravni. Imeli smo veliko prijateljskih tekem in videli, v kakšnem stanju so nogometaši. Verjamem vanje in želimo pokazati tistim, ki od nas ničesar ne pričakujejo, da se motijo."

Značke: nogomet, dp

Članki iz rubrike