nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
1 22.05.2019 10:19:04

Dervišević v INTERVJUJU, ki odmeva: KRONAVETER v Mariboru? Z Rokom se bova DOGOVORILA o ...

Grega Wernig
Vedno zanimiv in malce nor, a v tistem najbolj pozitivnem smislu.

Amir Dervišević je bil v nedeljo zvečer uvrščen v najboljšo enajsterico slovenske prve lige po izboru Sindikata profesionalnih nogometašev Slovenije (Spins). Po koncu prireditve smo ga pocukali za rokav in ekskluzivno za Ekipo SN je v štajerski prestolnici vse bolj priljubljeni 'Derva' spregovoril o lepih in tudi manj lepih trenutkih pri Mariboru. O tem, kako je iz Veržeja prišel 10 kilogramov pretežak in si ni mogel niti predstavljati, da se bo kdaj vrnil v začetno enajsterico vijoličastih. Pa tudi o lahkotnejših temah, denimo o novemu dekletu. In morebitnem prihodu Roka Kronavetra, reprezentanci, tujini ter še marsičem.

Začnimo z najaktualnejšo temo. Izbrani ste bili v najboljšo enajsterico letošnje sezone prve lige. Kaj vam pomeni ta nagrada Spinsa?
To je res nekaj lepega in hkrati nekaj novega v vitrini. Do zdaj sem dobil le nagrado za igralca meseca in upam, da bo nagrad še več; morda tudi tista, ki jo je tokrat dobil Rudi Požeg Vancaš (nagrada za najboljšega igralca sezone, op. p.). Pohvalil bi tudi prireditev, ki je bila res izpeljana vrhunsko, in upam, da bo tako tudi v naslednjih letih.

V enajsterici sezone je na vaši levi stal zdajšnji najboljši prijatelj pri Mariboru Saša Ivković, na desni pa nekdanji velik prijatelj in nekdanji soigralec iz Maribora Matko Obradović. Če potegnemo črto, se zdi, da se je z vami dobro družiti, čeprav so navijači še pred kratkim vsem igralcem priporočali, naj se vam izogibajo v širokem loku.
Res je. (smeh) Saj veste, navijači so govorili, da sem slab vzor, da sem najslabši, a poglejte, kako se je izteklo. Pokazali smo, da si zaslužimo biti v enajsterici sezone. Morda mi je malce žal, da Sale (Ivković, op. p.) ni bil izbran za najboljšega igralca sezone. Bil sem prepričan, da bo šla nagrada v njegove roke. No, a vesel sem tudi za Rudija, saj je fenomenalen igralec. Super.

Ste si pred dvema ali tremi leti mislili, da se boste v najboljši enajsterici sezone znašli tako vi kot Matko Obradović, glede na to, kakšne težave ste imeli pri Mariboru predvsem vi, a tudi Obradović? Navijači so vaju oba nekako podili iz kluba.
Težko je karkoli reči. Če sem iskren, si nikoli nisem mislil, da se bom kdaj vrnil v prvo enajsterico Maribora, kaj šele, da bom postal članski reprezentant Slovenije in da bom izbran v idealno postavo slovenske prve lige. Občutki so zares fantastični. Ob meni sta stala moj stari prijatelj Matko in Sale, moj kompanjon. Res sem vesel, da smo se vsi trije znašli v začetni enajsterici, hkrati pa bi rad izkoristil priložnost, da Matku zaželim čimprejšnje okrevanje.

Če se dotaknemo letošnje sezone ... Zlahka ste postali državni prvaki, imate veliko točkovno prednost pred zasledovalci. Toda ali je ob tem naslovu vseeno vsaj malce grenkega priokusa, ker si naslova niste matematično zagotovili na večnem derbiju, pač pa ste v Ljudskem vrtu dobili bolečo zaušnico in izgubili z 0:3?
To boli tako nas nogometaše kot navijače. Sami veste, kakšni so Štajerci. Zanje je derbi morda v narekovajih še pomembnejši kot za vse druge. A navsezadnje smo prvaki, čakamo le še finale pokala in gremo na polno do konca. Osvojiti moramo dvojno krono, nato pa gremo zasluženo na kratke počitnice.

Navijače sem obrnil na svojo stran

Zakaj ni šlo proti Olimpiji? Kaj je bil glavni razlog, zaradi katerega ste na tisti tekmi tako zelo razočarali?
Ne vem, proti Olimpiji je šlo vse narobe. Bili smo preslabi. Morda je bilo krivo to, da smo bili preveč nabrušeni, mogoče smo v vsej svoji silni želji pregoreli. Hoteli smo se dokazati, želeli smo dati darilo navijačem. Ni nam uspelo. Videli ste, kako slabi smo bili v prvem polčasu. Ljubljančani so to izkoristili in na koncu zasluženo slavili. Imeli smo res slab dan.

