profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 09.07.2020 14:48:03

Prva tekma MLS po koronskem premoru v znamenju protesta proti rasizmu

Reuters
V kompleksu ESPN Wide World of Sports v zalivu Bay Lake na Floridi v bližini Orlanda se je z nadaljevalnim nogometnim turnirjem MLS na igrišča v Severni Ameriki vrnil nogomet, kakršnega poznamo v Evropi. Prvo zmago po koronskem premoru je vpisala ekipa Orlando City, ki je v floridskem derbiju z 2:1 premagala Inter iz Miamija.

Miami, katerega predsednik in solastnik je sloviti nekdanji angleški igralec David Beckham, je povedel v 47. minuti, ko je bil uspešen Juan Agudelo. Orlando je izenačil v 70. minuti z zadetkom Chrisa Muellerja, zmagoviti gol je dosegel Nani v izdihljajih tekme po koncu rednega dela.

Tekme na tem turnirju so pred praznimi tribunami, najprej bo na sporedu skupinski del, nato se bodo 25. julija začeli izločilni boji, finale najboljših dveh ekip bo 11. avgusta. Prvak turnirja se bo uvrstil v ligo prvakov Concacaf leta 2021.

Sezona, ki bi se morala končati 4. oktobra, se je sicer začela 29. februarja, a je bila marca po nekaj odigranih tekmah prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa. Prvič po napadih 11. septembra 2001 se je zgodilo, da je bila sezona MLS prekinjena za več mesecev. Branilec naslova je ekipa Seattle Sounders.

Bolj kot sama uvodna tekma je pozornost svetovnih medijev požela gesta igralcev severnoameriške lige MLS, ki so pred uvodnim dejanjem nadaljevanja sezone izrazili solidarnost z gibanjem Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo).

Protestnega dejanja na igrišču se je po poročanju televizije Sky Sports udeležilo 200 igralcev MLS. Nekateri med njimi, tisti, ki kasneje niso igrali, so bili oblečeni v črne trenirke in črne majice z napisi v podporo raznolikosti in enakopravnosti ter s črnimi obraznimi zaščitnimi maskami "Črni in ponosni" in "Molk je nasilje".



Igralci s črnimi majicami so se razporedili okrog igrišča ter v znamenje protesta dvignili desnico, iztegnjeno v pest, na katero so si nadeli črno rokavico. Člani začetnih postav obeh moštev, ki sta se kasneje pomerili, in sodniki pa so se razporedili v krogu na sredini igrišča ter v znamenje protesta pokleknili.

Obe dejanji imata zgodovinski pomen. Protest s poklekom so sprožili borci za državljanske pravice v prejšnjem stoletju, med njimi Nobelov nagrajenec za mir Martin Luther King mlajši, enak protest proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi in proti rasizmu pa je nato znova začel igralec ameriškega nogometa v ligi NFL Colin Kaepernick, ki je prvič pred začetkom sezone 2016 naredil poklek med predvajanjem ameriške himne. Protest z iztegnjeno pestjo sta izpeljala Tommie Smith in John Carlos na poletnih olimpijskih igrah leta 1968.

Protestno dejanje na zelenici je trajalo natanko osem minut in 46 sekund. Toliko časa je policist v Minneapolisu klečal na vratu Georgea Floyda, neoboroženega temnopoltega Američana, preden je ta umrl zaradi zadušitve. Njegova smrt je povzročila proteste v ZDA in drugod po svetu.

Justin Morrow, izvršni direktor organizacije Black Players for Change iz ekipe Toronto FC, je ob polčasu za mrežo ESPN povedal: "To je priložnost, da se postavimo proti rasni neenakosti in poskrbimo, da se sliši naš glas."

"To, kar ste videli nocoj, je bil poseben trenutek, ki so ga spodbudili igralci, liga MLS, Major League Soccer, nam je pri tem pomagala, da bi se to zgodilo," je še dejal.

Značke: nogomet, zda, koronavirus

Članki iz rubrike