favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
18 18.03.2017 08:04:55

EKSKLUZIVNO! Protege ne spoštujem, Mandarić me ni dovolj zaščitil

Grega Wernig
Pol leta je molčal, zdaj je le spregovoril. In izlil svojo dušo. Ekskluzivno za bralce našega časnika. Ideja je bila, da bi se sestali že pred in takoj po večnem derbiju, a »iz spoštovanja do Olimpije, Mandarića in navijačev« ni želel drezati v tistem trenutku. Zdaj se je Rodolfo Vanoli le oglasil in povedal ogromno.

Za začetek razčistimo nekaj: je res, da ste še vedno na plačilnem seznamu Olimpije? Da pogodba, ki ste jo podpisali lani poleti, sploh še ni bila prekinjena?
Z Olimpijo nisem povezan le pogodbeno, ampak tudi čustveno. Tudi na Milana Mandarića, bil je eden mojih najljubših, najboljših predsednikov, kar sem jih imel v svoji karieri. Vem, kaj vse smo morali narediti, da se je po 21 letih naslov prvaka vrnil v Ljubljano, kakšno delo smo opravili. Da, sem povezan z Olimpijo. Tako in drugače.

Vas je Milan Mandarić morda poklical po zadnji menjavi, ko je odpustil Luko Elsnerja? V želji, da bi se vrnili na klop?
Ne. Ni me poklical.

Pa bi se vrnili, če bi vas?
Veste, drug drugega res zelo spoštujeva. Toda da bi se Rodolfo Vanoli vrnil v Olimpijo, bi morali biti temelji kluba zelo trdni. Mislim pa, da bi morali zdaj vse na novo zgraditi. Ko sem prvič prišel v Ljubljano, sem stopil v garderobo, ki je bila, ne bom rekel razbita, so bili pa v njej razočarani nogometaši, ki so bili zaradi rezultata psihično povsem na tleh. Energija res ni bila prava. In smo vse spremenili. Ampak ne samo jaz, uspelo nam je skupaj: meni, Mandariću, Cimerotiču … Dva meseca smo bili, kot da bi celo spali skupaj. Vsak dan smo trdo delali, da bi se stvari spremenile na bolje.



In se očitno tudi so, ne nazadnje ste maja osvojili naslov prvaka. Zdaj pa, kot ste rekli, ti temelji ne delujejo preveč trdni, kajne?
Če dovolite, bi se vrnil v poletje 2016. Mislim, da je to ključno. Veste, z Mandarićem smo želeli zgraditi nekaj zelo močnega, velikega, pomembnega. Seveda smo se ob tem zavedali, da mora Olimpija tudi prodati nekaj nogometašev. Ne nazadnje prihajam iz Udineseja, ki je klub, ki prodaja igralce. Ampak ko ta klub proda nekoga dobrega, ga tudi ustrezno zamenja. Mislim, da so se v Ljubljani zavedali, da bo treba poiskati primerne zamenjave za te, ki bodo odšli, ki so bili huje poškodovani. Seveda pri tem potrebuješ tudi ogromno znanja. Pa čas in potrpljenje. Žal nam ni uspelo. Predsednik je vedel, da potrebujemo nove obraze, toda jaz kot trener nisem mogel dovoliti, da bi v Olimpijo nogometaši prihajali na preizkušnjo. Prvak potrebuje že dokazane nogometaše, ki jih ni treba preverjati, saj jih le tako lahko kar najhitreje vključiš v ekipo. Predsednik je dobro vedel, kaj se dogaja, sam pa nisem hotel delati zdrah, ne nazadnje smo imeli tedaj tekmo na vsake tri dni. Moral sem se ukvarjati s svojim poklicem, ne z Nenadom Protego. Milan Mandarić je želel, da bi se pogovarjala o vsem tem, toda jaz sem bil precej bolj osredotočen na ekipo. Ščitil sem jo, nisem želel tarnati. Navijačem nisem hotel govoriti, kakšne težave imamo, svoje mnenje sem zadržal zase. Morda bi ga moral povedati na glas.

In smo že pri Nenadu Protegi … Imate torej občutek, da je delal za vašim hrbtom? Vam morda ni želel pripeljati ustreznih nogometašev, da bi se vas lažje znebil? Govori se, da se je že takoj po prihodu v Olimpijo začel resno spogledovati z idejo, da bi na trenersko klop pripeljal Luko Elsnerja ...
Verjamem, da ljudje niso zlobni. Sem profesionalec, vedno se trudim, da bi svoje delo opravljal na najboljši mogoči način. Ko sem prišel v Olimpijo, nam je manjkalo marsikaj. Izrazil sem željo, da bi dobili 'GPS-naprave' (telemetrične pripomočke za vadbo, op. p.). Vsak amater, ki danes teče, ima nekaj takšnega. Bil sem prepričan, da za moj način dela to nujno potrebujemo tudi mi. Ponavljam, svoje delo želim vedno opravljati na najboljši mogoči način. Teh naprav nisem dobil. In še nekaj: ko sem šel stran, so jih nogometaši dobili naslednji dan. V klubu pa so bile že junija! Sicer težko razumem vse skupaj, a mislim, da je to dokaz vsaj malega bojkota.

CELOTEN INTERVJU SI LAHKO PREBERETE SAMO V SOBOTNI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Galerija

Članki iz rubrike