Vi ste tisti, ki ste uspeli obrniti navijače, jih znova pridobiti na svojo stran. Še pred kratkim so vas pljuvali, pisali transparente proti vam, zdaj vam ploskajo. Dobro, niste še 'Amir Viola', a vse kaže, da je tudi to le še vprašanje časa.
(smeh) Res je. Počasi bi lahko bil že tudi 'Amir Viola'; upam, da pride tudi to. Sami veste, kako je in kaj vse ljudje pišejo na forumih, družbenih omrežjih. To sem poskušal odmisliti in se prisiliti, da teh stvari ne bi bral ter se potem z njimi obremenjeval. Na igrišču sem želel pokazati čim več, na njem pustiti srce. In kot ste rekli: navijače sem obrnil na svojo stran. Upam, da jih do konca ne bom razočaral.

amir dervisevic
Grega Wernig
Odlično vam kaže na lestvici najboljših podajalcev lige. Trenutno ste s 15 podajami na prvem mestu, sledita Senijad Ibričić s 13 in Asmir Suljić z 12. Kdo bo na koncu prvi asistent? Ibričić je zdaj začel asistirati že iz enajstmetrovk ... 

Ta enajstmetrovka je bila malce čudna. (smeh) A lahko rečem samo: mojstrsko! Kaj so se spomnili ... Res, vsa čast. Poglejte, imam 15 asistenc, 'Ibro' me lovi, upam, da me ne bo ujel. (smeh) Toda Ibričić ima na svojem kontu tudi veliko zadetkov. Je izjemen igralec in želim mu vse najboljše.

Ko sem se vrnil v Maribor, sem bil 10 kilogramov pretežek

Če bi kateremu izmed mariborskih navijačev pred dvema ali tremi leti rekli, da bo Amir Dervišević prvi asistent slovenske lige, glavni motor mariborske igre, bi nas zelo čudno pogledal. A to ste dosegli; kaj je bil glavni vzrok, da je pri vas prišlo do preobrazbe v slogu Franza Kafke?
Ah, ko se spomnim, kakšen sem bil, ko sem se vrnil v Maribor iz Veržeja ... Imel sem 10 kilogramov preveč. Najprej me je trdo prijel Zlatko Zahović. Takoj na tehtnico, moral sem shujšati; dieta, ki sva jo imela z Jasminom Handanovićem, treningi ... Joj, tega se sploh nočem spominjati; najhujši mesec v mojem življenju. V tistem obdobju sta mi predvsem športni direktor Zahović in Miran Pavlin stala ob strani. Zahović me je najprej poklical in vprašal: 'A ti še misliš igrati 'fuzbal'?' Prišel sem nazaj v Maribor in tistega pol leta so me, saj verjetno veste, maltretirali – toda za moje dobro. Teki po koncu treningov, moral sem delati sam. Poskušal sem se čim manj izpostavljati in tiho delati, ko je prišla priložnost, pa sem jo zgrabil in pokazal, da še vedno lahko igram. Na igrišču sem zdaj viden in upam, da bo tako ostalo.

Pred meseci je Matko Obradović v intervjuju za Ekipo svoje nešportno življenje označil kar za 'mladost norost'. Kaj pravite vi, glede na to, da ste bili v podobnem položaju kot on?
Lahko bi rekel, da gre res za 'mladost norost'. Vsakdo gre skozi to obdobje. Hvala bogu, da je mene vse skupaj prijelo pred tremi leti. To je za mano in zdaj sem lahko miren. Uživam naprej v nogometu.

Lahko vse skupaj, kar se vam je zgodilo, do konca kariere vzamete kot nekakšno opozorilo, kaj se lahko zelo hitro pripeti nogometašu, če ni stoodstotno osredotočen na nogometne zadeve?
Ko doživiš takšno izkušnjo ... Res se ne bi rad vračal tja, kjer sem bil. Želim ostati na ravni, na kateri sem zdaj. Disciplina, nogomet in na igrišču pokazati čim več.

Prej ste že sami omenili reprezentanco. Dobili ste že nekaj pozivov, zanjo imate tudi šest nastopov. Nazadnje vas Matjaž Kek ni vpoklical v izbrano vrsto. Je naslednji cilj ustalitev v reprezentanci?
Vsekakor. Cilj vsakega nogometaša je igrati za reprezentanco. Približuje se nova reprezentančna akcija in upam, da dobim vabilo. Dal bom vse od sebe, pokazal vse, kar znam, in upam, da ga dočakam.

