IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo
0 05.10.2021 09:00:00

Poglejte kako se prideluje Refošk - ena najbolj tradicionalnih vinskih sort na območju Slovenije

Slovenci smo veliki ljubitelji dobrega vina in hrane. Refošk, ki se dobro počuti na bogato obloženih mizah, slovi kot ena najbolj starodavnih vinskih sort na območju Slovenije in je hkrati najpogostejša rdeča sorta in najbolj prodajano vino v Sloveniji.

»Koprski Refošk pridelujemo v vinorodnem okolišu SLOVENSKA ISTRA. Refošk je sorta, ki nam ponuja veliko priložnosti v različnih stilih in tipih vin. Na trgu se pojavlja od mladega razigranega vina, ki ponuja obilo sadnosti do izredno resnega uglajenega gospoda, ki prihaja iz izbranih vinogradov in se v kleteh spogleduje z leseno posodo ter šola daljši čas. Takšen Refošk je dolgoživ, bogat in strukturen ter pripravljen na dolgo življenjsko pot. To sorto pa lahko srečamo tudi v obliki roseja, penine ali pa celo kot sladko vino, katero je pridelano iz prezrelih grozdnih jagod, ki jih trgamo kot pozno trgatev.

MZ_refosk_Vhod_v_klet

Tradicionalno se Refošk prideluje tako, da razpecljano grozdje stoji v kontaktu z jagodno kožico približno 6 do 8 dni. Med tem se nekajkrat na dan premeša. Po prešanju se vino pretoči v posode, kjer opravi naraven postopek mehčanja kislin, ki mu rečemo kar biološki razkis. Po pretoku pa zori v lesenih ali inox posodah do stekleničenja,« so postopek pridelave Refoška opisali v Vinakoper.


V sklopu projekta »Moje znamke« se Mercator kot najboljši sosed povezuje z dobavitelji in podpira lokalno gospodarstvo. S tem namenom se je povezal skupaj s tradicijo vinarstva in vinogradništva kleti Vinakoper ob praznovanju 50. letnice Refoška in na prodajne police postavil omejeno retro edicijo Koprskega Refoška z geografskim poreklom, ki sporoča slovensko kakovost in lokalno povezanost.

Več na Mercator.si.

MZ_refosk_vinograd_debeli_rtic_Vinakoper_znamka

Članki iz rubrike