favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

ue
ue
1 27.09.2020 09:44:07

UAU! Slavni španski časopis NARISAL SLOVENIJO NA SVOJ LOGO, naslovnico pa spremenil v ... (foto)

Martin Metelko
Španski dnevnik Marca na fantastičen način o Sloveniji in fenomenu slovenskega športa.

Da je Slovenija pravi športni fenomen, se premalokrat zavedamo prav Slovenci oziroma tisti, ki bi se tega morali zavedati in vanj vlagati, z njim ravnati kot z nečim najbolj dragocenim na svetu. 

Zato pa vse uspehe slovenskega športa še kako opazijo v tujini, kjer se zavistno sprašujejo, kako lahko država z 2 milijonoma prebivalci doseže toliko odmevnih uspehov na največjih tekmovanjih in ustvari toliko izjemnih športnikov. Takoj po najnovejšem uspehu na Touru so se to spraševali Hrvati, prav poseben poklon celotni državi pa je naredila španska Marca. 

marca naslovnica

V nedeljski tiskani izdaji je namreč nekaj strani posvetila prav Sloveniji in slovenskemu športu, članek pa so delili tudi na spletni strani in jo izpostavili kot najbolj odmevno zgodbo dneva. 

marca slovenija

Avtor Roberto Palomar izhaja iz uspeha na kolesarski Dirki po Franciji, kjer sta dva Slovenca – Tadej Pogačar in Primož Roglič  zasedla prvi dve mesti v končni razvrstitvi, bila razred zase vse tri tedne dirke in na koncu spisala epski razplet na kronometru.

"Slovenija pa ni le dežela izjemnih kolesarjev, temveč tudi košarkarjev na najvišji ravni. Tu sta Dončić in Dragić, zvezdnika svoje države v najmočnejši ligi na svetu. Slovenija je osvojila naslov evropskih prvakov. Nekaj mora biti na tem, če so pri Chicago Bullsih najeli skavtinjo Vanjo Černivec, ki je Slovenka," še ugotavljajo pri Marci in nadaljujejo. Ker Slovenija ni le kolesarstvo in košarka. Je tudi nogomet na čelu z Janom Oblakom. "Še več primerov? Tina Maze je ena od največjih alpskih smučark vseh časov. Janja Garnbret je velika zvezdnica plezanja," naštevajo Španci.

In kar ne morejo verjeti, kakšne uspehe slovenski športniki in športnice dosegajo na olimpijskih igrah, koliko kolajn glede na število prebivalcev imajo v svoji zbirki. "Kako pojasniti ta fenomen? Kakopak za to ni ene same razlage. Statistika kaže, da se 64 odstotkov populacije v Sloveniji ukvarja s športom. Toda to ne more pojasniti števila velikih športnih zvezdnikov," so ugotavljali Španci, ki pravega odgovora na to niso dobili tudi ob pogovoru s številnimi strokovnjaki, ki so tako ali drugače povezani s Slovenijo ali slovenskim športom. Zaključek je bil, da Slovenija premore ogromno talenta, ki ga znajo oziroma znamo prepoznati, da ima tudi naravne danosti, da se športniki razvijajo v domačem okolju, infrastrukturo, predvsem pa veliko željo.

Značke: marca, slovenija

Članki iz rubrike