900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
0 12.04.2017 15:48:55

V Dortmundu prva aretacija v povezavi z napadom na avtobus Borussie

Policija je v povezavi s torkovim napadom na moštveni avtobus Borrussie Dortmunda prijela islamista, ki ga sumijo, da stoji za napadom. Pri njemu in še enemu osumljencu so preiskali stanovanja, je danes dejala tiskovna predstavnica državnega tožilstva Frauke Köhler. Po njenem gre za napad teroristične narave.

Trenutno še preiskujejo, če bodo proti osumljenemu vložili zaporni nalog.

Čeprav je Köhlerjeva dejala, da ima napad teroristično ozadje, pa trenutno tega še ne morejo dokončno potrditi.

Kot je pojasnila, so bila tri eksplozivna sredstva obdana s kovinskimi konicami. Ena od konic se je zapičila v vzglavnik enega od sedežev na avtobusu. Eksplozivne naprave pa so imele doseg več kot 100 metrov. Ni pa še jasno, kako so se eksplozivna sredstva sprožila ter kakšen je točen motiv napada.

Na kraju napada so našli tri priznanja z enakim besedilom. Iz njih sklepajo, da ima napad islamistično ozadje. V zapisih, ki so jih našli, med drugim zahtevajo, da nemška vojska iz Sirije umakne svoja vojaška letala tornado in da se zapre ameriško letalsko oporišče Ramstein.

Ponoči se je sicer na spletu pojavilo še eno priznanje, ki je napad povezal z radikalnimi levičarji, vendar preiskovalci dvomijo o resničnosti tega zapisa.

V torkovem napadu na avtobus s tremi eksplozivnimi telesi, ki je bil z ekipo na poti na tekmo četrtfinala lige prvakov v Dortmundu med Borussio in Monacom, sta bili ranjeni dve osebi - nogometaš in policist, ki je na motorju spremljal avtobus. Tekma je bila nato preložena na danes.

Zaradi napada danes velja poostrena varnost okoli hotelov nogometnih ekip in avtobusov ter na poti do stadiona. 

Španski nogometaš Borussie Marc Bartra, ki je bil v napadu lažje ranjen, je operacijo prestal brez zapletov in je že na dobri poti okrevanja, je sporočil predsednik BVB Reinhard Rauball. V napadu si je branilec poškodoval desno zapestje, kljub uspešni operaciji pa verjetno to sezono ne bo več igral. "Pogovarjala sva se po operaciji in vse je v redu. Rekel je, naj ostanemo mirni. Glede na vse, kar se je zgodilo, bi bilo lahko precej huje. Pričakujemo, da bo v bolnišnici ostal še nekaj dni, potem pa se bo lahko vrnil domov," je za španske medije povedal oče poškodovanega nogometaša.

Na napad so se odzvali že številni nemški politiki in športniki, ki so ga obsodili in izrazili solidarnost z ekipo.

Nemška kanclerka Angela Merkel je označila napad za grozljivo dejanje. "Upamo, da bo to lahko mirna in dobra tekma," pa je dejala o današnji tekmi.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je pohvalil solidarnostno akcijo navijačev Borussie, ki so navijačem Monaca, ki so se pripeljali na tekmo v Dortmund, ponudili topel obrok in posteljo.

V znak podpore se bo današnje tekme med drugim udeležil tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere.

Članki iz rubrike