benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

nu
nu
0 12.05.2022 14:48:01

Ste istospolni in želite v Katar na SP? Lahko pridete, vendar pod pogojem, da ...

Profimedia
Nogometni vrhunec koledarskega leta bo ob koncu le tega - med 21. novembro in 18. decembrom, ko bo Katar gostil najboljše nogometne reprezentance sveta.

Katarci so zavoljo svojih strogih zakonov, ko gre za istospolnost, že sporočili, da med prvenstvom pripadniki gibanja LGBT ne bodo smeli izpostavljati svojih obeležij. Še več: vsak, ki bo kršil to pravilo, bo ostro kaznovan. V Katarju pa so zaporne kazni za takšne stvari neusmiljene.

Švedski SVT Sport se je lotil podrobne raziskave v hotelih, ki jih Fifa priporoča za bivanje med prvenstvom. Od 69 hotelov, ki so na seznamu, jih je 59 odgovorilo na vprašanje, če bi oddali sobo istospolnemu gostu. "Hvala za vprašanje, ampak zaradi stroge politike v hotelu, vas žal ne moremo gostiti," je bil najpogostejši odgovor. No, 20 hotelov je odgovorilo pritrdilno, češ da istospolni gost lahko dobi sobo, vendar ob opozorilu, da bo imel resne težave, če bo v javnosti izpostavil svojo istospolnost oziroma ne bo skrival svojega stališča o tej temi.



Glavni človek varnost na mundialu Abdullah Al Nasari pravi, da država Katar v času prvenstva, ki bo trajalo 28 dni, ne bo zamenjala svojih verskih prepričanj. "Če želite v ospredje potisniti istospolnost, to počnite v okoljih, ki to sprejemajo. Ne prihajajte k nam in s takšnimi stališči žalite naš narod. Za 28 dni pač ne mislimo zamenjati svoje vere." In še dodal: "Če bo navijač, član gibanja LGBT, na stadionu v zrak dvignil mavrično obeležje, mu ga bodo varnostniki takoj zasegli. A ne zaradi tega, ker bi imeli kaj proti njemu, ampak zato, da ga bodo zaščitili. Če tega ne bi naredili, bi ga lahko nekdo napadel. Kdor kupi vstopnico in pride na stadion, naj uživa v nogometu, ne pa da širi svoja stališča."

Predsednik organizacijskega odbora SP v Katarju Nasser Al-Khater je dejal, da istospolne osebe lahko pridejo v Katar in v živo spremljajo tekme mundiala. Katar sicer v svoji državi ne dovoljuje istospolnosti, vendar je med 21. novembrom in 18. decembrom pripravljen narediti izjemo in odpreti vrata gibanju LGBT. A to ni brezpogojno. "Istospolnost je pri nas prepovedana. Vseeno dajem svojo besedo, da bodo istospolni navijači med prvenstvom varni. Lahko si bodo ogledali tekme, vendar pod pogojem, da svoje istospolnosti ne bodo izpostavljali v javnosti." Kot je še dejal Al-Khater, je pojasnil, da je Katar (tako kot sosednje države) zelo konzervativne, zato apelira na vse navijače, da se držijo pravil in kažejo spoštovanje.

Članki iz rubrike