20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

nu
nu
0 29.09.2016 12:53:17

20 odstotkov možnosti, da preživim

vszi
Športni direktor Darmstadta Holger Fach je spregovoril o svojem boju z rakom.

Dolgo časa ni bilo jasno, ali bo Fach, ki je z začetkom te sezone sprejel mesto športnega direktorja v nemškem prvoligašu, sploh preživel svoj boj z rakom. No, resnici na ljubo, še danes ni jasno ali je dobil boj s smrtno nevarno boleznijo.

Izkušnje z boleznijo so spremenile tudi Fachov pogled na nogomet. Javno je kritiziral ekstremne vsote, ki se danes obračajo v nemškem nogometu. "Ko je umrl Robert Enke, so vsi žalovali. Toda že tri tedne kasneje so bile izjave v slogu: 'Če nogomet zate ni najpomembnejša stvar v življenju, potem svojega dela ne opravljaš dobro.' To sporoča nemški nogomet igralcem. Jaz ne razmišljam tako in bolezen je potrdila, da imam prav jaz in ne oni."

Facheju so leta 2011 pri 54 letih odkrili senco (tumor) na pljučih. "Zdravnik je stopil pred mano in dejal: 'Imate 20 odstotkov možnosti, da preživite.' Zakaj bi bil danes torej sploh nervozen zaradi česarkoli," je govoril športni direktor. "Zame nogomet nikoli ni bila najpomembnejša stvar na svetu." Fach je v svoji igralski karieri igral za Fortuno Düsseldorf, Bayer Uerdingen, Borussio Mönchegladbach in 1860 München ter zbral pet nastopov za nemški elf. Po koncu igralske kariere pa je bil trener v nekaj nemških klubih, nazadnje (2011) pa je vodil Lokomotivo iz Astane. Potem so mu diagnosticirali raka in nogometa zanj je bilo konec. Do lanske sezone, ko je začel v Darmstadtu delati kot skavt.

Poleti pa je nato v klubu prevzel mesto športnega direktorja in začel tesno sodelovanje s trenerjem Norbertom Meierjem. "To kar sem preživel v obdobju okrevanja po operaciji, je bila najboljša izkušnja mojega življenja. Toda raka nisem premagal, samo v tem trenutku ga nimam," je še dejal Fach.

Članki iz rubrike