evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

nu
nu
0 03.10.2022 14:49:15

Umrl tudi triletnik! Šokantne podrobnosti ene najhujših tragedij v zgodovini nogometa, znana odškodnina ...

Profimedia
Po smrtonosni množični paniki na nogometnem stadionu v Malangu je Indonezija oblikovala neodvisno skupino strokovnjakov, da razjasni ozadje. To so danes sporočili po posebnem sestanku vlade z visokimi varnostnimi uradniki.

Tragedija v mestu Malang, v kateri je umrlo najmanj 125 ljudi, od tega 32 otrok v starosti od treh do 17 let, kot je potrdilo tamkajšnje ministrstvo, 323 pa je bilo ranjenih, je ena najhujših stadionskih nesreč v zgodovini nogometa.

Skupno neodvisno skupino za ugotavljanje dejstev bodo sestavljali vladni uradniki, uradniki nogometnih zvez, strokovnjaki, akademiki in novinarji, je dejal indonezijski minister za varnost Mohammad Mahfud.

"Ekipa naj bi svoje delo končala v dveh ali treh tednih," je pojasnil Mahfud. Vlada je nacionalni policiji tudi naročila, naj "v naslednjih dneh preišče osebe, ki bi lahko bile odgovorne za tragedijo".

Nemiri so izbruhnili v soboto zvečer po tekmi prve lige Arema - Persebaya v provinci Vzhodna Java. Po domačem porazu Areme z 2:3 je na tisoče navijačev vdrlo na igrišče stadiona Kanjuruhan.

Policija je uporabila solzivec, da bi jih razgnala, pri čemer je prišlo do množične panike. V stampedu so bile številne žrtve poteptane, večina pa je umrla zaradi pomanjkanja kisika.



Predsednik Indonezije Joko Widodo je že v nedeljo odredil preiskavo tragedije, varnostni pregled vseh nogometnih tekem in ukazal nacionalni nogometni zvezi, naj prekine vse tekme, dokler niso dokončane "varnostne izboljšave".

Obenem so indonezijske oblasti določile odškodnino svojcem žrtev, je v ponedeljek sporočilo tamkajšnje ministrstvo za varnost. Družine vsakega umrlega bodo prejele po 50 milijonov indonezijskih rupij (približno 3300 evrov), poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Urad indonezijskega predsednika bo sredstva svojcem izplačal v naslednjih dneh. Poleg tega bodo, kot dodajajo na ministrstvu, poškodovane v neredih na stadionu zdravili brezplačno.

Papež Frančišek je dejal, da moli za tiste, ki so zaradi tragedije izgubili življenje ali pa so bili ranjeni.

Mednarodna nogometna zveza Fifa pa je tragedijo označila za "mračen dan za vse vpletene v nogomet in nerazumljivo tragedijo" ter od indonezijskih nogometnih oblasti zahteva poročilo o dogodku.

Članki iz rubrike