sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
1 29.10.2017 08:05:05

Tekma z Rudarjem tudi kot PRAV POSEBEN JUBILEJ Milana Mandarića: Bi si upali staviti, da bo tudi dvestota?

Grega Wernig
Na prvi pogled bo tekma med Rudarjem in Olimpijo za zmaje zgolj naslednja ovira na poti do glavnega cilja, ki je seveda naslov prvaka, toda statistika razkriva, da bo obračun dejansko – jubilej. V prvi vrsti za Milana Mandarića, tekma v Velenju bo namreč njegovega stota v vlogi predsednika kluba.

Da, čas res hitro teče. Milan Mandarić je prvi mož zeleno-belih že dolgih 865 dni. Ali povedano drugače, dve leti in dobre štiri mesece. V nogometnem merilu pa: 99 tekem. To je bilo obdobje, v katerem ni manjkalo pravzaprav ničesar. Bili so trenutki velikega slavja in odmevnih zmagoslavij, a bili so tudi neprijetni porazi in boleči udarci. Ni manjkalo niti takšnih in drugačnih afer, bilo je tudi skorajda nešteto kadrovskih sprememb.

Krivulja Mandarićeve uspešnosti je šla od trenutka, ko je Olimpijo sredi leta 2015 prevzel od nepriljubljenega sadjarskega mogotca Izeta Rastoderja, tako gor kot dol. Vrhunec se je zagotovo zgodil maja 2016, ko je Olimpija v sodnikovem podaljšku tekme z Rudarjem zabila gol za prvi naslov prvaka po dolgih 21 letih, na dnu so se Mandarićevi zmaji znašli ob koncu pretekle sezone, ko so prvenstveno lovoriko prepustili velikemu rivalu Mariboru, v finalu pokala pa brez izstreljenega naboja pokleknili pred Domžalami.

trenerji
Ob tem nikakor ne smemo zanemariti nekaj odmevnih poslov; Mandarić je s prodajo najboljših nogometašev zaslužil več kot 10 milijonov evrov. Polovico zneska je v blagajno prinesel Ezekiel Henty, odmevali sta tudi prodaji Andraža Šporarja in Mihe Zajca. Hkrati je 79-letnik s prestopom Blessinga Elekeja poskrbel za najdražji nakup v zgodovini slovenske lige.

Velik, prevelik vpliv
Mandarićeva nogometna statistika se je začela pisati 18. julija 2015, ko se je na tekmi med Olimpijo in Gorico v Stožicah zbralo 2000 gledalcev. Četa, ki sta jo Mandarić in njegov prvi športni direktor Ranko Stojić zaupala Marijanu Pušniku, je tedaj slavila gladko zmago – bilo je kar 4:1 za domače. Prvi gol Mandarićeve Olimpije pripada Niku Kapunu, dva je tedaj prispeval junak sezone 2015/16 Rok Kronaveter. Že na tretji tekmi je sledil prvi poraz, ko so Stožice osvojile Domžale, a do danes je bilo ne glede na vse precej več zmag.

statistika
Skupna statistika razkriva, da je Mandarićeva Olimpija na 99 tekmah zabeležila 56 zmag, torej je slavila na več kot polovici vseh odigranih obračunov. Remijev je bilo 22, porazov le 21. Tudi golov je bilo kar nekaj, natančneje 181, ljubljanska mreža se je v tem času zatresla 86-krat. Kot rečeno, največji uspeh je Mandarić zabeležil ob koncu prve sezone, ko je bila Olimpija prvakinja, že malce zatem so se začele pojavljati prve težave v raju. Ekspresno slovo od lige prvakov je bilo boleče soočenje z realnostjo in predvsem dokaz, da vzorec, ki ga je Mandarić začel risati že kmalu po prihodu v Ljubljano, preprosto ni pravi.

Mandarić nikakor ni dosegel točke, na kateri bi bil obdan s sposobnimi ljudmi, ki bi jim brezpogojno zaupal. To potrjuje tudi dejstvo, da je v slabih dveh sezonah in pol Mandarićeva Olimpija doživela kar sedem trenerskih sprememb, zanjo pa je zaigralo zajetno število nogometašev, natančneje kar 53. Tudi v upravi je ves čas pihal močan veter sprememb. Ranko Stojić je bil dvakrat športni direktor, Nenad Protega je po nekaj mesecih odšel z zajetno odpravnino, zdaj je glavni Mladen Rudonja, čeprav je na papirju le vodja skavtov. Poslovni del klubskega ustroja stoji še na precej bolj majavih nogah. Če bi želeli našteti vse, ki so se mudili v pisarnah poleg Mandarićeve, bi potrebovali kar nekaj časa, zagotovo bi koga tudi (nehote) izpustili. Še najdlje je na položaju poslovnega direktorja ostal Borut Arlič, a po letu in štirih mesecih je odklenkalo le njemu. Stalnic je v upravi bore malo, še najbolj se držita dve ženski (računovodkinja in osebna tajnica), za katere bi marsikdo znal povedati, da imata pri Mandariću še kako velik vpliv. Bržčas celo prevelik …

Po klavrni sezoni 2016/17 je Mandarić vendarle dojel, da nemir ne prinaša nič dobrega. Tako je športni del povsem prepustil Rudonji in predvsem trenerju Igorju Bišćanu, ki je v tej sezoni v prvenstvu in pokalu še brez poraza, s čimer je Mandariću uspelo postaviti še en rekord. Olimpija v novo sezono še nikdar ni startala tako dobro. Ali bo to dovolj za še drugi naslov, bomo šele videli. Ali bo ta naslov Mandarićev zadnji, prav tako. A zdi se, da se njegov čas pri Olimpiji vseeno bliža koncu, ne nazadnje je nedolgo tega kar sam obelodanil, da bi lahko odšel že naslednje poletje. Ali mu bo do takrat uspelo zgraditi, kar je obljubil, torej center za trening, je nekaj, o čemer marsikdo že krepko dvomi.

381-2-mandaric 1 gw
Grega Wernig
Sto rezultatov, a le 99 tekem
Kakorkoli, v nedeljo bomo priča Mandarićevemu jubileju. Ki bi se, to je treba poudariti, moral zgoditi že na pretekli tekmi s Triglavom, če bi bili odigrani vsi predvideni obračuni. Olimpija ima pod Mandarićem dejansko že 100 doseženih rezultatov, a vseeno le 99 tekem. Pokalni spopad z Rogaško v sezoni 2015/16 namreč ni bil odigran, ker ga gostitelji niso želeli organizirati, zato je bil registriran s 3:0 za Olimpijo. No, stota tekma bo zdaj zagotovo prišla. Ali jih bo Mandarić dočakal tudi 200, pa je bržčas nekaj, na kar ne gre staviti prevelikega zneska ...

Značke: mandarić, olimpija

Članki iz rubrike