Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 18.10.2017 11:29:54

Novembra nove odločitve o ruskem dopingu

vszi
Mednarodni olimpijski komite bo predvidoma novembra odločal o nastopu ruskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah prihodnje leto v Pyeongchangu. Kot je ob robu Foruma Nordicuma v Klingenthalu razkrila generalna sekretarka Fisa Sarah Lewis, gre pričakovati predvsem posamične suspenze.

Ni skrivnost, da so številne najmočnejše protidopinške organizacije po svetu zahtevale suspenz ruskih športnikov. A kot je razkrila Lewisova, položaj ni tako enostaven, saj temelji na tako imenovanem McLarnovem poročilu, ki sicer razkriva način manipulacij, kršenje drugih pravil in številčno vpletenost, vseeno pa je moral Mok izvesti forenzično preiskavo vzorcev in početja ter poiskati trdne dokaze o kršitvah, kar ne gre čez noč.

Mednarodno arbitražno sodišče v Lozani je Fisu dalo rok do konca oktobra, da zaključi teste. "Komisija Moka se bo nato lotila posamičnih pozitivnih primerov, ki jih bo treba slediti in sprejeti odločitve. Vsi vemo, da je zveza Fis že kaznovala ruske športnike, odločitev je podprl tudi Cas, a do 31. oktobra morajo biti preiskave končane," je povedala Lewisova in dodala, da se bodo na osnovi preiskave Moka o nadaljnjih suspenzih odločale tudi mednarodne športne zveze, saj je Mok pristojen le za olimpijske igre.

Na odgovore in odločitve nestrpno čakajo tudi v Rusiji, kjer prevladuje stališče, da je treba krivce poiskati, nikakor pa ne razumejo, da se debata in preiskave vlečejo tako dolgo. Rusi so ob tem mnenja, da se njihovi športniki na bližnje igre ne pripravljajo 100-odstotno, saj je njihovo nastopanje na mednarodni ravni ogroženo.



Lewisova se je dotaknila še drugih novosti. Med drugim Fis pričakuje, da bi že do olimpijskih iger 2022 v nordijski kombinaciji nastopila tudi dekleta. Želja je usklajena z zahtevo Moka po izenačenju možnosti in števila nastopov moških in žensk na igrah. Prvič bo disciplina olimpijska na zimskih olimpijskih igrah mladih leta 2020.

Generalna sekretarka Fisa prav tako ni mogla mimo pripravljenosti na igre v Južni Koreji, kjer se bodo čez dobrih 100 dni začeli olimpijski boji. Zveza Fis je zelo zadovoljna s pripravo smučarskih prizorišč in posodobljeno infrastrukturo, ki je močno skrajšala poti od letališč do prizorišč. Tudi Fis pa skrbi varnostni položaj na Korejskem polotoku, ki ga odgovorni skrbno spremljajo.

Vseeno se v Moku in Fisu raje posvečajo pozitivnim novicam in med najpomembnejšimi je, da bodo že prihodnji teden v grški Olimpii prižgali ogenj za igre v Koreji.

Članki iz rubrike