evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

nu
nu
0 22.01.2020 10:58:03

RADIKALNA SPREMEMBA! Škoti orjejo ledino, prvi v Evropi tako DRZNO SPREMINJAJO NOGOMET

Profimedia
Spremembe v nogometni igri niso ravno pogoste, celo nasprotno. A se dogaja ...

Škotska je postala prva evropska država, ki bo igro z glavo črtala iz nogometa. Res je, da se to nanaša na mlajše selekcije, pa vendarle. Pred njo so ta ukrep sprejele ZDA.

Čeprav za člane to ne velja, mnogi pravijo, da so to zametki nečesa, kar bo v prihodnost močno spremenilo nogometno igro. Vse se je začelo z ameriškim filmom 'Concussion' iz leta 2015, v katerem patolog iz Pittsburgha, ki ga igra Will Smith, odkrije resnico glede poškodbe glav pri ameriških nogometaših, ki med igranjem nogometa utrpijo več zaporednih pretresov možganov.


Škotska nogometna zveza je za vzor vzela spremembo pravil v ZDA, v katerih je zapisana tudi prepoved igranja z glavo v mladinskih selekcijah. Zakaj? Ker je več staršev vložilo tožbo proti Fifi in njenim nogometnim institucijam. V tožbi je zapisana zahteva, da se pri nogometni igri prepove igranje z glavo.

Nogometna zveza ZDA je tako novembra 2015 izdal pravilnik 'Recognise to Recover' - v katerem je natančno zapisana prepoved igranja z glavo za mlade igralce. Pravilo govori o tem, da se v primeru, če nekdo žogo udari z glavo, tekma prekine, nasprotna ekipa pa dobi prosti strel.

Pri sprejetju novega pravila na Škotskem je pomagal tudi članek v strokovni reviji 'The New England Journal of Medicine', ki je preučeval smrtnost od neurodegenerativnih bolezni med škotskimi profesionalnimi nogometaši (1,7 odstotkov). Večja je kot v ostalih primerih (0,5 odstotkov).

Značke: škotska, glava

Članki iz rubrike