oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

zlato drevo Svet24.si

Ko v sebi najdete srečo in moč, lahko naredite ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

bk
bk
0 02.07.2020 11:37:41

V krvi ima MURO IN PREKMURJE! Da, Argentinec, o katerem GOVORI VES SVET! Kaj? Kako? NORA ZGODBA ...

Profimedia
Prav posebna zgodba španskega rekorderja s prekmurskim pridihom.

V 31. krogu najboljšega španskega nogometnega prvenstva je bila prejšnjo sredo na sporedu tudi tekma med vodilnim Real Madridom, ki je gostil 18. na lestvici, Mallorco, in jo pričakovano tudi premagal (2:0). Junior Vinicius in Sergio Ramos sta se vpisala med strelce, a še zdaleč nista bila prvi imeni tega obračuna. Ne, prvega junaka pravzaprav ni bilo najti na strani zmagovalcev, temveč ravno nasprotno –igral je na strani poražencev. Luka Romero, ime, ki si ga je vredno zapomniti (če si ga že niste prej), je v igro vstopil v 84. minuti, in ko se je pognal na zelenico, se je mladenič zapisal v zgodovino. V Mehiki rojeni najstnik je namreč pri 15 letih in 219 dneh postal najnovejši rekorder la lige kot najmlajši igralec, ki je zaigral v elitnem španskem prvenstvu. Njegov devetminutni nastop je presegel rekord branilca Celte Sansona iz daljnega decembra leta 1939, ko je bil zdaj že nekdanji (in nekaj let že pokojni) rekorder star 15 let in 255 dni.

Najstnik se sicer v nogometnem svetu v soju žarometov ni znašel čez noč. Mladega argentinskega reprezentanta že dalj časa spremljajo velikani, kot so Manchester United, Barcelona, Juventus in Atletico Madrid; še več, ko je imel komaj sedem let, so ga na preizkušnjo povabili pri Barceloni, kjer je takoj navdušil trenerje Barce. V katalonski prestolnici takrat ni ostal, saj se njegova starša tisti čas nista hotela preseliti v Gaudijevo mesto, pred petimi leti pa se je nato pridružil mladinskemu pogonu Mallorce.

V MURSKI SOBOTI OBUJAJO SPOMINE

Da je Luka postal nogometaš, ni presenečenje, saj je eden tistih srečnežev, ki so jim bili nogometni geni podeljeni že pred rojstvom; njegov oče je namreč nekdanji (čeprav pri 45 letih v amaterski oziroma rekreativni ligi na Balearih še vedno aktivni) argentinski nogometaš Diego Romero. Se vam zdi to ime znano? Če ste ljubitelj ali poznavalec slovenskega klubskega nogometa, boste zagotovo pritrdili. Diego Romero je namreč povezan tudi z našo deželo, s slovenskim nogometom, natančneje s prvoligašem iz Murske Sobote. Argentinec je namreč med letoma 2002 in 2004 v dresu črno-belih odigral 38 tekem, na katerih je dosegel pet zadetkov, in čeprav se s to statistiko ne more pohvaliti, ga Murini navijači nikoli niso pozabili, te dni pa najbrž prav zaradi povezave z novim rekorderjem španskega prvenstva obujajo spomine na njegovega očeta.

Diego je po slovesu od prekmurske ravnice kariero nadaljeval pri mehiškem klubu iz Duranga, v tem mestu pa ju je z ženo razveselil tudi prvorojenec Luka. V Mehiki se Romerovi nato niso zadrževali dolgo, saj je bil Luka star le dve leti, ko so se preselili na Ibizo, kamor je njegovega očeta peljala nogometna kariera, s kasnejšo selitvijo na Mallorco pa se je nato že čez nekaj let – star je bil 10 let – začela rojevati nova, Lukova nogometna kariera.

V TRETJE GRE RADO

Ta se je razživela ravno v pokoronskem času, saj se je z začetkom treningov po karanteni prvič pridružil prvi ekipi Mallorce, 16. junija je prvič sedel med rezervami tega moštva, ko se je ta pomerila z Villarrealom, na svoji tretji tekmi pa je že dočakal debi.

Zaradi več skupnih značilnosti v igri so ga že v zgodnjih najstniških letih začeli primerjati z velezvezdnikom Lionelom Messijem in te se verjetno, zaradi podobnosti v igri, ne bodo nikoli končale. V rojstni deželi mu že ponosno pravijo mehiški Messi, toda Luka je vsem dal jasno vedeti, da ga v dresu mehiške ali pa španske (ker že toliko časa živi v tej državi, bi lahko izbral tudi to) reprezentance ne bomo videli nikoli. »Moja celotna družina je iz Argentine in sanjam le o tem, da bom nekega dne oblekel dres gavčev,« je že pred dvema letoma izjavil mladenič.

Članki iz rubrike