Drži, bil sem zelo aktiven na instagramu

Tako kot je cilj vsakega nogometaša igrati za reprezentanco, so sanje večine nogometašev zaigrati tudi v tujini. Ste že kaj nestrpni, si želite v tujino?
Vsak, ki me sreča, pravi, da lovim zadnji vlak za tujino. Vsakdo pravi 'pojdi, pojdi, pojdi'. Lahko je reči 'pojdi', a težko se je prebiti v tujino. Danes vsakdo igra nogomet. Seveda bi tudi jaz rad odšel v tujino, kar pa ne pomeni, da se v Mariboru počutim slabo; počutim se odlično, v Mariboru se imam super. Razmere so fantastične, zares je vse v najlepšem redu, toda vsakdo bi rad šel še stopničko višje. Upam, da mi bo uspelo – in mislim, da mi bo. Za to si bom prizadeval, če bo mogoče, že letos, če ne, pa naslednje leto. Trenutno sem osredotočen le na Maribor. Najprej na pokalno lovoriko, nato na kvalifikacije za ligo prvakov.

Izjemno aktivni ste na družbenih omrežjih. Tudi po osvojitvi naslova državnega prvaka ste bili najbolj aktivni prav vi, objavljali ste videoposnetke.
Lahko bi rekel, da sem 'vodja'. Včasih na igrišču, a tudi v garderobi. Zadolžen sem za glasbo, druženje. Mislim, da je to najbolj pomembno. Če v ekipi ni pravega ekipnega duha, pozitivnega vzdušja, potem vse skupaj ne pelje nikamor. Drži, da sem bil zelo aktiven na instagramu, a mislim, da zasluženo. Bili smo prvaki, zaslužili smo si. Tisto noč smo lahko počeli, kar smo želeli, če se malce pošalim. Naslednje popoldne je bil že na vrsti nov trening.


Na naslednji tekmi s Triglavom vas ni bilo v kadru. Ste malce podaljšali veselje?
Ne, trener mi je rekel, da me mora malce odpočiti. Zdaj prihajajo pomembne tekme. Tudi sam sem rekel, da bi bilo dobro, da si malce odpočijem. Upam, da bom proti Krškemu že igral. Morda bodo nekateri rekli, da to ni pomembna tekma, a zame je. Po tej tekmi bomo tudi dvignili pokal za državnega prvaka. Rad bi bil zraven; najprej na igrišču, nato še na ploščadi.

O prekinitvah se bova s Kronavetrom še dogovorila

Mariborsko občinstvo je res posebno. Po derbiju je proti Zlatku Zahoviću in Darku Milaniču poletela bakla, teden dni kasneje so Milaniču ploskali. Kako na vse skupaj gledate vi?
Sami veste, kako je z navijači. Brez njih ne moreš, z njimi pa ... Ko izgubljaš, te vsi 'j zvezdica b ...' Ko zmaguješ, so vsi s teboj. Poglejte, prvaki smo. Vsi so zraven. Ko ti ne gre ... Škoda za tisto baklo. In škoda, da 'Zaho' ni bakle sprejel na prsi, tako kot nekoč žogo. (smeh)

Darko Milanič je po tekmi s Triglavom sam izjavil, da si vsak trener želi imeti v svojem moštvu igralca, kakršen je Rok Kronaveter. Kako vi gledate na verjeten prihod Kronavetra v Maribor?
Naš trener je sam rekel: ne obstaja nogometaš s takšno kakovostjo, da ga ekipa ne bi želela imeti v svojih vrstah. Rok je dobrodošel. Če pride, ga bomo sprejeli. Če ne pride, nič narobe. Mi sledimo svojim ciljem. A moram priznati, da se takšnega nogometaša ne bi branili. (smeh)

Čigave bodo prekinitve, če pride Kronaveter v Ljudski vrt? Vaše ali njegove?
O tem se bova še dogovorila. (smeh)

Čisto za konec malce za šalo, malce zares. Morda največje presenečenje Spinsove prireditve ste bili ravno vi. Ne zato, ker ste bili uvrščeni v naj enajsterico sezone, pač pa ker ste na prireditev prišli v spremstvu mladega dekleta.
Tega niste vajeni, kajne? (smeh) Moral sem. S seboj sem pripeljal svojo boljšo polovico. Tako sem videti še bolj kulturen, še bolj normalen, resen. (smeh)

Članki iz rubrike