Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

jb
jb
10 24.11.2016 08:58:45

Ruske težave Ezekiela Hentyja: Direktor Olimpije je postal legenda

vszi
Na nekdanjem nogometašu Olimpije Ezekielu Hentyu se v Rusiji še vedno lomijo kopja.

Če Ezekiel Henty že obžaluje, da je na začetku letošnjega leta zapustil vrste Olimpije, to ne bi smelo biti preveliko presenečenje. Nigerijcu je v Rusiji iz tedna v teden težje, kritike, ki letijo v njegovi smeri, so namreč vedno glasnejše.

Zdi se, da nekdanjega zvezdnika ljubljanskega kluba v hladni Moskvi kritizira že skorajda vsak, ki ima "minuto časa". Takšnih pa je tam – očitno – zelo veliko. V zadnjih dneh se je na Hentyja vnovič vsul oster plaz kritik, pod katere sta se, da bi bilo zanj še toliko huje, podpisali precej znani osebi. Kar nekaj ostrih besed mu je tako namenil celo Filippo Galli, upokojeni nogometaš iz Italije, ki se lahko pohvali, da pri velikanu Milanu uživa status čisto prave legende.

Branilec je dolgih 14 let nosil rdeče-črni dres, v tem času osvojil kar 19 lovorik, klubu s San Sira pa se je zapisal tudi po koncu igralske kariere. Nekaj let je namreč vodil mlade nogometaše, bil je tudi pomočnik glavnega trenerja Carla Ancelottija. Zdaj ni več pogodbeno vezan z Milanom, je pa še vedno prisoten v nogometnem svetu. Med drugim kot komentator, hkrati je pred kratkim odpotoval v Rusijo, kjer je svetoval udeležencem posebnega seminarja o trenerskem poklicu v moštvenih športih. Nekaj svojega časa je namenil tudi novinarjem, s katerimi se je pogovarjal celo o Hentyju. Na prvi pogled se zdi to nenavadno, a če vemo, da je Afričan pred prihodom v Slovenijo igral prav za Milan, vse skupaj postane bolj logično.

ZANJ NOGOMET NI PREPROSTA IGRA
"Da, slišal sem zanj. Zdi se, da mu gre dobro od nog, kajne?" je sprva v temo brcnil Galli, ko so ga novinarji popravili, češ da se Henty še kako muči v dresu moskovske Lokomotive, pa je nadaljeval: "Nisem presenečen. Njegov problem je, da je nogomet igra z žogo. In igra, ki jo igraš s soigralci. Na prvi pogled se to ne zdi nič zapletenega, vse se zdi precej enostavno. Toda za nogometaše, kakršen je tudi Henty, nogomet ni preprosta igra. Premore precej kvalitet, tudi hitrost, kot ste omenili, toda manjka mu ključna stvar, osnova nogometa: razumevanje igre. Za primerjavo: tudi Andrij Ševčenko je imel hitrost, a mu je zgolj dodatno koristila pri uveljavljanju številnih drugih kvalitet. Znal jo je uporabljati, ni bila njegov najpomembnejši adut. Pri Hentyju je obratno, zato – če sem povsem iskren – dvomim, da ima, kar potrebuje nogometaš, ki želi igrati na najvišji ravni."

SMEŠNO IN TUDI ŽALOSTNO
Toda Galli ni bil edini, ki si je dal duška. Oglasil se je namreč tudi Dmitri Bulkin, nekdanji ruski reprezentant, ki si je kot napadalec kruh služil pri Bayerju, Anderlechtu, Ajaxu in tudi Hentyjevi Lokomotivi. "Henty ni nič posebnega," je bil kritičen 37-letnik: "Imamo Ruse, ki bi zlahka igrali namesto njega. Toda Hentyja so kupili za zajeten kup denarja. Vem, koliko je stal, in vem tudi, da je direktor slovenskega kluba po prodaji postal prava legenda. V pol leta je iz Hentyja naredil zvezdnika in ga prodal za vrhunski znesek. Lahko se mu smejimo, a dejansko je to žalostno. Na Hentyjevem položaju bi lahko igral mladenič, ki bi se zagotovo hitro prebil v rusko reprezentanco."

Na koga v Ljubljani je meril Bulkin, ni znano. Morda na Milana Mandarića, morda na Ranka Stojića. A kdorkoli je že odigral ključno vlogo pri prestopu, si res zasluži takšen status. Olimpija je z nogometašem, ki je v Rusiji kot napadalec doslej zabil manj golov kot – recimo – Dalibor Stevanović kot vezist, in to z igranjem za precej boljši klub kot slednji, zaslužila dobrih pet milijonov evrov! Je sploh še treba dodati kaj drugega?

ezekiel henty
vszi

Članki iz rubrike