nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

nu
nu
0 05.09.2019 11:40:51

BILO JE NA DANAŠNJI DAN: Zlatko podal, Željko pa skočil (video)

Reuters
Ena za dodatno "pumpanje" atmosfere pred jutrišnjim obračunom s Poljaki.

Bilo je na današnji dan leta 2001, ko je slovenska reprezentanca odigrala eno izmed tekem, ki imajo posebno mesto v analih slovenskega nogometa. Ena izmed antologijskih tekem.

V kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu 2002 sta ZR Jugoslavija in Slovenija v Beogradu 5. septembra 2001 igrali neodločeno 1:1. To je bil že tretji remi omenjenih reprezentanc, isti izid je bil na prvi kvalifikacijski tekmi v Ljubljani, na evropskem prvenstvu leto dni pred tem pa je bilo 3:3. Če je takrat neodločen izid bolj ustrezal Jugoslovanom, pa so bili tokrat bolj veseli Slovenci, ki so s točko napravili velik korak h drugemu mestu v skupini in s tem napredovanju v dodatne kvalifikacije.

Nad Beogradom se je v tistem septembrskem večeru odprlo nebo, na z dežjem prepojeni zelenici na stadionu Partizana pa so prvi povedli "smučarji", kot so slovensko reprezentanco poimenovali srbski navijači. Zlatko Zahović je izvajal kot, v domačem kazenskem prostoru pa je najvišje skočil Željko Milinović. Po pričakovanju so v nadaljevanju pobudo prevzeli domači nogometaši, pritisk pa se jim je obrestoval v 51. minuti. Predrag Đorđević in Savo Milošević sta odigrala dvojno podajo, Đorđević je sam prišel pred Marka Simeunovića in ga z natančnim strelom tudi premagal.

V nadaljevanju se mreži nista več zatresli, Slovenci so se veselili velike točke in ko so mesec dni kasneje za Bežigradom premagali Ferske otoke (3:0), so v skupini 1 za Rusijo osvojili drugo mesto ter se uvrstili v dodatne kvalifikacije. V njih so na to premagali Romunijo, kar pa je že zgodba za kdaj drugič.




ZR JUGOSLAVIJA - SLOVENIJA 1:1 (0:1)
Stadion Partizana, gledalcev 30.000, sodniki: Lopez Nieto, Carrasco, Rivera (vsi Španija).
Strelca: 0:1 Milinovič (10.), 1:1 Djordjevič (51.).
ZR JUGOSLAVIJA: Kralj, Krstajić (od 66. Gvozdenović), Djorović, Jokanović, Djukić, Dmitrović, Lazetić (od 75. Stanković), Mijatović, Milošević, Đorđević, Kežman (od 77. Kovačević). Selektor: Dejan Savićević.
SLOVENIJA: Simeunović (od 80. Dabanović), Milinović, Galić, Knavs, Karić, Gajser, Čeh, Pavlin, Zahović (od 56. Ačimovič), Osterc, Rudonja (od 38. Cimerotić). Selektor: Srečko Katanec.

Članki iz rubrike