zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

(mg)
(mg)
0 11.04.2023 12:13:09

Spoznaj Spota

Robot Spot
psno
V Tehnoparku Celje se bo predstavil svetovno znan robot SPOT, podoben psu, ki navdušuje s svojim agilnim premikanjem.

Robota je izdelalo ameriško podjetje Boston Dynamics. Podjetje se osredotoča na razvijanje robotov z napredno mobilnostjo, spretnostjo in inteligenco. To je edinstvena priložnost za vse zainteresirane, ki se želijo spoznati s tehnologijo prihodnosti.



S predstavitvijo robota SPOT želijo v Tehno parku Celje približati edinstvene robotske tehnologije mladim in preostali zainteresirani javnosti ter omogočiti enakopraven dostop do znanosti, znanstvenih dosežkov in inovacij, kar pooseblja celotno delovanje javnega zavoda.



Dogodek Spoznaj SPOT-a bo potekal 14. in 15. aprila v sodelovanju z raziskovalno enoto Creative Robotics Linz in intermedijsko umetnico dr. Mašo Jazbec na Platformi 360 v Tehnoparku Celje.  Na otvoritvi dogodka ( v petek, 14. 4. 2023, ob 11. uri) se bo za javnost po Lilekovi ulici prvič v Celju sprehodil omenjeni robot.

Zainteresirane vabijo, da se prijavijo na interaktivno predstavitev robota SPOT preko spletnega  obrazca na njihovi spletni strani: https://tehnopark.si/robot-spot/vstopnice-spot/

S pomočjo sponzorskih in donatorskih sredstev dijakom in študentom omogočajo brezplačno udeležbo na dogodku. Prav tako je obvezna predhodna prijava na povezavi: https://tehnopark.si/robot-spot/sponzorski-vstop/

Število mest na predstavitvah je omejeno!

Povezava do dogodka: https://tehnopark.si/robot-spot/



Sodelujoči



Amir Bastan

Novomedijski umetnik s temelji na področju likovne umetnosti in filozofije, ki raziskuje vrzel med zavestjo in podzavestjo. Realizacija njegovih del poteka s pripovedjo procesov v realnem času. Amir Bastan živi v Linzu, Avstriji, kjer opravlja doktorat ter kot raziskovalec sodeluje pri Creative Robotics.



Creative Robotis

Delujejo na področju raziskovanja robotike kot vmesnik med digitalnim in fizičnim svetom. Dodatno se ukvarjajo z umetniško-industrijskimi raziskavami, ki pokrivajo širok spekter od razvoja robotskih procesov s podjetji do realizacije robotskih instalacij s partnerji iz različnih industrij. dr.



Maša Jazbec

Je intermedijska umetnica, kustosinja in akademska raziskovalka, ki je končala študij umetnosti na PeF v Mariboru, magistrski študij novomedijske umetnosti na linški univerzi v Avstriji, iz področja humanistične informatike pa je doktorirala na japonski Univerzi v Cukubi. Kot vodja laboratorija Raziskovalnih umetnosti, znanosti in novih tehnologij je ustvarjala na področju povezovanja umetnosti z znanostjo in novimi tehnologijami.



SPOT

Avtomatiziran robot Spot je kompakten, štirinožen robot podoben psu, ki navdušuje s svojim agilnim pomikanjem. Opremljen s sodobno tehnologijo mapiranja okolja in zaznavanja ovir lahko premaguje stopnice, odpira vrata, se premika s hitrostjo 6 km/h, obratuje v temperaturnem razponu -20 stopinj Celzija do 45 stopinj Celzija ter konkurira plesu slavnega Micka Jaggra (The Rolling Stones – Start me Up)



PROGRAM
14. april
Otvoritev dogodka Spoznaj SPOT-A in sprehod z robotom po Lilekovi ulici (11.00)
Interaktivno predavanje in druženje z robotom SPOT (11.30)
Interaktivno predavanje in druženje z robotom SPOT (14.00)


15. april
Interaktivno predavanje in druženje z robotom SPOT (11.00)
Interaktivno predavanje in druženje z robotom SPOT (14.00)

Članki iz rubrike