stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(te)
(te)
0 17.01.2024 11:33:00

Marles odločno na poti zelenega prehoda: 40 odstotkov električne energije iz lastnih virov

Marles - sončna elektrarna
psno
Kot vrhunski proizvajalec lesenih montažnih objektov in mednarodna znamka, ki je postala sinonim za montažno gradnjo, se podjetje Marles zaveda svoje odgovornosti do okolja, v katerem deluje.

V podjetju so zavezani k nenehnemu iskanju inovativnih rešitev, ki uspešno povezujejo estetsko dovršenost z visokimi okoljskimi standardi. Odličnost poslovanja zagotavljajo ob sočasnem spoštovanju ljudi, skupnosti in okolja.



Od leta 2023 proizvodnjo in sedež podjetja Marles že poganja električna energija iz lastnih virov, pri čemer sami zagotovijo v povprečju več kot 40 odstotkov električne energije. S prehodom na lastno pridobljeno energijo je podjetje zmanjšalo letni izpust toplogrednih plinov za 204,30 ton na leto. Za primerjavo, da bi absorbirali enako količino Co2, bi potrebovali 28.512 dreves.



Lesena montažna gradnja s 7,5 krat manjšim ogljičnim odtisom

Med trajnostnimi rešitvami podjetja Marles izstopa tudi njihova zavezanost lokalni proizvodnji. Več kot 98 odstotkov vhodnih surovin prihaja iz Evrope in so izbrane skladno z visokimi standardi. Večina materialov je izdelanih v radiju 450 kilometrov od proizvodne lokacije, les ob tem zgolj 250 km, pri čemer je 60 odstotkov uporabljenega lesa neposredno iz Slovenije. Les, pridobljen za izdelavo objektov, je preverjenega porekla, sledljiv in trajnostnega izvora. Lesena montažna gradnja ima zato skoraj 7,5 krat manjši neposredni ogljični odtis  v primerjavi z gradnjo z betonom. Čeprav so Marlesove hiše izdelane na eni lokaciji v Lovrencu na Pohorju, stojijo tudi na drugih kontinentih – od ZDA do Tanzanije.



Ob zavezanosti trajnostnemu poslovanju podpirajo tudi številne slovenske naravovarstvene projekte, med drugim so vzpostavili sodelovanje z Gozdarskim inštitutom Slovenije. V okviru sodelovanja želijo povečati količino lesa, pridobljenega iz neposredne okolice podjetja.



Marles želi z inovativno uporabo tehnik in tehnologij ustvariti globalni trajnostni prispevek k industriji lesenih montažnih objektov. V letu 2021 so razvili koncept večstanovanjske modularne gradnje in kot eden prvih uporabili tehnologijo sNEH skoraj nič energijskih hiš v modularnih objektih, ki tvorijo večstanovanjske stavbe. Pri tem so občutno znižali ogljični odtis večstanovanjskih stavb.



Certifikati in priznanja odraz dobrega in odgovornega dela

Celostno meritev emisij toplogrednih plinov izvajajo po mednarodnem standardu GHG Protocol. Pridružili so se tudi CER inštitutu, kjer bodo soustvarjali trajnostno poslovno okolje. Ponosni so na certifikate Družbeno odgovoren delodajalec, Evropsko tehnično soglasje ETA, Avstrijsko tehnično soglasje in mnoge druge, s katerimi dokazujejo ne samo predanost do trajnostnega pristopa, temveč tudi do kvalitetne lesene montažne gradnje.



"Ko postaviš trajnost v kontekst poslovne bilance in za temelj poslovnega etosa, postane dodatna priložnost za strateško usmeritev podjetja in uporabo njegovega inovativnega potenciala. Ekipa, ki trenutno sestavlja Marles, je v roke prejela podjetje, ki stoji na več kot stoletni tradiciji in ko gledamo na naslednjih 100 let, ne moremo mimo dejstva, da je pot do tja tesno prepletena z našim odnosom do okolja," ob tem poudarja Tadej Gosak, direktor podjetja Marles.



Vizija trajnostne gradnje tudi v prihodnosti


Nadaljnje uspešno in odgovorno poslovanje bodo uresničevali z zagotavljanjem trajnostnih vhodnih virov, energentov iz obnovljivih virov in optimizacijo proizvodnih in poslovnih procesov vzdolž celotne vrednostne verige.



V obdobju do leta 2030 se bodo na področju trajnosti osredotočili na dvig energijske učinkovitosti in posledično znižanje emisij toplogrednih plinov v lastnih procesih ter na optimizacijo trajnosti nabavne verige. Obenem si bodo prizadevali za dvig deleža naravnih materialov v objektih, reciklatov v materialih, ki jih vgrajujejo in povečanje izkoristka uporabljenih materialov pri izdelavi objektov. Strmeli bodo tudi k zmanjšanju deleža odpada, recikliranja ter zagotavljanja varnejšega, zdravega in prijetnega delovnega okolja.

Galerija

Članki iz rubrike