Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 10.12.2019 14:46:51

NOVA GROŽNJA pred el clasicom: V Kataloniji je spet napeto! Se lahko zgodi najbolj črn scenarij?

Reuters
Gibanje za katalonsko neodvisnost Demokratični cunami je danes pozvalo k množičnemu protestu v okolici nogometnega stadiona Camp Nou 18. decembra, ko je na sporedu el clasico, največji derbi španskega nogometnega prvenstva med Barcelono in Real Madridom.

Eden najbolj slovitih derbijev na svetu, el clasico, bi moral biti že 26. oktobra v Barceloni, a ga je španska nogometna zveza RFEF takrat zaradi protestov zagovornikov neodvisnosti Katalonije prestavila na 18. december.

Nemiri in protesti so preplavili regijo, potem ko je špansko vrhovno sodišče devet katalonskih voditeljev zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 obsodilo na od devet do 13 let zapora.

"V izjemnem položaju se moramo na dogodke prav tako odzvati v enaki meri - izjemno," je zapisano v izjavi gibanja, ki poziva podpornike na štiri zbirne točke okoli stadiona od 16. ure naprej, le štiri ure pred začetkom tekme.



Za zdaj še ni znano, kdo vodi gibanje Demokratični cunami, ki se je pojavilo septembra in na dan obsodbe katalonskih voditeljev zbralo več kot deset tisoč protestnikov na letališču v Barceloni El Prat. Ti so ohromili vse transportne povezave in botrovali k odpovedi več kot sto letov.

Prejšnji mesec so pripadniki gibanja organizirali dvodnevni protest z blokado avtoceste med Španijo in Francijo. Več sto aktivistov je postavilo barikade in zasedlo cesto pri Gironi, zato je moralo noč v svojih vozilih preživeti okoli 500 voznikov avtomobilov in tovornjakarjev.

Gibanje Demokratični cunami je v sporočilu za javnost še zapisalo, da je prisotnost na dan el clasica prek družbenih omrežij že potrdilo več kot 18.000 oseb.

Članki iz rubrike