blagajna, denar, kraja Svet24.si

V centru Ljubljane sta otroka učila tatinske ...

melone Svet24.si

Dišeča melona za hidracijo telesa in zaščito ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

slovenski navijac - turska novinarka Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

slovenija navijaci Ekipa24.si

Vroče kalkulacije! Kaj se mora zgoditi, da ...

STA
STA
0 01.02.2018 08:26:35

Wada potrdila napake v testnih stekleničkah

Reuters
Svetovna protidopinška agencija Wada je manj kot deset dni pred začetkom zimskih olimpijskih olimpijskih iger v Pyeongchangu potrdila, da ima nova generacija testnih stekleničk res napako in da jih je moč naknadno odpreti ter s tem manipulirati z odvzetimi vzorci za dopinške teste. Wada je nove stekleničke uvedla po Sočiju 2014.

Wada je zato priporočila, da za testiranja med zimskimi OI uporabljajo starejši model testnih stekleničk, tistega, ki so ga uporabljali na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016.

"Po poročilih o možnih manipulacijah s testnimi stekleničkami nam je zdaj le uspelo poustvariti pogoje, v katerih se da stekleničke naknadno odpreti in zapreti brez dokaza o manipuliranju z vzorci. Če jih zamrzneš ali ne. Del stekleničk generacije BEREG-KIT je tako neuporabnih," je Wada potrdila v izjavi za javnost in dodala, da za uporabo v Pyeongchangu zato priporoča stekleničke starejše generacije, tiste, ki so jih uporabljali med olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru 2016.

Wada je pred časom potrdila, da jo je o tem obvestil protidopinški laboratorij iz Kölna, ki je odkril, da se da z novimi testnimi stekleničkami manipulirati, saj naj bi se jih dalo ob primernih pogojih kar ročno naknadno odpreti in zapreti.



Testne stekleničke Wada uporablja za zbiranje vzorcev urina in krvi. Vzorec B je običajno takoj zamrznjen, da je na voljo za ponovno uporabo, če se izkaže, da je vzorec A pozitiven.

Wada je stekleničke na novo oblikovala po odkritjih, da so s tistimi, ki jih je uporabljala na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014, Rusi zlahka manipulirali in menjavali odvzete dopinške vzorce.

Rusijo so sicer z iger v Pyeongchangu suspendirali, vendar pa bo na igre v Južno Korejo poslala športnike pod nevtralno zastavo.

Članki iz rubrike