900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
2 16.11.2017 13:39:16

Tole pa je podatek, ki lahko Mariborčane ŠE KAKO SKRBI pred drugim derbijem: Štajerci že 289 MINUT niso ...

Nikola Miljković
Kaj pred sobotnim večnim derbijem pravi statistika?

Zgodovina večnih derbijev se je začela pisati že davnega leta 1962, 55 let kasneje smo pri številki 127. Toliko derbijev med kluboma iz Ljubljane in Maribora je bilo odigranih doslej, Olimpija pa je v soboto prišla do svoje 36. zmage.

Kljub porazu v Stožicah vijoličasti še vedno prednjačijo v statistiki večnih derbijev. Zmag imajo namreč občutno več od zmajev. Natančneje 20 več (56). Toda hkrati je res, da so zdaj v manjši krizi, saj so brez zmage proti Olimpiji že vse od 25. februarja. Tedaj so slavili z 1:0, potem sta velika rivala odigrala še pet tekem, Maribor pa se ni več veselil. Trikrat smo bili priča remiju (dvakrat 0:0, enkrat 1:1), dvakrat je slavila Olimpija (tokrat 3:0, aprila z 2:1). V oči bode še nekaj: mariborski strelci so na derbijih v krizi. Zadnjič so Mariborčani mrežo Olimpije zatresli 12. aprila, ko je v 71. minuti v Ljudskem vrtu v polno meril Dino Hotić. Nato se je začela suša, na zadnjih treh derbijih Maribor ni zadel. Brez gola je že 289 minut.


ŠELE TRETJA ZA MANDARIĆA
Velja dodati, da je Olimpija v soboto prvič po 16. avgustu 2015 slavila s tremi goli razlike, toda takrat je bilo 3:0 zanjo v Ljudskem vrtu. Doma se je tako visoke zmage veselila po kar dolgem obdobju; avgusta 2011, ko je zmaje vodil še Dušan Kosić, je bilo 4:1.

Za Milana Mandarića je bila to šele njegova tretja zmaga na večnih derbijih. Odkar vodi Olimpijo, se je slednja z Mariborom pomerila dvanajstkrat. Poleg treh zmag je v tem času vknjižila tudi šest remijev in doživela tri poraze. Pa še tole: Olimpija je neporažena na zadnjih petih zaporednih derbijih. Nazadnje ji je nekaj takšnega uspelo med oktobrom 2010 in oktobrom 2011. In tudi: Igor Bišćan še ne pozna poraza na večnih derbijih. Čeprav je res, da je sodeloval le na dveh (zmaga, remi) …

Članki iz rubrike