Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 14.12.2017 15:35:21

Putin razkril, kako se bo lotil reševanja težav zaradi zlorabe dopinga v ruskem športu

Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnji redni letni novinarski konferenci napovedal, da bo Rusija konstruktivno sodelovala s Svetovno protidopinško organizacijo (Wada) in Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) pri reševanju težav, povezanih s problematiko dopinga v ruskem športu.

Putin je obenem napovedal, da bo Rusija nudila polno podporo vsem ruskim športnikom, ki so bili obtoženi kršitve protidopinških pravil, v postopkih na sodiščih.

Mok je ruskim športnikom zaradi očitkov o državno podpiranem dopinškem programu prepovedal nastope na zimskih olimpijskih igrah prihodnjega februarja v južnokorejskem Pyeongchangu. Izjema so tisti, ki so dokazano "čisti", a bodo lahko nastopili le kot samostojni udeleženci, pod nevtralno olimpijsko zastavo, brez ruskih nacionalnih in državnih simbolov. Napetost, ta je prerasla zgolj športne okvire, je nato nekoliko omilil ruski predsednik, saj ni zahteval splošnega ruskega bojkota iger, ampak je odločitev o nastopu v Južni Koreji prepustil športnikom, ki bodo uživali tudi polno podporo ruske države, ko in če se bodo odločili, da bodo dopinške obtožbe izpodbijali s pravnimi sredstvi.


"Kako bomo gradili naše odnose z Wado in Mokom? Upam, da konstruktivno. Skušali bomo strpno in v mirnem vzdušju rešiti vse težave, ki bremenijo naše odnose, hkrati pa bomo branili interese naših športnikov, vključno s postopki na civilnih sodiščih," je dejal Putin navzočim predstavnikom medijev.

"Vem, da številnim mednarodnim predstavnikom to ne bo všeč, ampak kaj drugega pa lahko storimo. Prisiljeni smo pomagati našim športnikom, da bodo lahko na civilnih sodiščih ubranili čast in dostojanstvo," je še dejal Putin, ki je priznal dopinške kršitve, vendar pa je hkrati prepričan, da je bila kampanja politično motivirana.

"Očitno je, da je bil ta škandal nesorazmerno napihnjen pred političnimi dogodki, ki čakajo Rusijo," je dejal Putin, ki je pri tem mislil na predsedniške volitve marca 2018. "Karkoli bodo rekli, sem prepričan, da gre v tem primeru prav za to," je nadaljeval Putin, ki je obenem opozoril na dvojna merila, kajti z dopinškimi prekrški se soočajo tudi druge države, kjer pa doping ni povzročil enakega "političnega vznemirjenja". V isti sapi pa je Putin vseeno priznal, da je "krivda naša, ker smo dali podlago, saj so bili dejansko evidentirani primeri dopinških kršitev".

Značke: olimpizem, rusija, doping, mok

Članki iz rubrike