volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

ou
ou
0 29.02.2024 09:06:13

Zdravje je eno samo. Huawei Watch GT 4 ga natančno spremlja

Huawei Watch GT 4 daje velik poudarek spremljanju zdravja.

Gibanje je osnova za dobro počutje, vendar četudi niste ljubitelj športa in vadbe, bo ta ura še vedno koristila vašemu zdravju. Poleg natančnega spremljanja srčnega utripa se ponaša še z drugimi izjemnimi funkcijami merjenja, kot so štetje korakov, merjenje kakovosti spanja, merjenje aktivnih minut, štetje porabe kalorij, meri tudi nasičenost kisika v krvi, stopnjo stresa in analizira vaš spanec. Zadnje je še posebej pomembno, saj slabo spanje vpliva na vašo učinkovitost in splošno počutje. Ta ura ne beleži le podatkov o spanju, ampak nudi tudi koristna priporočila, ki vam pomagajo izboljšati spanje.

Ima več kot sto različnih športnih načinov in odlično analizira zabeležene podatke, da vam lahko poda koristna priporočila. Prav tako vas spodbuja, da vsako uro vstanete ter vam sporoča, koliko vam še manjka, da dosežete svoje dnevno zastavljene cilje.

V aplikaciji Zdravje boste vsak dan lahko spremljali svoj napredek, ampak ali res veste, kaj nekateri parametri pomenijo? ITM, skeletna masa, trebušna maščoba, bazalna presnova, odstotek vode v telesu, … Pa poglejmo nekatere.

Bazalna presnova ali bazalni metabolizem (znana tudi pod kratico BMR za angleški izraz Basal Metabolic Rate) je stopnja pretvorbe energije v organizmu, ki miruje, ima prazno prebavilo in ni pod temperaturnim stresom, torej je temperatura njegovega okolja enaka njegovi normalni telesni temperaturi. V tem stanju porablja energijo samo za vzdrževanje osnovnih življenjskih funkcij. Velik del energije odpade na biokemične procese v telesu za vzdrževanje funkcije in oblike celic. Glavni dejavnik, od katerega je odvisna stopnja bazalnega metabolizma, je telesna zgradba. Nanjo lahko vplivamo z redno vadbo ter tako, z določenimi omejitvami, nadziramo tudi bazalni metabolizem. Mišične celice porabijo veliko več kalorij kot maščobne, celo kadar popolnoma mirujejo. Z zamenjavo maščobnega tkiva z mišičnim, bo telo v procesu bazalnega metabolizma porabilo vsak dan več kalorij, kot bi jih pri isti telesni teži, vendar z višjim odstotkom maščob. Da, zato “mišičasti” ljudje lahko pojedo več, brez strahu, da bi se zredili. Četudi je vnos kalorij enak, je poraba energije pri njih večja. Ker so moški v povprečju bolj mišičasti kot ženske, je tudi njihov bazalni metabolizem višji. To pomeni, da mora ženska, ki tehta enako kot moški in želi ohraniti telesno težo, jesti manj od njega. Omeniti je potrebno še, da se bazalni metabolizem z leti spreminja, pravzaprav se s staranjem organizma upočasnjuje.

Gibanje in skeletne mišice
Zavedati se je potrebno, da teden dni vadbe nikakor ni dovolj. Telesna dejavnost mora postati stalnica v vašem življenju. Pridobivanje mišične mase je dolgotrajen proces. V človeškem telesu je približno 700 mišic različnih velikosti in oblik. Med njimi je največ skeletnih mišic, ki so odgovorne za premikanje in gibanje. Vendar pa imajo v telesu še pomembnejšo vlogo, kot smo menili do zdaj. Ob že dokazanih povezavah med redno telesno vadbo, zdravim življenjskim slogom in zdravjem, se v zadnjih letih vse bolj jasno kažejo še povezave med mišicami in nekaterimi obolenji. Tudi če trenutno delate na povečanju mišične mase vašega telesa, ne zanemarite počitka! Pravilo številka 1, kadar gre za pridobivanje mišične mase je: Mišica raste, kadar počiva!

