Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

ou
ou
0 07.10.2018 11:20:44

Po tem si jo bomo zapomnili za vse večne čase: Umrla ikona Barcelone, ki je zaslovela pred OI 1992! (video)

Reuters
Barcelono in celotno Španijo je prizadela smrt velike ikone.

V starosti 85 let je v bolnišnici v Barceloni umrla svetovno znana španska sopranistka Montserrat Caballe. V 50-letni karieri je ustvarila obsežen repertoar opernih vlog in se uveljavila tudi kot koncertna pevka. Najširši javnosti je znana po uspešnici Barcelona, ki jo je odpela v duetu s Freddiejem Mercuryjem.

Katalonska sopranistka se je že nekaj časa spopadala z zdravstvenimi težavami. Pred leti se je zdravila zaradi tumorja na možganih in zaradi težav s srcem. V barcelonski bolnišnici Sant Pau, kjer je umrla v noči na soboto, je sredi minulega meseca pristala zaradi težav z žolčnikom. Pogreb bo v ponedeljek.



Montserrat Caballe se je rodila 12. aprila leta 1933 v skromni družini v Barceloni, kjer je študirala solo petje na konservatoriju Liceo. Prvi angažma je dobila leta 1956 v Baslu v operi La Boheme, pozneje pa je odšla v Bremen. Zaslovela je leta 1964 z nastopom v Mehiki z vlogo Manon v istoimenski Massenetovi operi. Mednarodno operno slavo pa je dosegla leto kasneje, ko je v New Yorku vskočila v vlogo Lucrezie Borgia v istoimenski operi Gaetana Donizettija. Z njo si je prislužila skoraj polurne stoječe ovacije.

Še posebej je zaslovela s skladbo Barcelona, ki jo je leta 1987 na povabilo olimpijskega komiteja ob orkestrski spremljavi posnela v duetu s frontmanom britanskih Queenov Freddiejem Mercuryjem. Leta 1992 so jo nato uporabili kot eno od dveh uradnih pesmi poletnih olimpijskih iger v tem španskem mestu.

Članki iz rubrike