Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

nu
nu
1 21.07.2018 10:39:59

Pred PRAZNIKOM v Fazaneriji Ante Šimundža sporoča TOLE! Z NEPREMIŠLJENOSTJO jim tega …

Aleš Cipot/Fotolens
Tudi zaključno odštevanje se bliža h koncu, Mura se bo danes spet predstavila na prvoligaškem prizorišču. Po natanko 1882 dneh, v Fazaneriji bo gostoval kranjski Triglav. Ante Šimundža zagotavlja, da so črno-beli pripravljeni na izziv med elito.

»Priprave so uspele, opravili smo vse, kar smo predvidevali. Kar zadeva prijateljske preizkušnje, smo prav tako uresničili namen. Želeli smo igrati zahtevne tekme, vmes je bilo tudi nekaj lažjih. Rezultatsko je bilo kar zanimivo, a se zavedamo, da so pripravljalna srečanja eno, prvenstvena nekaj povsem drugega. Pomembno je, da sem zelo zadovoljen z zagnanostjo igralcev, z njihovim pristopom do dela in tudi z ambicioznostjo, ki jo kažejo,« je pred enim od zadnjih treningov pred začetkom sezone povedal Ante Šimundža.

Pred enim letom so bili v tretji ligi

Ko so si črno-beli zagotovili napredovanje med elito, je marsikdo pričakoval, da bodo vodilni možje kluba »ponoreli« in začeli v Fazanerijo vabiti zveneče okrepitve, vendar se takšen scenarij ni uresničil. »Ne bomo obljubljali, česar ne moremo izpolniti. Iz svojih finančnih okvirjev ne bomo šli. Ne smemo. Porabili bomo toliko denarja, kot ga lahko zagotovimo,« je večkrat poudaril predsednik Robert Kuzmič, izbira novih moči je bila temu primerna. »Vsi novinci so bili načrtno izbrani. Nismo želeli početi nepremišljenih potez, s katerimi bi igralcem, ki so že bili pri nas in imajo kakovost za igranje v prvi ligi, kar bodo seveda morali potrditi, to možnost odvzeli. Res verjamem, da bodo dokazali, da so tega sposobni. Ob tem ne smemo zanemariti spoznanja, da so to igralci, ki so bili še pred enim letom v tretji ligi in nihče ni vedel, v kakšni podobi se bodo predstavili v drugoligaški konkurenci. In dejstvo je, da so se izkazali, prevladovali smo skozi vso sezono, ob tem pa je izjemnega pomena, da je še vedno dovolj prostora za napredek. Tega se morajo zavedati. Dojeti morajo, da so sposobni še za precej več,« pravi trener murašev, ki ima na voljo zelo mlado zasedbo. »Maruško je pri 27 letih najstarejši v ekipi in ima za seboj tudi že tri ali štiri sezone v tujini. Imamo nekaj igralcev iz mariborske šole, ki vedo, kaj pomeni profesionalizem, nanj so navajeni, dobili smo Šturma in Peričića, ki sta odigrala že veliko prvoligaških nastopov, Rebernik se je z ligo prav tako že spoznal … Imamo torej mladost, mladostno zagnanost in tudi dovolj izkušenj ter obenem dovolj kakovosti za igranje med prvoligaši. Smo ambiciozni, samozavestni, želimo biti konkurenčni, ampak nadvse dobro se zavedamo, da je v prvi četrtini prvenstva pred nami devet derbijev.«

Kot dan in noč

In čemu je prva četrtina tako izpostavljena? »V tem obdobju moramo ujeti želeni ritem igranja v prvi ligi. Nekaj drugega je igrati s prvoligašem v pokalnem tekmovanju. To je ena tekma, povsem drugače pa je s takšnimi ekipami meriti moči vsak konec tedna. Na to se moramo navaditi in verjamem, da se bomo znali ustrezno odzvati oziroma bomo pri tem uspešni,« je pojasnil Ante Šimundža.

Cilj je kristalno jasen. »Vsekakor je to obstanek, to je osnovni namen. Nočemo se precenjevati, a niti podcenjevati. Vemo, kaj pomeni prva liga. Postopoma želimo delati korake naprej in postati stabilen prvoligaš,« je dejal mariborski strokovnjak na črno-beli klopi.

Zanimivo, da je na njej sedel tudi 26. maja 2013, ko je Mura odigrala svojo zadnjo tekmo v najvišjem kakovostnem razredu. Kakšne so današnje primerjave s takratnim obdobjem? »Razlika je očitna. Kot dan in noč, organizacijski ustroj je zdaj na neprimerno višji ravni. Opazno je, da napredujemo iz dneva v dan. Počasi, a zanesljivo, vendar to še ne pomeni, da je zadovoljstvo popolno. Prizadevamo si biti še boljši. Na vseh področjih,« poudarja nekdanji odlični napadalec.

Današnji gost Fazanerije bo torej Triglav. In prevladuje mnenje, da je nasprotnik pravšnji. »Nismo si ga mogli izbirati, zato o tem nismo niti razmišljali, prav gotovo pa je pozitivno, da igramo doma. Da lahko računamo na pomoč naših navijačev. Na 12. igralca, ki nam je bil na naši poti v veliko pomoč, in ne dvomim o tem, da bo tako tudi v prihodnje. Sicer pa se želimo predstaviti v čim boljši luči. Z dobro, samozavestno igro in pristopom na najvišji ravni, naša želja pa je vedno premagati tekmeca,« je sklenil Ante Šimundža.

Značke: mura, šimundža

Članki iz rubrike