ITM
Koliko kilogramov pomeni zdravo telesno težo, je težko reči, saj je veliko odvisno od višine posameznika, jo je pa enostavnejše določiti s pomočjo izračuna indeksa telesne mase (ITM). Indeks telesne mase (ITM) je vrednost, ki izhaja iz mase (teža) in višine osebe. ITM je definiran kot telesna masa, deljena s kvadratom telesne višine, izražena pa je v enotah kg/m2, kar je posledica mase v kilogramih (kg) in višine v metrih (m).

Trebušna maščoba, kaj je to?
Maščoba ima v telesu različne funkcije, vključno s shranjevanjem energije in uravnavanjem hormonov. Imeti nekaj telesne maščobe je zdravo.



Na trebuhu sta dve glavni vrsti maščobe. Podkožna maščoba je vrsta, ki se nahaja tik pod kožo. Ta maščoba je shranjena po vsem telesu, vključno s srednjim delom.

Druga vrsta maščobe v predelu trebuha se imenuje visceralna maščoba. Ta maščoba se nahaja globlje v telesu, kjer blaži organe v trebuhu. Raziskave so povezale visoke količine te maščobe s stanji, kot so sladkorna bolezen tipa 2 in bolezni srca.

Iz tega razloga ima lahko izguba odvečne visceralne maščobe pomembne koristi za vaše zdravje. Visceralna maščoba obdaja organe v vašem trebuhu. Če je imate preveč, je to povezano s povečanim tveganjem za nekatere zdravstvene težave.

Večina ljudi lahko zmanjša maščobo na trebuhu s ključnimi spremembami življenjskega sloga, kot je uživanje zdrave prehrane, polne pustih beljakovin, zelenjave in sadja ter stročnic, ter redna vadba.

Če imate kakršne koli zdravstvene težave ali ste v preteklosti imeli neurejeno prehranjevanje, je pomembno, da se pogovorite s svojim zdravnikom, preden naredite večjo spremembo svojih prehranjevalnih navad ali stopnje aktivnosti.

Ali veste, kakšno vlogo v telesu ima voda?
Človek je sestavljen iz več kot 70% vode. Da telo lahko nemoteno deluje, obvezno potrebuje dovolj vode. Torej prenaša hranila in kisik do celic, pomaga pri presnovi, varuje organe in jim pomaga, da bolje vsrkavajo hranila, varuje in vlaži sklepe, uravnava telesno temperaturo, ipd. Voda je ključnega pomena tudi pri razstrupljanju telesa. Če je v telesu premalo vode, se v njem sproži alarm in naši organi pridejo v stres. To se zgodi že, če je telo dehidrirano samo 3 odstotke. Na dehidracijo je najbolj občutljiv organ z največ vode – to so naši možgani v katerih je kar 85 odstotkov vode. Količina vode, ki jo naše telo potrebuje, je odvisna od naše teže ter športne in miselne (!) aktivnosti. Več kilogramov imamo, več vode potrebuje naše telo. Saj se sliši razumljivo, če rečemo: več kilogramov pomeni več krvi, večje organe … in posledično telo za njihovo hidracijo potrebuje več vode.

Normalna količina vode v telesu je zelo različna, od 45 do 75 %. Pri ženskah se ta odstotek giblje okoli 50 %, pri moških okoli 60 % in pri novorojenčkih 75 %.

Priznajmo si, pametna ura ni najbolj koristna, če jo morate nenehno polniti. S Huawei Watch GT 4 zagotovo ne boste suženj njeni bateriji. Deluje z izjemno učinkovitostjo in pri normalni uporabi zdrži tudi do 14 dni, kar omogoča brezskrbno uporabo tudi med krajšimi dopusti in športnimi aktivnostmi.

Značke: huawei, ura

Članki iz rubrike