1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

nu
nu
0 08.11.2023 10:35:00

V Sloveniji nas bolniške odsotnosti stanejo več kot 700 milijonov evrov letno

Drektorica Detektivske varnostne agencija Bernarda Škrabar Damnjanović
Sašo Radej
V zadnjih letih se v Sloveniji soočamo z visokim porastom bolniških odsotnosti z dela, ki predstavlja velik izziv za delovno kulturo in gospodarsko produktivnost.

Po veljavni zakonodaji zavarovancu pripada nadomestilo plače za delovne dni oziroma delovne ure, ko je upravičeno zadržan od dela. Kadar je delavec odsoten več kot 30 dni, gre nadomestilo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki ga izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Če je bilo leta 2021 v breme sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja izplačano skoraj 500 milijonov evrov, smo leta 2022 presegli že 700 milijonov evrov, strošek na strani gospodarstva preko 1 milijarde evrov.


V primeru bolniške odsotnosti lahko detektiv ugotavlja, ali se oseba ravna po navodilih osebnega zdravnika. V Detektivsko-varnostni agenciji vsakodnevno opravijo vsaj eno kontrolo ali nadzor bolniškega staleža, ki lahko občutno zmanjša učinkovitost delovanja celotnega podjetja. »Naši detektivi izvajajo temeljite preiskave, vključno z zbiranjem dokazov, s čimer razkrivamo resnico za neupravičenimi bolniškimi staleži. Najbolj pogosto ugotovimo kršitve, kot so zapuščanje oz. potovanje iz kraja bivanja, opravljanje pridobitne dejavnosti (na črno ali za konkurenčno podjetje) in nespoštovanje navodil zdravljenja, predpisanih s strani zdravnika,« je pojasnila direktorica detektivske agencije Bernarda Škrabar Damnjanović.

Lani so se zaradi povečanega absentizma na zaposlenega izgubljeni delovni dnevi povišali za petino. Podjetje mora manjkajočega delavca nadomestiti z drugim, ki ni nujno usposobljen za opravljanje tega dela. Delodajalec je tako brez delavca, mora pa zagotoviti in plačevati še nadomeščanje, medtem ko lahko delavec neupravičeno izkorišča bolniški stalež. »Naš cilj je sodelovati s slovenskimi podjetji in organizacijami ter skupaj prispevati k izboljšanju delovnega okolja. Zavedamo se, da je ključna za uspeh vsake organizacije zdrava in zadovoljna delovna sila,« je zaključila sogovornica.

Značke: služba, delo, bolniška

Članki iz rubrike