Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

nu
nu
0 08.12.2016 08:00:49

Revolucionarna sprememba: bo nogomet odslej drugačen?

Nikola Miljković
S tekmo med Kashimo Antlers in Auckland Cityjem se bo danes v japonski Jokohami začelo svetovno klubsko prvenstvo, ki bo nekaj posebnega.

Na njem poleg japonskega in avstralskega predstavnika sodelujejo še južnoafriški Mamelodi Sundowns, južnokorejski Jeonbuk, mehiška America ter kolumbijski Atletico Nacional in madridski Real, ki se tekmovanju pridružita v polfinalu.

Prvenstvo pa bo poskrbelo za revolucionarno spremembo, ki bo olajšala delo sodnikov. Ti bodo namreč imeli priložnost, da si sporne situacije, ki se bodo zgodile na igrišču, ogledajo tudi v posnetku in na ta način lažje pravilno dosodijo, kaj se je zgodilo.

Monitorji bodo nameščeni ob igrišču, kjer jih bo spremljal pomočnik, zadolžen za video posnetke. Ta bo dogodke, ki bi lahko vplivali na potek srečanja, pregledal in glavnemu sodniku prek radijske zveze sporočil, kaj se je zgodilo.

Sodnik si bo potem lahko tudi sam ogledal posnetek in se odločil, kaj bo dosodil. Gre za nekaj, kar prej ni bilo dovoljeno.



Legendarni Marco van Basten, ki pri Fifi opravlja delo glavne osebe za tehnični razvoj, je dejal, da omenjena novost pomeni velik korak naprej.

Letos so na dveh mednarodnih prijateljskih tekmah že uporabili podobno tehnologijo, tokrat pa se bo prvič zgodilo, da bo ta uporabljena na tekmi pod okriljem krovne svetovne nogometne organizacije. V prejšnjih poskusih sodniku ni bilo dovoljeno, da bi si sporne situacije lahko sam ogledal na monitorju, zdaj se je to spremenilo.

"Tokratni poskusi bi se morali izkazati za neprecenljive v smislu ugotavljanja, ali bo takšen proces dober, oziroma ali ga bo treba še dodatno izboljšati. Hkrati je treba vedeti, da vstopamo v neznano področje, saj bomo to prvič počeli na tak način," je dodal Van Basten. Fifa pa namerava naslednje leto to tehnologijo preizkusiti še v nekaterih državah.

Na Japonskem bomo torej priča zgodovinskemu trenutku, ki bi lahko postavil temelje za nekaj, kar bo v prihodnjih letih na nogometnih tekmah postala stalnica in nepogrešljiva pomoč, ki bo sodnikom olajšala delo. Obenem pa to pomeni, da bo posledično njihov posel precej manj stresen kot je zdaj, ko morajo večkrat poslušati pritoževanje tako igralcev, kot trenerjev in navijačev.

Članki iz rubrike