gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 18.02.2018 15:13:37

Bik iz Bosporja: Nekoč so vzklikali njegovo ime, danes mu grozi smrtna kazen

vszi
Bil je kralj, pravzaprav je bil še več kot to, bil je Bog v državi, ki živi za nogomet. Bil je Bik iz Bosporja. Hakan Sukur, sijajen nogometaš in izvrsten strelec, eden tistih, ki se je kot lisica vseskozi smukal okoli kazenskega prostora.

Zraven je bil pri praktično vseh uspehih turškega klubskega in reprezentančnega nogometa, v dresu z državnim grbom je zbral 112 nastopov in zabil 51 golov. Po koncu kariere so mu bila odprta praktično vsa vrata. Bil je strokovni komentator, poslanec, zvezda. Njegova poroka s prvo ženo Esro, ki je kasneje umrla v potresu, je bila spektakel, ki ga je prenašala televizija in ki ga je vodil današnji predsednik Recep Tayyip Erdogan, za isto mizo pa je sedel tudi klerik Fethullah Gülen. Prav zaradi nagibanja h slednjemu se je mnogo let kasneje znašel v nemilosti Erdogana. V februarju 2016 so ga obtožili, da je na socialnem omrežju (u)žalil Erdogana, nekaj mesecev kasneje, po tistem neuspelem puču, za katerega je Erdogan trdil, da je Gülenovo maslo, so izdali tiralico z njegovim imenom ter mu zasegli premoženje. Da podpira in financira teroriste.


Če bi se javno odrekel Gülenu, bi mu bilo prizanešeno s hajko, a se ni in danes ga v turškem nogometu ni več. Izbrisan, ne obstaja, "persona non grata" v deželi, kjer so ga še nedolgo tega slavili in nosili po rokah. Pred Erdoganovo roko je pobegnil v ZDA, kjer v izgnanstvu v San Franciscu živi še danes. Njegov oče Selmet ni imel te sreče, aretirali so ga v mošeji v mestu Adapazari. Poleti so Hakanu sporočili, da je oče v zaporu izgubil bitko z rakom. Tudi sam bi, podobno kot košarkar New Yorka Enes Kanter, končal za zapahi, če bi se vrnil v domovino, nekateri so celo mnenja, da bi pokasiral smrtno kazen. Mož, čigar ime so še nedolgo tega vzklikali na stadionih.

Značke: hakan-šukur, erdogan

Članki iz rubrike